21 wifi mesh-systemen getest

Door: Stephan Overbeeke | 28 november 2019 06:01

Netwerk
Review

Drie jaar na de grote doorbraak zijn wifi-mesh-oplossingen redelijk volwassen. Zagen we vorig jaar nog veel grote veranderingen en nieuwe spelers ten opzichte van een jaar eerder, sindsdien verschenen slechts één nieuwe speler en een handjevol nieuwe oplossingen van bestaande mesh-bouwers. De vraag naar goede wifi blijft echter prangend in een modern huishouden. Hoog tijd dus de huidige stand van zaken op de mesh-markt in kaart te brengen.

De insteek van deze test is eenvoudig: jij wilt gewoon goede wifi in huis, het liefst met zo min mogelijk gedoe. Dat is precies het punt van al deze wifi-mesh-systemen in deze test: dat je met behulp van een aantal verschillende units (ook nodes, satellieten of accesspoints genoemd) verdeeld door je huis overal goed bereik en goede snelheden hebt. Uiteraard zonder kabels te trekken - één van de grootste bezwaren tegen een traditionele accesspoint-opstelling. Vergis je alleen niet: hoe goed wifi zich ook ontwikkeld heeft, er gaat nog altijd niets boven een goede bekabeling, als je huis dat toelaat.

Uiteraard komt er meer kijken bij een test dan gewoon met elk van de oplossingen werken, maar het is de eenvoud van installatie en gebruik die veel consumenten af doet stappen van de traditionele router en laat kiezen voor een mesh-oplossing. Juist die elementen wegen we dus stevig mee in onze eindbeoordeling en de uiteindelijke beslissing welke systemen de echte aanraders zijn.

Testprocedure

Onze opstelling is een exacte kopie van een eerdere test. We testen nabije de router, zetten een tweede ap de verdieping daarboven, en een eventueel derde punt op de bovenste verdieping. Let op dat de meeste systemen in verschillende hoeveelheden geleverd worden. Sets van drie worden ook getest met één ap inactief; de zolder-1-hop-test simuleert zo de prestaties op de bovenste (tweede) verdieping zonder dat daar ook een ap wordt geplaatst, om de onderliggende prestaties in kaart te brengen.

Hoewel onze testopstelling na uitvoerig testen en hertesten tot stand is gekomen, is die nog steeds slechts een enkele situatie. Draadloze prestaties blijven sterk situatieafhankelijk. Het is dus goed mogelijk dat de prestaties in onze panden anders uitvallen dan in een andere test; een onvermijdelijk kwaad. Zelfs onze voorzichtig gewogen test kan geen garanties bieden dat een product ook in jouw omgeving goed gaat werken; alleen een fysieke kabel staat écht garant voor zekerheid.

Niet één soort mesh

De manier waarop elke fabrikant mesh benadert verschilt sterk. TP-Link, Netgear, D-Link, Google, Linksys, Engenius en Ubiquiti focussen op complete pakketten bestaande uit twee of drie nodes die geheel op zichzelf staan. Vaak zijn ze uit te breiden met extra nodes, maar niet altijd, dus let daarop. Van die merken hebben enkel TP-Link en Ubiquiti een jaar geleden een nieuw model uitgebracht, beide in het lagere segment. Synology volgt hetzelfde concept van een separaat mesh-systeem, maar bij hen koop je elke node individueel.

Hoewel ASUS ook complete mesh-oplossingen verkoopt, ligt hun focus vooral op het uitbreiden van je bestaande router met mesh-functionaliteit, met behulp van extra satellieten. Ook FRITZ!Box-bouwer AVM kiest deze benadering. Mocht je reeds een chique ASUS- of AVM-router hebben, dan is dat mogelijk een voordeel. Je behoudt je uitgebreide routermogelijkheden en je hoeft je veelal prijzige router niet te vervangen. Voor nieuwe kopers die primair op zoek zijn naar gewoon goede wifi en geen interesse hebben in complexere functionaliteit zijn dit echter compleet andere beestjes. Om de vergelijking eerlijk te houden, hebben we deze alternatieven dan ook buiten de vergelijking gelaten en hun eigen pagina toebedeeld.

