13 tips om je privacy op social media te waarborgen

Door: Martin Gijzemijter | 25 november 2015 12:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 10 - Locatie

Twitter maakt het mogelijk om standaard een locatie toe te voegen aan je tweets, bijvoorbeeld wanneer je tweet vanaf je mobiele telefoon. Hartstikke leuk en handig, maar ook heel gevaarlijk. Denk er alleen maar even aan dat je een foto tweet van je zoon of dochter in de speeltuin en er staat vervolgens doodleuk bij waar deze speeltuin zich bevindt. Er zijn vele gevallen bekend van kwaadwillenden die deze informatie daadwerkelijk hebben misbruikt om slachtoffers te maken. Dat wil je uiteraard vermijden. Verwijder het vinkje bij Een locatie toevoegen aan mijn tweets, om deze informatie voortaan achterwege te laten. Een klik op de knop Alle locatie-informatie verwijderen past dit ook toe op al je tweets uit het verleden.

Daarnaast kun je net als bij Facebook uitschakelen dat mensen je kunnen vinden door op je e-mailadres te zoeken. Een andere overeenkomst met Facebook is dat Twitter je advertenties voorschotelt op basis van je surf- en tweetgedrag. Dit kun je eveneens eenvoudig uitschakelen door de vinkjes te verwijderen bij de opties Personalisatie en Uitgelichte inhoud.

Tip 10 - Je kunt voorkomen dat Twitter een locatie bij je tweets plaatst.

Tip 11 - Apps

Er is een vergelijking te maken tussen Facebook en Twitter, want ook Twitter biedt de mogelijkheid tot het koppelen van apps (oftewel de mogelijkheid om met je Twitter-account in te loggen op websites van derden). Hoewel hierbij wederom geldt dat er op Twitter doorgaans minder gevoelige informatie (in je profiel) staat dan bij Facebook (meer dan een url, een profielnaam en een e-mailadres hoef je niet in te vullen), wil dat wederom niet zeggen dat zomaar iedereen toegang moet hebben tot die informatie. Klik op het tabblad Applicaties in Instellingen om te bekijken welke apps toegang hebben tot je Twitter-informatie. Klik vervolgens op de knop Toegang intrekken achter de apps die je niet langer aan je account wilt hebben gekoppeld. Wees niet bang om verkeerd te klikken, je kunt een website/app net zo makkelijk opnieuw toegang geven.

Tip 11 - Net als bij Facebook kun je de toegang van apps tot je profiel eenvoudig intrekken.

Tip 12 - Inlogverificatie

Net als Facebook geeft Twitter de mogeijkheid tot het instellen van een inlogverificatie. Daarvoor ga je naar Instellingen > Beveiliging en Privacy en zet je een vinkje bij Inlogverificatieverzoeken. Je krijgt iedere keer als je je probeert aan te melden een bericht op je telefoon (als je tenminste je mobiele nummer hebt opgegeven). Zo wordt het voor inbrekers niet alleen ontzettend moeilijk je accunt over te nemen, maar weet jij ook nog eens precies waneer iemand dat probeert. Zelfs met inlogverificatie is het niet onmogelijk dat iemand je account verneemt en zich als jou probeert vooor te doen, maar de kans wordt in elk geval vele malen kleiner.

Tip 12 - Ook Twitter biedt de mogelijkheid een inlogverificatiecode in te stellen.

Tip 13: Privéberichten

Privéberichten bestaan al sinds de eerste dagen van Twitter, maar tot niet al te lang geleden kon je alleen privéberichten sturen naar mensen die jou volgden. Tegenwoordig biedt Twitter de mogelijkheid privéberichten te ontvangen van iedereen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het grote voordeel is dat je simpel gevoelige informatie (zoals adresgegevens en telefoonnummers) kunt delen, bijvoorbeeld als je in gesprek bent met de helpdesk van je internetprovider. Aan de andere kant is het voor iedereen mogelijk je berichten te sturen, die vaak van nogal spam-achtige aard zijn. Let dus goed op wie je een bericht stuurt en klik niet op de link als je het niet vertrouwt. Je kunt altijd accounts blokkeren oom ervoor te zorgen dat ze helemaal geen contact meer met je op kunnen nemen.

Tip 13 - Privéberichten zijn leuk, maar als ze van verkeerde accounts komen, kan het gevaarlijk zijn.

4 Reactie(s) op: 13 tips om je privacy op social media te waarborgen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2015 17:50 MarkS90
  Tip 11: wat moet je met Facebook?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2015 19:03 Anoniem
  Prima tips. Alleen:.waarom alleen op Facebook gericht?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2015 08:04 Anoniem
  Je kunt dit hele artikel overslaan en zeker weten dat je privacy niet geschonden wordt met één tip: verwijder je Facebook account.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2016 14:52 Anoniem
  13 tips toch ik zie er maar 4
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.