15 tips om veilig de vakantie door te komen

Door: redactie-computertotaal | 22 juli 2016 14:40

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Eens in de zoveel tijd is het goed om de beveiliging van je (mobiele) apparaten weer op te schroeven, zeker als je op vakantie gaat. In dit artikel geven we vijftien tips over hoe je veilig de vakantie doorkomt. Waar je ook bent.

Tip 01: Check je antivirus

Antivirussoftware is erg belangrijk op elke computer. De meeste antivirussoftware doet meer dan simpelweg virussen detecteren, door bijvoorbeeld heuristische scans uit te voeren, websites te controleren en patchmanagement voor je te regelen. Toch kan het geen kwaad eens te kijken of alles nog in orde is. Lees ook: Zo krijg je meer privacy in Windows 10.

Een eerste check die je kunt uitvoeren, is om een testvirus te downloaden om te kijken wat er gebeurt. Dat kun je doen vanaf de EICAR-website. Scrol op die pagina iets naar onderen en klik in het tabelletje Download area using ... op eicar.com en kijk of je antivirussoftware een melding geeft, iets wat zou moeten gebeuren. Een alternatief is om een second opinion van bijvoorbeeld MalwareBytes of Hitman Pro of een andere virusscanner te nemen. Voer vervolgens een snelle of volledige scan uit en kijk of je huidige virusscanner iets gemist heeft.

Tip 01 In dit geval heeft onze virusscanner het testvirus goed herkend.

Geen paniek?

Browsers en sommige overijverige beveiligingsprogramma's geven soms een waarschuwing bij sommige downloads. Er wordt bijvoorbeeld gemeld dat er een beveiligingsactie is ondernomen. Meestal is dit onzin. Als je twijfelt aan een download, kun je deze altijd laten onderzoeken door VirusTotal.com. Hierbij wordt je bestand gecontroleerd door meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma's en zie je snel of je te maken hebt met een gevaarlijke situatie of dat er niets aan de hand is.

Wij hebben alle programma's die we noemen in dit artikel getest en vrijwel allemaal zijn ze (op moment van schrijven) 100% schoon.

Tip 02: Alles geüpdatet

Essentieel om veilig te blijven, is om te zorgen dat de software op je pc of laptop is bijgewerkt. Dat is een verschrikkelijke taak als je handmatig alle programma's één voor één af moet gaan. Gelukkig zijn er andere oplossingen. Eén zo'n oplossing is bijvoorbeeld het gebruik van Flexera Secunia PSI of Patch My PC. Beide programma's scannen alle software op je pc en controleren of de nieuwste versie is geïnstalleerd. Vervolgens kan in veel gevallen de software automatisch worden geüpdatet of word je doorverwezen naar een download om zelf de software bij te werken. Voer vervolgens het gedownloade bestand uit en volg de installatie-instructies. Kies voor de optie Programma's automatisch bijwerken (aanbevolen). Na de installatie wordt het programma geopend. Klik op Nu scannen om je pc te scannen op oude software. Zo'n scan kan even wat tijd in beslagnemen. Je ziet direct welke programma's een update nodig hebben.

Tip 02 Secunia PSI heeft de pc gescand en alles is up-to-date op onze pc.

Tip 03: Browserextensies

Extensies voor je browser kunnen erg veel bijdragen aan je veiligheid en ook aan je privacy. Een handige extensie voor extra veiligheid online is bijvoorbeeld één die de kwaliteit van websites scant, zoals Web of Trust (WOT) of Webutation. Een andere handige extensie is Disconnect, dat je privacy op het internet beschermt door tracking cookies te blokkeren.

Ook handig is Secure Sanitizer voor Firefox, dat je browsercache na elke sessie veilig verwijdert. HTTPS Everywhere is een andere belangrijke add-on en zorgt ervoor dat je elke website met een versleutelde verbinding bezoekt, indien beschikbaar. Ook handig is Clean Links, dat links verpakt in andere links omzet naar de daadwerkelijke url, bijvoorbeeld eerstewebsite.nl/goto=http://test.nl dat vervolgens dan 'test.nl' wordt met die add-on. Helaas is Clean Links alleen beschikbaar voor Firefox.

Tip 03 Een extensie als Web of Trust geeft aan met een groene, gele of rode cirkel aan of een website veilig is of niet.

Tip 04: Unchecky

Unchecky is een klein programmaatje met maar één taak: automatisch vinkjes uitzetten. Als je een gratis programma installeert, wordt hier vaak extra software meegeleverd, zoals werkbalken, een zoekmachine die als standaard wordt ingesteld of andere nare software die advertenties vertoont. Zulke software is ongewenst en kan een beveiligingsrisico vormen.

De remedie is simpel: het vinkje weghalen tijdens de installatie. Soms kijk je daar echter overheen of vergeet je het simpelweg. Unchecky voorkomt zulke foutjes en zorgt ervoor dat alle vinkjes in een installatie standaard uitgevinkt zijn, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken als je gratis software installeert. Je downloadt Unchecky hier. Vervolgens klik je op Download en voer je het gedownloade bestand uit. Kies bij Language voor Nederlands en klik op Installeren en daarna op Voltooien. Als je nu iets installeert, vinkt Unchecky eventuele aanbiedingen vanzelf uit. Je kunt zien waartegen je beschermd bent door in het systeemvak op het Unchecky-icoon te klikken en te kiezen voor Activiteiten-log.