Meerdere intensieve gebruikers op de verschillende toegangspunten is vragen om problemen.

AC-klasse

We splitsen mesh-systemen in twee categorieën: dualband- en triband-oplossingen. Die laatste kenmerken zich door een extra ingebouwd draadloos netwerk specifiek voor de verbinding tussen de satellieten. Dualband-oplossingen, te herkennen aan de AC1200-, AC1300- of AC1750-classificering, dienen vooral om het bereik van je netwerk te vergroten, maar kennen een beperkte capaciteit. Meerdere intensieve gebruikers op de verschillende toegangspunten is vragen om problemen. Daarmee zijn ze primair als betaalbare oplossingen voor huishoudens met weinig (gelijktijdige) gebruikers.

Wil je bijvoorbeeld met z’n vieren gelijktijdig op verschillende plekken in huis werken, kijk dan naar een systeem van minimaal AC2200-klasse. De extra capaciteit tussen de verschillende punten voorkomt dat één actieve downloader in de huiskamer de Netflix-stream in 4K of de Fortnite-liefhebber op zolder frustraties bezorgt.

Twee, of toch drie?

Een lastige vraag is of je een set van twee of van drie wilt kopen. Het antwoord komt dichterbij wanneer je je bedenkt dat je een extra satelliet bij voorkeur gebruikt om een andere kant op te versterken vanaf je router, niet om een eindeloos lange ketting van satellieten te maken; bij elke stap verlies je nu eenmaal capaciteit en stabiliteit. Gebruik je één satelliet om het bereik bovenverdiepingen te versterken, en een andere om richting de achterzijde van het huis de tuin mee te pakken, dan is een 3-pack verstandig. In een appartement of loft waar je simpelweg wat meer bereik wilt hebben in één richting, is een 2-pack veelal voldoende.

TP-Link Deco

Het eerste en tweede jaar dat wij mesh-systemen vergeleken, kwam TP-Link uitstekend uit de bus. Gezien de geringe aanpassingen dit jaar is daar natuurlijk weinig aan veranderd. TP-Links mesh-oplossingen zijn gewoon enorm aantrekkelijk, en daarbij zijn ze veelal aan de goedkope kant.

Ze scoren uitstekend waar het telt: de installatie is zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor totale leken; hetzelfde gaat op voor hun app-ervaring. De prestaties zijn ook voor elk product de beste of in de top van hun klasse, genoeg om de meeste concurrerende kits in deze test in één klap irrelevant te maken.

Vooral de nieuwe Deco M4 is daar ‘schuldig’ aan: ruimschoots de goedkoopste mesh-oplossing in deze test, maar samen met zijn broer de M5 de best presterende in hun klasse. De goedkopere M4 neemt onze redactietip dan ook over van de iets duurdere Deco M5. De praktisch even indrukwekkende Deco M5 scoort nog wel punten met zijn ingebouwde antivirus en sinds kort ook een webinterface voor de iets gevorderde gebruiker. De vergelijkbare Deco P7 kan dan weer interessant zijn als je weet dat powerline goed werkt in je huis, maar voor iedereen die ‘gewoon goed’ wifi-bereik zoekt, zonder de zwaardere capaciteit van AC2200, is de Deco M4 de meest logische keuze, dankzij de prijsdoorbraak die dit model teweegbrengt.

In de AC2200-klasse is de Deco M9 Plus één van de beste sets; samen met de Netgear Orbi RBK23 deelt hij daar de lakens uit. Wat prestaties betreft is de Deco M9 Plus iets sneller, maar hij is ook nipt duurder. Zoek je toevallig nog een Zigbee-netwerk in huis voor wat slimme devices, dan heeft TP-Link duidelijk het voordeel. Verder is het lastig om een echte winnaar aan te wijzen en mag je hier je eigen merk- of designvoorkeuren laten spreken.

