15 tips voor veilig internetbankieren

Door: Joris Peterse | 15 februari 2015 10:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

09 Alternatief besturingssysteem

Met een besturingssysteem, virusscanner en software die up-to-date zijn, ben je in principe veilig. Maar wat als je bijvoorbeeld nog een computer hebt met Windows XP, of Windows niet genoeg vertrouwt qua veiligheid? Overweeg dan eens de installatie van een Linux-variant. Dat kan als stand-alone besturingssysteem of in een dualboot-opstelling, waarbij je naar je Linux-besturingssysteem overgaat wanneer je bankzaken gaat doen. De bekendste en eenvoudigste Linux-variant is Ubuntu. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kiezen voor Linux Mint of Fedora. Onder Linux is het gebruik van een virusscanner niet nodig, maar blijf wel op je hoede voor phishing.

Met Linux maak je je oude XP-computer weer veilig voor bankzaken.

10 Gebruik een vertrouwd netwerk

Wanneer je op pad bent met je laptop, smartphone of tablet en je wilt je bankzaken doen, bedenk dan goed met welk netwerk je bent verbonden. Als de netwerkbeheerder kwade bedoelingen heeft, kan hij het netwerkverkeer omsluizen, bijvoorbeeld door de url van de bank naar een phishing-site door te verwijzen. Wees je hiervan bewust voordat je bankzaken doet op het netwerk van een ander. Als je verbinding maakt met een open wifi-netwerk, dan is al je internetverkeer in principe te onderscheppen door anderen die met het netwerk zijn verbonden. Ook als het open netwerk een browser-inlogpagina heeft. Doe dus nooit zomaar bankzaken op een open wifi-netwerk.

Een open wifi-netwerk versleutelt je dataverkeer niet, waardoor anderen kunnen meekijken.

11 VPN

Er is echter een methode om veilig je bankzaken te doen op een netwerk van een ander of zelfs een open wifi-netwerk: via een VPN-verbinding. Daarmee maak je eerst een versleutelde verbinding tussen jouw pc, tablet of smartphone en de VPN-server. Vervolgens vindt in feite al je internetverkeer plaats via de VPN-server. Je kunt zelf thuis een VPN-server maken, maar je kunt ook tegen betaling een VPN-dienst kiezen. Bij de keuze van de aanbieder is het wel van belang dat je deze vertrouwt. Meer over VPN lees je hier.

Een VPN-verbinding kun je configureren in de verbindingsinstellingen van je mobiele apparaat.

12 Mobiel netwerk

Beschik je niet over een VPN-verbinding en wil je onderweg toch je bankzaken regelen? Als je met je mobiele apparaat ook een mobiele internetverbinding via 3G of 4G kunt maken, dan ben je veiliger af met deze directe dataverbinding met je mobiele provider. Houd echter wel rekening met de hoeveelheid data die je verstookt, aangezien dit ten koste gaat van je databundel of (als je in het buitenland bent) extra roamingkosten met zich meebrengt.

Met een mifi-router deel je je mobiele netwerkverbinding met al je apparaten.

6 Reactie(s) op: 15 tips voor veilig internetbankieren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2015 09:17 Anoniem
  Internetbankieren met TOR?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2015 17:55 Jorispeterse
  Nou, had het meer over Tails. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 21:23 Anoniem
  Och geen Xp… Xp is niets mis mee hoor. Jullie laten jullie nog oplichten door die mainstream propaganda. Gewoon de beste en ook nog eens gratis firewall installeren van Comodo en daarin kan men de veilige dragon browser opstarten in de volledige virtuele zandbak en betalen maar. En neem daarbij nog eens de site scamadviser.com erbij om even de site te checken en er kan je weinig overkomen. Het probleem van virussen en malware zijn vooral de IE browser van microsoft, verkeerd omgaan met mails waarin spam, enz. in zitten en onveilig surfen. Pak dat aan en je hebt zelfs met XP 80% tot zelfs 90% minder kans en dat je dan nog gehackt wordt… nou ik denk dat men eerder nog door bliksem geraakt wordt dan dat er iemand jouw als spel in de hooiberg heeft gevonden en je aan het hacken is. Veiligheid zijn oa. EMET, Noscript, browser client aanpassen zodat het lijkt alsof je met bv. Linux met firefox surft (indien Adblock natuurlijk volledig aan tijdens surfen), goede Anti virus, Comodo Firewall met eventueel zandbak en HIPS aan, Heimdal kan ook geen kwaad, keyscrambler en dan ben je toch al ene heel eind. Succes ermee!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 14:20 Jorispeterse
  Los van het feit dat ik het niet zo met je eens ben, is er een ander groot gevaar van XP. Als je internetbankiert met XP en er gaat wat mis (wat niet eens aan het OS hoeft te liggen), dan kijkt de bank meteen naar de logbestanden van jouw internetbankiergedrag. Zien ze dat je je aanmeldt met Windows XP, dan zal je de schade sowieso niet vergoed krijgen. Een onnodig risico lijkt me.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 22:53 Anoniem
  Ja, Joris daar heb je gelijk in maar het leuke is dat ik de userclient van de browser heb veranderd en daar zien ze dan dat ik surf met Linux met firefox. Pas als ik NoScript uitschakel, wat ik niet hoef te doen bij bankieren, kan de informatie doorkomen dat ik met Xp surf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 23:02 Anoniem
  Ik heb het nog eens gecontroleerd. Het is buiten de userclient (die op Linux staat) dat FLASH die doorgeeft dat ik met Xp surf. Die kan ik niet veranderen maar Flash staat uit tijdens bankieren en is ook niet nodig waar ik bankier. Dus zij zien dat ik met Lunix surf :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.