15 tips voor veilig internetbankieren

Door: Joris Peterse | 15 februari 2015 10:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

05 Het groene slotje

Het verkeer tussen de browser en de bank wordt versleuteld via een https-verbinding, in plaats van het onversleutelde http. Zo valt het verkeer niet zomaar te onderscheppen. Als je naar de website van de bank surft, verwijst deze je meestal automatisch door naar de https-versie. Om er zeker van te zijn, tik je zelf het best https://www.jebanksite.nl in (of sla je dit adres op als bladwijzer). Wanneer je op de inlogpagina van je bank bent aangekomen, kun je in de navigatiebalk van de browser nagaan of er aan de linkerkant een groen slotje is te vinden. Dit betekent dat de website en de versleuteling zijn geverifieerd.

Controleer of het goed zit met de https-verbinding in de browser.

06 Phishing herkennen

Phishing blijft een veelvoorkomend probleem. Internetcriminelen proberen via een nagemaakte site je inloggegevens te achterhalen. De link naar deze website wordt massaal via e-mail verspreid. Meestal zijn het banksites die worden nagemaakt (let op dat deze sites vaak een extra invoerveld hebben bij het inloggen, zoals geboortedatum en rekeningnummer). Meestal herken je phishingmails aan het slechte taalgebruik, maar soms zijn ze niet van echt te onderscheiden. Als je diverse e-mailaccounts hebt, controleer ook welk mailadres bij de bank bekend is. Zo kun je alle naar een ander account gestuurde mails meteen verwijderen. Eventueel kun je ook een speciaal mailadres (of Outlook.com-alias plus eigen mapje) aanmaken voor bankmailtjes.

Uiteraard gebruiken we ons algemene redactiemailadres niet voor bankzaken.

07 Omgaan met phishing

Krijg je alsnog een e-mail op het mailadres dat bekend is bij je bank, en is dat niet van echt te onderscheiden? Klik absoluut niet op een linkje, maar sluit de mail gewoon af. Open je browser en navigeer zelf naar de website van je bank om na te gaan of er problemen bekend zijn. Twijfel je alsnog, of heb je het vermoeden dat het webverkeer door een browserinfectie alsnog wordt doorgesluisd naar een phishing-site? Log niet in, maar neem telefonisch contact op met je bank om na te gaan wat er aan de hand is.

Internetcriminelen vissen niet alleen naar bank-inloggegevens.

08 Browserkeuze

De standaardbrowser voor Windows, Internet Explorer, is een geliefd doelwit voor kwaadwillenden. Uiteraard omdat het de meest gebruikte browser is, maar ook omdat er met enige regelmaat nieuwe beveiligingsproblemen worden ontdekt. In het voorjaar van 2014 werd zelfs het gebruik van Internet Explorer door onder meer Betaalvereniging Nederland afgeraden, vanwege een browserprobleem waardoor de versleuteling viel uit te schakelen. Bovendien worden problemen in Internet Explorer traag opgelost. Qua beveiliging ben je beter af met Firefox of Chrome voor je bankzaken, die minder heftige beveiligingsproblemen kennen en sneller reageren met patches.

Afgelopen voorjaar werd het gebruik van Internet Explorer zelfs door banken afgeraden.

6 Reactie(s) op: 15 tips voor veilig internetbankieren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2015 09:17 Anoniem
  Internetbankieren met TOR?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2015 17:55 Jorispeterse
  Nou, had het meer over Tails. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 21:23 Anoniem
  Och geen Xp… Xp is niets mis mee hoor. Jullie laten jullie nog oplichten door die mainstream propaganda. Gewoon de beste en ook nog eens gratis firewall installeren van Comodo en daarin kan men de veilige dragon browser opstarten in de volledige virtuele zandbak en betalen maar. En neem daarbij nog eens de site scamadviser.com erbij om even de site te checken en er kan je weinig overkomen. Het probleem van virussen en malware zijn vooral de IE browser van microsoft, verkeerd omgaan met mails waarin spam, enz. in zitten en onveilig surfen. Pak dat aan en je hebt zelfs met XP 80% tot zelfs 90% minder kans en dat je dan nog gehackt wordt… nou ik denk dat men eerder nog door bliksem geraakt wordt dan dat er iemand jouw als spel in de hooiberg heeft gevonden en je aan het hacken is. Veiligheid zijn oa. EMET, Noscript, browser client aanpassen zodat het lijkt alsof je met bv. Linux met firefox surft (indien Adblock natuurlijk volledig aan tijdens surfen), goede Anti virus, Comodo Firewall met eventueel zandbak en HIPS aan, Heimdal kan ook geen kwaad, keyscrambler en dan ben je toch al ene heel eind. Succes ermee!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 14:20 Jorispeterse
  Los van het feit dat ik het niet zo met je eens ben, is er een ander groot gevaar van XP. Als je internetbankiert met XP en er gaat wat mis (wat niet eens aan het OS hoeft te liggen), dan kijkt de bank meteen naar de logbestanden van jouw internetbankiergedrag. Zien ze dat je je aanmeldt met Windows XP, dan zal je de schade sowieso niet vergoed krijgen. Een onnodig risico lijkt me.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 22:53 Anoniem
  Ja, Joris daar heb je gelijk in maar het leuke is dat ik de userclient van de browser heb veranderd en daar zien ze dan dat ik surf met Linux met firefox. Pas als ik NoScript uitschakel, wat ik niet hoef te doen bij bankieren, kan de informatie doorkomen dat ik met Xp surf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 23:02 Anoniem
  Ik heb het nog eens gecontroleerd. Het is buiten de userclient (die op Linux staat) dat FLASH die doorgeeft dat ik met Xp surf. Die kan ik niet veranderen maar Flash staat uit tijdens bankieren en is ook niet nodig waar ik bankier. Dus zij zien dat ik met Lunix surf :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.