TP-Link Deco M4 (Redactietip)

Prijs
€ 149,- (voor 3 nodes)
Website
www.tp-link.com/nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Goede dekking en prestaties
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • AC1300; beperkte capaciteit

TP-Link Deco M5

Prijs
€ 179,- (voor 3 nodes)
Website
www.tp-link.com/nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Goede dekking en prestaties
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • AC1300; beperkte capaciteit

TP-Link Deco M9 Plus (Redactietip)

Prijs
€ 399,- (voor 3 nodes)
Website
www.tp-link.com/nl
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Dekking, capaciteit en prestaties
 • Gebruiksvriendelijk
 • Zigbee en bluetooth
 • Minpunten
 • Geen

EnGenius EnMesh

Hoewel EnGenius met hun EnMesh met firmware-updates aardige stappen had gemaakt, lijken ze zich bewust van het feit dat de moordende concurrentie van onder andere TP-Link eigenlijk niet bij te benen is voor een kleinere fabrikant. Het gevolg: inmiddels is het lastig om deze set in Nederlandse schappen te vinden.

EnMesh is tegenwoordig best gebruiksvriendelijk, eenvoudig te installeren en biedt nog wat voordelen met usb-opslag, maar de prestaties zijn simpelweg niet zo goed als enkele andere producten en prijstechnisch concurreert hij niet. Acceptabele inzet terzijde, er is simpelweg geen redelijk argument om deze set te overwegen. Ook de optionele accesspoints met ingebouwde camera vinden we niet bijster interessant, totdat het systeem op cruciale elementen als prestaties en prijs echt mee gaat doen.

EnGenius EnMesh

Prijs
€ 219,- (voor 3 nodes)
Website
www.engeniustech.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Uitbreidbaar met camera- en mini-ap’s
 • Usb-opslag
 • Minpunten
 • Te duur
 • Niet snel genoeg

Netgear Orbi en Orbi Pro

De Netgear Orbi RBK50 (of RBK53 voor de kit van drie) was onze testwinnaar van de afgelopen twee jaar, en ook dit jaar verdient hij weer de titel best getest. Frappant voor het oudste product in de test, maar te verklaren bij gebrek aan alternatieve AC3000-oplossingen.

Onze conclusie voor de RBK50 blijft gelijk: dankzij zijn extra dikke backhaul is dit de best presterende set en tevens de minst gevoelige wat betreft het positioneren van de extra nodes. Dat klinkt als een kleinigheid, maar het feit dat je je met de RBK50/53 het minst zorgen hoeft te maken over waar je de nodes neerzet, kan in de praktijk voorkomen dat je een torentje op een ongewenste plek moet zetten.

Als gevolg van die extra bandbreedte zijn die nodes wel enorm groot. Ook ze zijn ruim de duurste. De RBK23 en Deco M9 Plus zijn fors in prijs gezakt sinds een jaar terug, maar de RBK50/53 blijft ongewijzigd op bijna het dubbele voor drie nodes. De meerwaarde in prestaties is echter duidelijk, dus als je het beste zoekt en prijs niet telt, wint deze AC3000-oplossing van Netgear. Als zakelijke gebruiker kun je de Orbi Pro SRK60 nog overwegen; prestatietechnisch grofweg een RBK50, maar dan met extra ssid voor intern gebruik en optionele muur- en plafondinstallatie, tegen een meerprijs.

Het middensegment bestaat uit de Orbi RBK23 en diens voorlopers Orbi RBK40 en RBK30. We hebben de oudere twee nog wel in de tabel meegenomen omdat ze hier en daar nog te koop zijn, zij het zelden voor aantrekkelijke prijzen. De RBK23 lijkt de ‘sweet spot’ echter goed te raken: uitstekende prestaties, een scherpe prijsstelling in zijn klasse, en als oudgediende heeft Netgear de gebruiksvriendelijkheid van de installatie en de app ook goed voor elkaar. De Deco M9 Plus is iets sneller voor een iets hogere prijs, maar zolang de RBK23 zijn kleine prijsvoordeel behoudt, noemen we deze twee de beste keuzes in hun klasse.

