15 tips voor veilig internetbankieren

Door: Joris Peterse | 15 februari 2015 10:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Je bankzaken op internet doen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Niet onterecht, want het gebruiksgemak van online je rekeningen onderhouden, betalingen doen of simpelweg je saldo checken is groot. Toch loert er gevaar. Hoe veilig regel jij je bankzaken?

Geavanceerde virussen die het verkeer vanuit je browser naar de bank manipuleren of phishingmails die soms niet van echt zijn te onderscheiden. Banken leggen de verantwoordelijkheid voor een veilige internetbankieromgeving bij de gebruikers, dus als je aantoonbaar onveilig bezig bent geweest, krijg je opgelopen schade niet vergoed. Daarom is het goed deze tips ter harte te nemen.

01 Gebruik geen Windows XP

Waarschijnlijk weet je al dat Microsoft de ondersteuning van Windows XP heeft beëindigd. Dat houdt in dat iedere nieuw ontdekte kwetsbaarheid in het besturingssysteem niet meer wordt verholpen. Of je Windows XP wilt blijven gebruiken op je pc, is natuurlijk een eigen keuze. Maar doe er vooral geen bankzaken op. In de loggegevens ziet de bank welk besturingssysteem je gebruikt, en als er onverhoopt toch iets mis gaat, is de kans groot dat de bank de schade niet vergoedt. Ongeacht hoe je Windows XP hebt dichtgetimmerd en welke antivirussoftware je gebruikt.

Internetbankieren op Windows XP is een slecht idee.

02 Wachtwoorden

Een open deur, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: zorg voor een wachtwoord dat moeilijk valt te achterhalen! Dat geldt nog steeds als je een reader nodig hebt om in te loggen bij je bank. Zorg er allereerst voor dat je wachtwoord uniek is; hergebruik deze niet op een andere site. Maak het wachtwoord vervolgens zo moeilijk mogelijk om te raden, door letters en hoofdletters te combineren en cijfers en leestekens te gebruiken. Ook is het regelmatig wijzigen van het wachtwoord aan te raden. Natuurlijk, het is vervelend om een moeilijk wachtwoord te moeten onthouden, maar het gaat wel om je bankzaken.

Eventueel kan wachtwoordbeheerder KeePass je helpen met je lastige wachtwoorden.

03 Installeer goede antivirussoftware

Op het systeem waarop je werkt, moet goede securitysoftware geïnstalleerd staan, zodat je systeem schoon blijft van malware die de bankzaken kunnen manipuleren. Dit geldt niet alleen voor Windows-computers, maar ook voor de Mac. Betaalde antivirus- en internet-securitysoftware bieden de uitgebreidste beveiligingsmogelijkheden, maar in de basis volstaan de gratis varianten van bijvoorbeeld AVG, Avira en Avast. Ook kun je ervoor kiezen om Windows Defender (voorheen bekend als Security Essentials) te gebruiken. Let er echter wel op dat deze virusscanner een stuk minder goed is in het detecteren van malware dan zijn tegenhangers. Zie hiervoor de witte lijn.

De volgende open deur: zorg voor goede beveiligingssoftware.

04 Controleer Windows Update

Er wordt constant aan Windows gewerkt, om functionaliteit te verbeteren, bugs te verhelpen en beveiligingsgaten te dichten. Laatstgenoemde lekken kunnen worden misbruikt om malware te installeren of om je systeem te hacken. Om narigheid te voorkomen kun je er beter voor zorgen dat Windows de updates automatisch downloadt en installeert. Hetzelfde geldt voor de andere programma's die je gebruikt. Installeer updates wanneer ze beschikbaar zijn (hoe vervelend het ook is) en controleer regelmatig of je recente versies van programma's gebruikt.

Windows Update dicht bekende beveiligingslekken.

6 Reactie(s) op: 15 tips voor veilig internetbankieren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2015 09:17 Anoniem
  Internetbankieren met TOR?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2015 17:55 Jorispeterse
  Nou, had het meer over Tails. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 21:23 Anoniem
  Och geen Xp… Xp is niets mis mee hoor. Jullie laten jullie nog oplichten door die mainstream propaganda. Gewoon de beste en ook nog eens gratis firewall installeren van Comodo en daarin kan men de veilige dragon browser opstarten in de volledige virtuele zandbak en betalen maar. En neem daarbij nog eens de site scamadviser.com erbij om even de site te checken en er kan je weinig overkomen. Het probleem van virussen en malware zijn vooral de IE browser van microsoft, verkeerd omgaan met mails waarin spam, enz. in zitten en onveilig surfen. Pak dat aan en je hebt zelfs met XP 80% tot zelfs 90% minder kans en dat je dan nog gehackt wordt… nou ik denk dat men eerder nog door bliksem geraakt wordt dan dat er iemand jouw als spel in de hooiberg heeft gevonden en je aan het hacken is. Veiligheid zijn oa. EMET, Noscript, browser client aanpassen zodat het lijkt alsof je met bv. Linux met firefox surft (indien Adblock natuurlijk volledig aan tijdens surfen), goede Anti virus, Comodo Firewall met eventueel zandbak en HIPS aan, Heimdal kan ook geen kwaad, keyscrambler en dan ben je toch al ene heel eind. Succes ermee!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 14:20 Jorispeterse
  Los van het feit dat ik het niet zo met je eens ben, is er een ander groot gevaar van XP. Als je internetbankiert met XP en er gaat wat mis (wat niet eens aan het OS hoeft te liggen), dan kijkt de bank meteen naar de logbestanden van jouw internetbankiergedrag. Zien ze dat je je aanmeldt met Windows XP, dan zal je de schade sowieso niet vergoed krijgen. Een onnodig risico lijkt me.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 22:53 Anoniem
  Ja, Joris daar heb je gelijk in maar het leuke is dat ik de userclient van de browser heb veranderd en daar zien ze dan dat ik surf met Linux met firefox. Pas als ik NoScript uitschakel, wat ik niet hoef te doen bij bankieren, kan de informatie doorkomen dat ik met Xp surf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 23:02 Anoniem
  Ik heb het nog eens gecontroleerd. Het is buiten de userclient (die op Linux staat) dat FLASH die doorgeeft dat ik met Xp surf. Die kan ik niet veranderen maar Flash staat uit tijdens bankieren en is ook niet nodig waar ik bankier. Dus zij zien dat ik met Lunix surf :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.