15 tips voor veilig internetbankieren

Door: Joris Peterse | 15 februari 2015 10:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

13 Gebruik van de app

Smartphones en tablets hebben geen antivirus nodig en in principe kun je zonder bijkomende zorgen via de app van je bank internetbankieren, hoewel de zojuist besproken verbinding belangrijk blijft. Omdat smartphones en tablets makkelijk zijn mee te nemen en gewilde doelwitten voor dieven zijn, is het wel erg belangrijk dat je je apparaat beveiligt met een ontgrendelingscode die anders is dan de code die je gebruikt om je app te openen. Configureer ook Vind mijn iPad of Android Apparaatbeheer om je apparaat op afstand terug te vinden, vergrendelen of (als het echt niet anders kan) de data te wissen.

Beveilig je smartphone, tablet of laptop altijd met een vergrendelingsscherm.

14 Opstartbare usb-stick

De regels die banken hebben opgesteld voor het internetbankieren, melden dat je moet zorgen voor een veilig systeem. Maar wat als je op de pc van iemand anders even vlug een bedrag wilt overmaken of tijdens de vakantie in een internetcafé wilt internetbankieren? In dat geval kan het slim zijn een opstartbare usb-stick te maken die je een veilige Linux-omgeving biedt voor je bankzaken. Je plaatst de usb-stick, start de pc op en meteen laadt je Linux-omgeving. Wanneer je klaar bent, sluit je de pc af en verwijder je de stick zonder dat er een spoor op de computer achterblijft. Zo'n opstartbare stick installeer je zo.

Met een opstartbare usb-stick kun je overal veilig aan de slag.

15 En als het toch mis gaat...

In de praktijk komt het niet vaak voor dat kwaadwillenden geld weten te stelen door middel van online bankieren. Creditcardmaatschappijen en PayPal hebben een geheel eigen beleid ten opzichte van internetfraudeurs en zullen na vaststelling van bedrog vrij snel in het voordeel van het slachtoffer handelen. Banken zijn minder coulant. Ze gaan per geval na of er iets verwijtbaars is gebeurd, waarna wordt besloten de schade al dan niet te vergoeden. Bovendien hanteren sommige banken ook nog eens een eigen risico van 150 euro. Neem echter in het geval van diefstal altijd contact op met de bank of betaaldienst en neem maatregelen om herhaling te voorkomen.

Mocht er toch iets mis zijn gegaan, klop dan direct bij je bank aan!

6 Reactie(s) op: 15 tips voor veilig internetbankieren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2015 09:17 Anoniem
  Internetbankieren met TOR?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2015 17:55 Jorispeterse
  Nou, had het meer over Tails. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 21:23 Anoniem
  Och geen Xp… Xp is niets mis mee hoor. Jullie laten jullie nog oplichten door die mainstream propaganda. Gewoon de beste en ook nog eens gratis firewall installeren van Comodo en daarin kan men de veilige dragon browser opstarten in de volledige virtuele zandbak en betalen maar. En neem daarbij nog eens de site scamadviser.com erbij om even de site te checken en er kan je weinig overkomen. Het probleem van virussen en malware zijn vooral de IE browser van microsoft, verkeerd omgaan met mails waarin spam, enz. in zitten en onveilig surfen. Pak dat aan en je hebt zelfs met XP 80% tot zelfs 90% minder kans en dat je dan nog gehackt wordt… nou ik denk dat men eerder nog door bliksem geraakt wordt dan dat er iemand jouw als spel in de hooiberg heeft gevonden en je aan het hacken is. Veiligheid zijn oa. EMET, Noscript, browser client aanpassen zodat het lijkt alsof je met bv. Linux met firefox surft (indien Adblock natuurlijk volledig aan tijdens surfen), goede Anti virus, Comodo Firewall met eventueel zandbak en HIPS aan, Heimdal kan ook geen kwaad, keyscrambler en dan ben je toch al ene heel eind. Succes ermee!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 14:20 Jorispeterse
  Los van het feit dat ik het niet zo met je eens ben, is er een ander groot gevaar van XP. Als je internetbankiert met XP en er gaat wat mis (wat niet eens aan het OS hoeft te liggen), dan kijkt de bank meteen naar de logbestanden van jouw internetbankiergedrag. Zien ze dat je je aanmeldt met Windows XP, dan zal je de schade sowieso niet vergoed krijgen. Een onnodig risico lijkt me.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 22:53 Anoniem
  Ja, Joris daar heb je gelijk in maar het leuke is dat ik de userclient van de browser heb veranderd en daar zien ze dan dat ik surf met Linux met firefox. Pas als ik NoScript uitschakel, wat ik niet hoef te doen bij bankieren, kan de informatie doorkomen dat ik met Xp surf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 23:02 Anoniem
  Ik heb het nog eens gecontroleerd. Het is buiten de userclient (die op Linux staat) dat FLASH die doorgeeft dat ik met Xp surf. Die kan ik niet veranderen maar Flash staat uit tijdens bankieren en is ook niet nodig waar ik bankier. Dus zij zien dat ik met Lunix surf :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.