Netgear Orbi RBK50 (Best getest)

Prijs
€ 349,- (voor 2 nodes)
Website
www.netgear.nl
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Uitstekende prestaties
 • Uitstekend bereik
 • Minpunten
 • Hoge prijs
 • Fysiek erg groot

Netgear Orbi RBK23

Prijs
€ 279,- (voor 3 nodes)
Website
www.netgear.nl
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Prestaties en bereik
 • Scherpe prijsstelling
 • Minpunten
 • Geen

Netgear Orbi Pro SRK60

Prijs
€ 459,- (voor 2 nodes)
Website
www.netgear.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Prestaties en bereik
 • Zakelijke features
 • Minpunten
 • Veel duurder dan Orbi RBK50
 • Extra nodes duur

Google Wi-Fi

Google maakt niet veel producten zelf, maar in wifi-mesh geloven ze wel. De eerste keer dat het apparaat meedeed, vonden we de Google WiFi best aantrekkelijk, dankzij een compact design, makkelijke installatie en een goede prestaties. Wel was de prijs eigenlijk te hoog om mee te doen voor de winst.

Een jaar later is die situatie voor Google verslechterd. Hij is zelfs duurder dan vorig jaar, waar praktisch elke concurrent significant goedkoper is geworden. Google zet een objectief net product neer, maar ze vragen meer dan het dubbele voor hun AC1200/1300-oplossing dan de door de bank genomen beter presterende TP-Link Deco M4. Hij kost zelfs meer dan de veel krachtigere Netgear Orbi RBK23 en TP-Link Deco M9 Plus en dat maakt hem geen interessante koop.

Google Wi-Fi

Prijs
€ 359,- (voor 3 nodes)
Website
https://store.google.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Zeer redelijke prestaties
 • Minpunten
 • Geen ap-modus
 • Veel te duur voor AC1200

Linksys Velop

Linksys was een mesh-maker van het eerste uur. Door de jaren heen hebben ze grote stappen gemaakt. De ooit tergend trage installatieprocedure is inmiddels goed te doen, zaken als bedrade backhaul en een webinterface zijn later toegevoegd. Daar vinden we inmiddels een set opties die nauwelijks onderdoet voor een stevige router. Dat ze hebben doorgebouwd op hun bestaande producten en deze wijzigingen via firmware hebben uitgebracht, vinden we positief, want hierdoor hebben Velop-kopers van het eerste uur nog altijd de meest recente hardware in huis. Linksys heeft weliswaar een zwarte kleurstelling toegevoegd, maar de Velop dual- en tri-band zijn verder ongewijzigd.

We missen echter de eigen identiteit van Linksys, want waar de Netgear duidelijk focust op de beste zijn en TP-Link gewoon een goed product voor een scherpe prijs wil neerzetten, vallen de Velop-producten tussen wal en schip. Objectief prima en ook in eigen gebruik werkt het gewoon goed, maar ze concurreren niet voldoende op prestaties, mogelijkheden en op prijs. De Velop dual-band is veel te duur met het oog op de TP-Link Deco M4/M5 en ook de prima presterende Velop tri-band is gewoon te duur met het oog op de iets betere Orbi RBK23 en Deco M9 Plus. Linksys zal zich op één van die drie cruciale elementen moeten gaan onderscheiden als ze serieus mee willen doen voor de winst en niet louter interessant willen zijn met een scherpe aanbieding.

Linksys Velop

Prijs
€ 229,- (voor 2 nodes)
Website
www.linksys.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Mogelijkheden in orde
 • Minpunten
 • Niet concurrerend

Linksys Velop triband

Prijs
€ 385,- (voor 3 nodes)
Website
www.linksys.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede prestaties
 • Goede mogelijkheden
 • Minpunten
 • Te duur

D-Link Covr

D-Link doet met hun Covr-1203 en -2202 mee in de AC1200/AC1300- en AC2200-klasse en lijkt de enige fabrikant te zijn die de memo van vorig jaar mee heeft gekregen dat ze iets moesten doen om met de Deco M5 te concurreren. We zien dan ook dat de Covr-1203 een stuk goedkoper is geworden dan vorig jaar, en het feit dat de D-Link nog iets makkelijker te installeren is dan zijn grote concurrent is een mooie bonus. Waar je bij praktisch elke kit na de initiële installatie de satellieten moet koppelen, doet de Covr dat automatisch; dat soort kleine details maken verschil. Een andere mooie bonus zal de ‘form factor’ zijn, zoals de rosé-gouden afwerking die vermoedelijk een iets hogere acceptatiefactor zal hebben in een traditioneel huishouden.

