15 tips voor een spraakgestuurd huis

Door: harry-hol | 15 februari 2017 10:39

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8 SmartThings

Samsung wil een standaard voor slimme apparaten neerzetten met SmartThings. Het is een protocol waar een groot aantal merken inmiddels aan meewerkt. En omdat Amazon Alexa en Google Home SmartThings ondersteunen, kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het met die apparaten aansturen: thermostaten, lampen, deuren, sloten, camera’s … het is allemaal in je thuisnetwerk te integreren en vervolgens centraal te bedienen. Net zoals de meeste slimme apparaten in dit artikel zijn SmartThings-ondersteunde apparaten ook via Ifttt (zie tip 5) aan te sturen.

Omdat zo veel apparaten SmartThings ondersteunen, kun je erg veel aansturen via dit protocol.

9 Homey

Homey is een concurrent voor Alexa en Google Home, en wel eentje van Nederlandse bodem. Dit Kickstarter-succes is nu te bestellen voor 299 euro. En voor dat geld krijg je een futuristisch, bolvormig apparaat dat communiceert met al je slimme apparaten. Heel wat apparaten worden na installatie automatisch herkend en in het centrale systeem opgenomen. Homey heeft ingebouwde spraakherkenning en de bijgeleverde software maakt het ook mogelijk om Ifttt-achtige scripts te maken. Dit heet een ‘Flow’ en maakt het mogelijk om zelf spraakcommando’s te definiëren met complexe acties. Door bijvoorbeeld ‘Ok homey, I want to go to bed’ te zeggen, kan de Flow de verwarming lager zetten, de lampen in de huiskamer uitschakelen, het alarm activeren en het licht in de badkamer aanzetten.

10 Tado slimme thermostaat

Tado maakt een slimme thermostaat die door HomeKit ondersteund wordt. Hij werkt daardoor direct uit de verpakking met Siri op iPhone, iPad en Mac, en is dus met enkele simpele commando’s aan te sturen. Tado is ook uitgebreid programmeerbaar, wat betekent dat je de temperatuur kunt aanpassen aan het tijdstip of zelfs aan de datum. Handig als je een weekje op vakantie gaat en zeker wilt weten dat je de verwarming niet aan laat staan. Tado is ook via internet aan te sturen, dus wanneer je in de trein zit, kun je ervoor zorgen dat het aangenaam warm is als je thuiskomt.

Met tado houd je het huis comfortabel en bespaart energie.

11 Raspberry Pi

Wie zin heeft om zelf flink te knutselen, kan van de Raspberry Pi een smarthome-hub maken. Hiervoor heb je uiteraard een Pi nodig en een usb-microfoon. De software is gratis op internet te vinden. Zo is er zelfs software waarmee je de stofzuigrobot Roomba kunt aansturen met je stem. Met wat handigheid en geduld is van een Raspberry Pi een systeem te maken dat meer kan dan Alexa of Google Home. Een goed startpunt is het opensource-project ‘Japer’ waar je stap voor stap kunt lezen hoe je zelf een spraakgestuurd computersysteem bouwt. Dit is uiteraard geen klus voor de absolute beginner.

De ultieme hobbycomputer kan ook je huis aansturen.

12 Siemens Home Connect

Ook Siemens maakte een ‘standaard’ voor het verbinden van slimme apparaten, die onder meer aan te sturen zijn met Amazon Alexa. Er zijn bijvoorbeeld slimme koelkasten met ingebouwde webcam, zodat je overal met je smartphone kunt kijken of er nog melk is. Interessanter wellicht is een Siemens Home Connect-espressoapparaat dat je met stembesturing op kunt dragen een kopje koffie voor je te zetten. Dat komt al heel dicht bij de Star Trek droom (“Computer: Tea, Earl-Grey, Hot”). Ook zijn er wasmachines en ovens die via dit systeem aan te sturen zijn.

Zelfs de oven wordt slim met Siemens Home Connect.

13 Belkin Wemo

Belkin Wemo is een merk van slimme schakelaars en lampen, die werken met het Nest-protocol. Dat betekent dat ze onmiddellijk samenwerken met Google Home en Alexa. Het systeem is zeer modulair, wat het erg interessant maakt voor mensen met een wat krappere beurs (of wie een heel specifiek probleem wil oplossen). Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een simpele schakelaar die je in het stopcontact steekt. Het apparaat van je keuze (bijvoorbeeld je schemerlamp) sluit je dan aan op de schakelaar. Vervolgens kun je met de Wemo-app (of een van de eerdergenoemde spraakbesturingen) de switch bedienen. Er zijn ook Ifttt-scripts (zie tip 5) te maken met het systeem, waardoor er heel veel toepassingen zijn. Wemo levert ook beveiligingscamera’s en bewegingsdetectoren.

Schakelaars en lampen van Belkin Wemo zijn via internet te bedienen.

14 Apple TV

Een smart-tv is meestal niet heel gebruikersvriendelijk. Zeker niet nu het aanbod veel groter is dan alleen wat er in je zenderpakket zit. Diensten als Netflix geven haast eindeloze keuzemogelijkheden. Siri laat (nu alleen nog in de VS) via spraakbesturing door al het aanbod zoeken via de Apple TV. Dit beperkt zich niet alleen tot specifieke titels, maar je kunt ook zoeken naar ‘Comedy met Tom Hanks’ of ‘Scifi-thriller uit de jaren 80’. Siri zoekt dan het hele voor jou toegankelijke aanbod door naar matches. Het is te hopen dat deze uitgebreide universele zoekfunctie ook snel naar Nederland komt.

De vierde generatie Apple TV is met je stem te bedienen.

15 Amazon Fire TV

Hoewel Amazon het nog niet officieel bevestigd heeft, lijkt het er op dat Amazon Prime ook naar Nederland komt. Prime is (behalve een korting op verzendkosten) vooral een streamingsdienst die concurreert met Netflix. Amazon Alexa is helemaal geïntegreerd in Amazons eigen streaming-box, de Fire TV, zodat je met je stem kunt zoeken naar een serie of film. Net zoals bij het universele zoeken op de Amerikaanse Apple TV, begrijpt Alexa ook zoekopdrachten gerelateerd aan gerne, acteurs en andere criteria.

Amazon Fire TV is nog niet in Nederland beschikbaar.

0 Reactie(s) op: 15 tips voor een spraakgestuurd huis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.