15 tips voor een spraakgestuurd huis

Door: harry-hol | 15 februari 2017 10:39

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Het gaat snel met het Internet of Things. Steeds meer mensen hebben al een slimme thermostaat en ook intelligente verlichting of een met internet verbonden alarmsysteem begint redelijk normaal te worden. De volgende stap kennen we al van sciencefiction: een spraakgestuurd huis dat je gesproken commando’s opvolgt en die zelfs meedenkt en je het leven nog aangenamer maakt.

Privacy

Spraakbesturing is heel handig, maar het betekent wel dat er de hele dag een microfoon aan staat. Onlangs bleek nog hoe slecht Internet of Things-apparaten beveiligd waren toen duizenden apparaten werden gebruikt als botnet om een grote Amerikaanse dns-server plat te leggen. Wie zeker wil weten dat er niemand meeluistert, doet er dus goed aan om beveiligingssoftware up-to-date te houden en vooral om heel bewust te zijn van de risico’s van een altijd luisterend huis. Lees ook: Zo beveilig je een slim huis.

1 Amazon Echo

Amazon keek goed naar Apples Siri en ontwikkelde een eigen elektronische assistent: Alexa. Alexa is ontworpen voor huiselijk gebruik. Alexa is ingebouwd in Amazon Echo, een cilindervormig apparaat dat je in de huiskamer plaatst. Je kunt Alexa vragen stellen, muziek laten spelen via de ingebouwde speaker of functies van je smart-home aansturen. Echo is compatibel met veel slimme apparaten. Het apparaat is te koop op de Duitse Amazon-site, maar wordt pas in de loop van 2017 ook naar Nederland verzonden. Wie hem via een omweg naar Nederland haalt, kan hem wel gewoon hier gebruiken. Echo verstaat (nog?) geen Nederlands. Wel kun je Engelse en Duitse commando’s geven. Echo is altijd ingeschakeld, waardoor je zonder op een knop te drukken je gesproken opdrachten kunt geven.

Deze zwarte koker staat misschien straks in veel huiskamers.

2 Google Home

Waar Amazon naar Apple keek, gluurde Google duidelijk op zijn beurt over het hek bij Amazon. Google Home is namelijk zeer vergelijkbaar met Amazon Echo. Je kunt via spraakcommando’s (voorafgegaan door ‘Hey Google’) muziek afspelen, maar ook diverse huishoudelijke apparaten aansturen. Op dit moment is er ondersteuning ingebouwd voor Nest, Philips Hue en SmartThings. Dat betekent dat je met eenvoudige (voorlopig Engelstalige) zinnen de thermostaat hoger kunt zetten, de verlichting kunt dimmen en zelfs het koffiezetapparaat kunt starten. Ook Google Home is op het moment van schrijven nog niet in Nederland te koop.

De kracht van Google in je huis geïntegreerd.

3 Apple HomeKit

Apples Siri is inmiddels de bekendste spraakherkennings- en -besturingssoftware ter wereld. Siri werkt op iPhone, iPad en Mac en begrijpt gewone Nederlandse vragen en opdrachten. Siri werkt ook prima samen met Apple HomeKit, een standaard die Apple ontwikkelde voor het besturen van intelligente apparaten in je woning. Deze apparaten moeten wel expliciet ondersteund worden door HomeKit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Netatmo-thermostaat en de Hue Bridge (waarmee je Philips Hue-lampen via HomeKit kunt aansturen). Wat ons betreft geldt (ook voor andere merken/producten overigens) het advies: check voor aanschaf eerst goed of het allemaal wel samenwerkt.

Typisch Apple. Heel gebruikersvriendelijk maar ook kieskeurig qua compatibiliteit.

4 Cortana

Microsoft zet inmiddels ook flink in op spraakbesturing met de in Windows 10 ingebouwde Cortana-assistent. Cortana (die helaas nog geen Nederlands verstaat, maar wel Engels) is ook in te zetten voor het bedienen van je huis, al moet je daar wel enig handwerk voor verrichten. Gelukkig neemt het aantal apps dat Cortana integreert in home-automation snel toe. Toch heeft Cortana een handicap: je pc moet aan staan – of je moet een Windows-smartphone hebben, maar die groep gebruikers wordt steeds kleiner.

Microsofts digitale assistent is vernoemd naar een personage uit de Halo-videogames.

5 Ifttt

Er is nog geen standaard voor domotica, maar dat wil niet zeggen dat je apparaten van verschillende systemen niet met elkaar kunt verbinden. De gratis webdienst If This Than That (Ifttt) maakt het heel makkelijk om zelf diensten en apparaten aan elkaar te knopen. Zo kun je met een omweg apparaten met spraak besturen die dat anders niet zouden begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld via Ifttt een script maken zodat je via de spraakbesturing van Siri een sms of mail kunt sturen naar je thermostaat. Kijk vooral ook maar leuke bonus-functies van Ifttt, zoals een knipperend huiskamerlicht als er belangrijke mail binnenkomt of het automatisch aanpassen van de temperatuur in je huis op basis van de weersverwachting.

Knoop diensten en dingen aan elkaar via recepten.

6 Nest

In 2014 nam Google het bedrijf Nest over. Nest heeft diverse slimme apparaten (thermostaat, rookmelder, binnen- en buitencamera), die ‘leren’ van je gedrag en van andere Nest-apparaten in je woning. De Nest-thermostaat kun je met Alexa of Google Home aanspreken, maar de thermostaat koppelt zichzelf ook automatisch aan een eventuele Nest-rookmelder. Zodat op het moment dat de rookmelder koolmonoxide detecteert, automatisch je verwarmingsketel wordt uitgeschakeld. Steeds als je nieuwe compatible apparaten aansluit, worden deze automatisch in het netwerk opgenomen. Een onafhankelijke ontwikkelaar maakte een Windows 10-app genaamd Cozy die Cortana aan Nest verbindt, zodat je Nest-apparaten via spraakbesturing kunt bedienen.

Nest leert van je gedrag en past de werking van apparaten daarop aan.

7 Philips Hue

De intelligente verlichting van Philips is op veel manieren te integreren in een spraakgestuurd huis. Via Hue Bridge, een apart verkocht apparaat, werken al je Hue-lampen via de spraakassistent Siri (zie tip 3). Hue is standaard te bedienen met Alexa en Google Home. Met een simpel ‘Ok Google, dim the living room lights to 20%’ maak je de huiskamer klaar voor een filmavondje. Om via Cortana de lampen te bedienen moet je wat knutselwerk verrichten en handmatig een aantal scripts aanpassen op je pc. Op Microsofts Windows-blog staat een Engelse beschrijving voor wie zich daaraan wil wagen.

Verander kleur en intensiteit van het licht met een eenvoudig commando.

0 Reactie(s) op: 15 tips voor een spraakgestuurd huis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.