Helaas valt D-Link ook een beetje tussen wal en schip, want de nog goedkopere Deco M4 toont zich net wat sneller en de verschillen in installatie zijn dan niet dermate relevant dat ze de prestaties en prijs doen vergeten. Hetzelfde gaat op voor de Covr-2202, die net niet snel genoeg is of zelfs na stevige prijsverlagingen goedkoop genoeg, om iets in te brengen tegen de M9 Plus en RBK23. Als D-Link de prijzen nog iets kan drukken, zien we echter serieuze potentie.

D-Link Covr-2202

Prijs
€ 229,- (voor 2 nodes)
Website
www.d-link.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De eenvoudigste installatie
 • Keurige prestaties en bereik
 • Minpunten
 • Concurrentie iets sneller voor zelfde prijs

D-Link Covr-1203

Prijs
€ 179,- (voor 3 nodes)
Website
www.d-link.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De eenvoudigste installatie
 • Keurige prestaties en bereik
 • Charmant compact design
 • Minpunten
 • Concurrentie iets sneller en goedkoper

Ubiquiti AmpliFi

De iets oudere Ubiquiti AmpliFi HD maakt grote indruk met zijn tot in de puntjes verzorgde verpakking, productpresentatie en app-ervaring. Het routerelement met display en touchscreen maken een goede indruk, installatie is zo gepiept, en Ubiquiti krijgt het voor elkaar bovengemiddeld veel informatie op een niet-verwarrende manier te presenteren. Geef je veel om informatie over je verbruik, dan doet Ubiquiti het enorm goed.

Helaas valt de AmpliFi HD ook dit jaar weer op met een enorm hoge prijsstelling, want voor deze 339 euro kun je een AC2200-klasse mesh-systeem kopen met nog flink wat zakgeld over. Dat is heel lastig te verdedigen; we vermoeden dat de echte netwerkknutselaars voor hetzelfde geld Ubiquiti’s uitstekende (toegegeven: bedrade) UniFi-systemen de voorkeur zullen geven.

De nieuwe Ubiquiti AmpliFi Instant kent een vergelijkbaar lot, simpelweg omdat deze voor een AC1200/1300-oplossing te prijzig is. De gevraagde 229 euro voor twee nodes is meer dan het dubbele dan de Deco M4, en zelfs meer dan de (AC2200) Orbi RBK23. De Instant is enorm compact, op sommige onderdelen heel snel, en combineert de voordelen van een handig display, een uitstekende appervaring met de snelst mogelijke installatie, maar je moet wel enorm veel waarde in die elementen zien om die veel hogere prijs te verdedigen.

Ubiquiti AmpliFi HD

Prijs
€ 329,- (voor 3 nodes)
Website
www.amplifi.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Zeer goede router
 • Display router
 • Minpunten
 • Bereik en capaciteit
 • Onredelijke prijsstelling

Ubiquiti AmpliFi Instant

Prijs
€ 229,- (voor 2 nodes)
Website
www.amplifi.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Razendsnelle installatie
 • Gebruiksvriendelijk
 • Display router
 • Minpunten
 • Hoge prijs

Synology MR2200ac

Gezien de pittige concurrentie vreesden we een beetje voor nieuwkomer Synology en hun MR2200ac mesh-oplossing, een product dat je niet als een kit koopt maar waarvan simpelweg zo veel losse units haalt als je nodig acht. Dat resulteert in een wat hogere prijs wanneer je er twee of drie zoekt.

Gedurende de installatie valt op dat de MR2200ac eigenlijk meer een traditionele router is dan een typische mesh-oplossing. Je doorloopt iets meer stappen en vervolgens kom je in een omgeving met uitgebreidere mogelijkheden dan de meeste alternatieven in deze test. Mocht je reeds een nas van Synology bezitten, dan voelt alles direct vertrouwd aan; nas-bezitters lijken ons dan ook de doelgroep van dit product. Met behulp van apps kun je verschillende functies toevoegen en uitbreiden, veelal met flink wat instellingen, en er zijn ook apps van derden om het nog gekker te maken. Het feit dat we met gebruikersprofielen en verschillende apparaten per gebruiker uitgebreide rapporten konden maken over het gebruik vonden we toch wel een leuke plus. Zeker als ouders van een jonge, digitale generatie.