Tip 05: VPN

Als je veel onderweg bent en helemaal op vakantie, is een VPN erg handig om je internetverkeer te beveiligen. Onderweg zul je toch wel een aantal keer verbinding maken met een onbeveiligd draadloos netwerk, waarna je je smartphone of tablet wellicht onbedoeld blootstelt aan kwaadwillenden. Een VPN heeft als voordeel dat deze het dataverkeer tussen jou en de VPN-provider versleutelt. Bovendien verbergt een VPN je daadwerkelijke locatie. Er zijn heel erg veel VPN-diensten, zoals IPVanish, ExpressVPN of Faceless.ME, waarbij alleen die laatste gratis te gebruiken is. Voor de andere diensten is het vaak mogelijk deze een week of een maand gratis te proberen, maar als je langer dan dat wilt, zijn daar kosten aan verbonden.

Tip 05 Met IPVanish kun je verbinding maken met servers van over heel de wereld.

Tip 06: Wachtwoorden wijzigen

Het is een goed idee om regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. Belangrijk hierbij is om een sterk wachtwoord te kiezen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus is het handig om een wachtwoordmanager te gebruiken. Die slaat niet alleen je wachtwoorden op, maar kan ze ook voor je genereren zodat je zeker weet dat de wachtwoorden veilig zijn.

Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld KeePass, LastPass en 1Password. Een optie is ook om de ingebouwde wachtwoordmanager van je browser te gebruiken. Chrome en Firefox bevatten eveneens mogelijkheden om wachtwoorden op te slaan, maar alleen Chrome kan veilige wachtwoorden genereren. Hiervoor ga je naar chrome://flags en zoek je naar de optie Wachtwoorden handmatig genereren. Zet die op Ingeschakeld en klik op Nu opnieuw starten. Als je nu met de rechtermuisknop op een wachtwoordveld klikt, kun je voor de optie Wachtwoord genereren kiezen.

Tip 06 Zet de optie Wachtwoorden automatisch genereren op Ingeschakeld om in Chrome automatisch wachtwoorden te genereren.

Tip 07: Donkere patronen

Het is iets waar veel websites zich schuldig aan maken: je probeert een bestand te downloaden, maar er zijn meerdere downloadknoppen die allemaal op elkaar lijken. In het beste geval proberen de websitemakers je te laten klikken op een advertentie om geld te verdienen. In het ergste geval raak je geïnfecteerd met malware. Alleen al door op de hoogte te zijn dat dit door sommige websitemakers bewust wordt gedaan, helpt het je om er minder snel in te trappen. Neem eens een kijkje op de website darkpatterns.org: hier staat een handige video met uitleg over het concept van zogenaamde donkere patronen. Bij Browse Library vind je verschillende typen patronen die op het internet te vinden zijn, zoals verborgen advertenties, verborgen kosten en trick questions.

Tip 07 Een voorbeeld van een donker patroon op darkpatterns.org, waarbij de enige echte downloadknop niet het woord 'download' bevat.

2 Reactie(s) op: 15 tips om veilig de vakantie door te komen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juli 2016 00:00 Kasander
  Regel ergens een oude laptop, zet er Linux Mint mate op. Dan kan je je hele vakantie er mee doen zonder zorgen! Vooral omdat er geen persoonlijke gegevens op hoeven staan. Om te mailen log je even online in en de foto's stuur je door naar de cloud. Werk zoveel mogelijk met de browser en laat inlognamen en wachtwoorden gelijk weer vergeten.

  En daarbij, als die laptop gestolen wordt is er nog niet veel aan de hand. Tenminste, als je al de foto's naar een cloud hebt gestuurd. Die paar tientjes voor een oude laptop zal je vaak niet zo missen, net als die ouwe laptop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 15:48 Anoniem
  EMET is niet moeilijk om in te stellen. heb het al jaren en de handleiding telt ook maar 40 pagina's https://download.microsoft.com/download/7/7/1/771312BF-53F1-4FE1-B894-8EE93ABE567E/EMET%205%205%20User's%20Guide.pdf AV en firewalls is 10 keer erger kwa handleiding. Gewoon downloaden en dan de ingestelde configuratie gebruiken zodat al de bekendste progjes zijn afgeschermd en dan heb je alleen nog een progje nodig die goed kan bijhouden welk programma verder nog het internet opgaat e ndie voeg je dan gewoon toe. Je vinkt dan ook alle mitigations aan en klaar is kees. Dus heel kort door de bocht geld dit voor progjes die verbinding maken met het internet en die voeg je gewoon toe. Er zijn er al een heel pak voorgeconfigureerd maar ook nog vele niet en die dien je dan handmatig te doen. Het grote werk is pas wanneer je alle mitigations aan hebt staan en een progje problemen geeft. Dan dien je ze een voor een uit te zetten totdat het weer normaal werkt en dan zet je al de rest weer aan maar de meeste progjes kan je alles aan zetten zonder problemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.