15 tips voor je draadloze netwerk

Door: Ignace de Groot | 16 april 2014 10:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Geen kabels meer, comfortabel internetten in de tuin of op vakantie. Je wilt vast nooit meer zonder wifi. Toch zijn er een paar zaken waar je beter rekening mee houdt om een optimaal signaal te krijgen, pottenkijkers buiten de deur houden of je netwerk monitoren. Wij geven je vijftien tips en tools.

01 Site survey

Heb je een grote woning en wil je een draadloos netwerk opzetten of optimaliseren, dan voer je best een zogenoemde 'site survey' uit. Gewapend met een Windows-laptop en (de gratis versie van) het programma Ekahau Heatmapper kun je aan de slag. Het is de bedoeling dat je met deze laptop overal rondwandelt waar je een draadloze verbinding wil.

Heatmapper pikt automatisch de wifi-signalen op, registreert je toegangspunten en brengt het draadloze signaal in beeld door middel van ingekleurde vlakken. Als het even kan, gebruik je als achtergrond de plattegrond van je woning, zodat je meteen een duidelijk beeld krijgt van de signaalsterktes op elke locatie. Er bestaan ook betaalde Heatmapper-versies voor Android.

Visuele feedback over de signaalsterkte van je draadloze netwerk.

02 WLAN-detectie

Vind je een complete site survey overdreven, maar wil je wel graag een snapshot van je wifi-omgeving, dan zijn Xirrus WiFi Inspector en inSSIDer uitstekende tools. Xirrus is alleen beschikbaar voor Windows, inSSIDer ook voor Mac en Android, maar de nieuwste versie 4 is niet langer gratis (nu 20 dollar).

Beide tools tonen je de gedetecteerde SSID's, signaalsterkte (in dBm), netwerkmodus en -type, eventuele encryptiemethode, producent van de router of het toegangspunt, MAC-adres (BSSID), kanaal en frequentie. Op deze manier krijg je niet alleen een goed idee van de dekking van je netwerk, je krijgt ook de naburige draadloze netwerken te zien, inclusief de kanalen waarop die opereren (zie ook tip 8).

Interessante informatie over de gedetecteerde draadloze netwerken in één oogopslag.

03 Indringers?

Heb je je draadloze netwerk afgeschermd met een wachtwoord, maar ben je er toch niet helemaal gerust op dat onbekenden geen verbinding kunnen maken? Het gratis programma SoftPerfect WiFi Guard (Windows, OS X en Linux) is een handig hulpmiddel om na te gaan welke apparaten een verbinding hebben opgezet met je netwerk.

Na de installatie van de tool geef je aan welke apparaten van jou zijn. Vervolgens blijft Wifi Guard actief op de achtergrond en scant die om de dertig seconden je netwerk. Zodra een onbekend apparaat verbinding maakt, krijg je een melding. Het programma blokkeert helaas geen ongewenste verbindingen, maar geeft informatie over de onbekende bezoekers, zoals het IP- en MAC-adres.

WiFi Guard ligt op de loer en waarschuwt je voor indringers.

04 Virtuele router

Je bent onderweg en er is geen hotspot in de buurt. Wel heb je je laptop mee die via de ethernetkabel verbonden is. Dan maak je van je laptop toch gewoon een draadloze hotspot? Dat doe je met Virtual Router en de draadloze netwerkadapter van je laptop. Zo'n virtuele hotspot opzetten kan nauwelijks eenvoudiger.

Je vult een SSID in, evenals een WPA2-wachtwoord en kiest de netwerkadapter die je wil delen. In de meeste gevallen zal dat je bekabelde LAN-verbinding zijn, maar Virtual Router kan ook overweg met een 3G- of 4G-verbinding enz. Zodra je op Start Virtual Router klikt, is je hotspot klaar en kun je je mobiele apparaat verbinden.

Je pc of laptop fungeert voortaan ook als wifi-hotspot.

05 VPN

Dankzij openbare hotspots kun je bijna overal op internet met je mobiele apparaten. Handig, maar niet zonder risico, aangezien de meest openbare hotspots je data onversleuteld het netwerk op sturen. Dat maakt dat gevoelige informatie als wachtwoorden of creditcardnummers voor het grijpen liggen.

Je doet er in dat geval goed aan een versleutelde verbinding op te zetten. Dat kan met het gratis Hotspot Shield VPN, dat je data via een VPN-server (virtual private network) laat lopen. Een bijkomend voordeel van deze dienst is dat je (tot op zekere hoogte) anoniem kunt surfen en dat ook vaak sites met regioblokkades bereikbaar worden. Hotspot Shield is beschikbaar voor Windows, Android en iOS.

Een versleutelde VPN-verbinding beschermt je tegen pottenkijkers.