De combinatie van de hogere prijsstelling en complexere doch uitgebreidere functionaliteiten maakt de MR2200ac voor ons niet de eerste keuze voor iedereen die een wifi-mesh-systeem zoekt. De prestaties zijn echter gewoon goed, en mits twee nodes voldoen valt de meerprijs mee. Als gevolg vinden we de MR2200ac gewoon interessant als je reeds een Synology-nas bezit of dergelijke uitgebreide functionaliteit waardeert.

Synology MR2200ac

Prijs
€ 136,- (per node)
Website
www.synology.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Features en beheer
 • Goede prestaties
 • Minpunten
 • Prijs
 • Ervaring vereist

ASUS Lyra en AiMesh AX6100

Aan de ASUS Lyra en Lyra Trio gaan we niet al te veel woorden vuil maken; die vallen namelijk net als menig ander systeem simpelweg niet positief op vergeleken met de Deco’s en Orbi’s van deze wereld. Het feit dat ASUS een zeer uitgebreide firmware heeft, neemt niet weg dat de prijs-prestatieverhouding simpelweg niet goed genoeg is.

Kenners van ASUS-producten weten dat de fabrikant pas goed uit de verf komt wanneer het gaat om de echt innovatieve producten. Zonder enige twijfel verdient het ASUS AiMesh AX6100 WiFi System (bestaande uit 2x RT-AX92U, mocht je willen uitbreiden) die titel. Het is namelijk de allereerste mesh-oplossing met 802.11ax oftewel Wifi 6. Het systeem bevat de gebruikelijke 2x2 2,4GHZ-radio en een 2x2 5GHz-radio (802.11ac/WiFi 5), maar daarnaast ook een 4x4 5Ghz-WiFi6-radio met een theoretische maximale doorvoer van maar liefst 4804 Mbit/s. Kortweg: in potentie enorm snel.

Om de vergelijking eerlijk te houden, testen wij echter met dezelfde 2x2 WiFi5-clients als in voorgaande jaren, antennes die je normaliter in typische luxe laptops van de afgelopen jaren zal vinden maar die simpelweg niet het maximale uit WiFi6-routers halen. Met die clients doet de AX6100 het alsnog goed, maar we halen er duidelijk niet het maximale uit. Schakelen we over naar onze laptops met de nieuwere Killer AX1650-chips of desktops met de Intel AX200-chip aan boord halen we echter zo’n 875 Mbit/s op de hoofdaansluiting van de AX6100. Heb je een gloednieuwe high-end laptop, dan haal je dus absoluut veel hogere snelheden met deze oplossing.

Maar is de AX6100 dan meteen een vanzelfsprekende keuze voor mesh? Daar zetten we vraagtekens bij, want slechts één van de twee 5GHz-radio’s ondersteunt WiFi 6. Als de AX6100 die snellere WiFi6-radio inzet als backhaul, dan is je client op een ander accesspoint dus alsnog beperkt tot WiFi5-snelheden. Nipt hogere snelheden dan de concurrentie, maar wellicht niet wat je verwacht van je circa twee keer hogere investering. Ook zien we een ander probleem(pje): de AX6100 zet de beste prestaties neer nabij de router en over één hop een verdieping verder, maar op de tweede verdieping krijgen we geen stabiele verbinding. De goedkopere RBK50 doet daar nog ruim 200 Mbit/s.

Te veel kanttekeningen voor de testwinst, deels met het oog op de prijs. Toch zien we hier wel duidelijk de potentie van WiFi 6 naar mesh-wifi komen. Als je niet een grote villa van bereik wilt voorzien, maar je wel de beste routerprestaties wilt voor je nieuwe WiFi6-laptop plus een uitstekende backhaul over een bescheiden afstand, dan gooit de AX6100 wel hoge ogen.

ASUS AiMesh AX6100

Prijs
€ 429,- (voor 3 nodes)
Website
www.asus.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • WiFi 6 razendsnel
 • WiFi5-prestaties
 • Uitgebreide firmware
 • Minpunten
 • Slechts één WiFi6-radio
 • Mesh-bereik

ASUS Lyra

Prijs
€ 289,- (voor 3 nodes)
Website
www.asus.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Featureset router
 • Minpunten
 • Snelheid en prijs

ASUS Lyra Trio

Prijs
€ 249,- (voor 3 nodes)
Website
www.asus.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Featureset router
 • 3x3 stream
 • Minpunten
 • Geen dedicated backhaul
 • Prijs

Extra: je netwerk uitbreiden met mesh

Wil je een goed mesh-netwerk, dan kun je je huidige router of modem niet langer als accesspoint gebruiken. Bij alle besproken oplossingen moet je de wifi-functionaliteit van je huidige router uitzetten om problemen met het roamen door het huis te voorkomen; je router en je mesh-set werken zelden echt goed samen.

Mocht je reeds een prijzige high-endrouter bezitten van ASUS of AVM, dan is de kans groot dat je niet alle hoekjes van een moderne woning van goede wifi kunt voorzien. Tegelijkertijd is de kans groot dat je die uitgebreide router niet aan de kant wilt zetten. Beide merken bieden daarom geschikte mesh-oplossingen om op je huidige router verder te bouwen die we niet onbesproken willen laten.

ASUS

ASUS zet in op hun AiMesh-techniek, een oplossing waarmee je recente ASUS-routers kunt combineren tot een mesh-netwerk. In theorie geeft dat enorme flexibiliteit: je kunt naar eigen inzicht routers van elk kaliber combineren en enorm krachtige (en prijzige) mesh-nodes aanschaffen. De reeds besproken AX6100 is daar eigenlijk een voorbeeld van, want elk van die nodes is in feite ook gewoon een router. Ze hebben er simpelweg twee in één doos gestopt.

Die flexibiliteit heeft ook een prijs: complexiteit. Lang niet elke combinatie blijkt het geld waard. Wij hebben slechts een select aantal combinaties kunnen testen, met wisselende resultaten. Het aantal publieke ervaringen met specifieke combinaties is ook beperkt. Ons advies is dan ook om goed onderzoek te doen alvorens je je huidige Asus-router als mesh-systeem uitbreidt; de mogelijkheid is vooral interessant wanneer je momenteel minimaal een high-end-, triband-oplossing hebt, anders gaan de ASUS-producten simpelweg niet concurreren met de betere AC2200-oplossingen in deze test.

Heb je geen interesse in uitgebreide mogelijkheden, dan raden we de eerdere kant-en-klare pakketten aan.

AVM

AVM kiest een compactere route met hun mesh-oplossingen. Je kunt op je bestaande FRITZ!Box verder bouwen met een FRITZ!Repeater 3000 (118 euro) of een FRITZ!Repeater 1750E (69 euro), respectievelijk een triband- en dualband-mesh-satelliet. Van origine zijn dat repeaters, maar inmiddels bieden ze vergelijkbare mesh-functionaliteit als de los verkrijgbare pakketten. Beide producten toonden zich in onze eerdere testen als de betere oplossingen in hun klasse, maar we testten dan wel met de FRITZ!Box 7590 aan de basis. De 7590 is een uitstekende router, maar wel één die zijn stevige prijskaartje vooral rechtvaardigt met de extreem uitgebreide firmware die AVM biedt; een andere doelgroep dan een kant-en-klaar mesh-systeem. Omdat het een dualband-model betreft, is het uitbreiden met een mesh-node vooral interessant als je denkt met één extra node je laatste dode hoekjes te kunnen dekken.

Verwacht je van wifi dat het gewoon goed werkt en heb je geen interesse in uitgebreide mogelijkheden, dan raden we de eerdere kant-en-klare pakketten aan. Als je reeds in het FRITZ!-ecosysteem zit, zijn zowel de FRITZ!Repeater 3000 en de 1750E vandaag de dag prima alternatieven, betrouwbaar voor een complete mesh-set, waarbij onze voorkeur uitgaat naar de vrij te plaatsen FRITZ!Repeater 3000.

Conclusie

Enorm veel is er niet veranderd sinds vorig jaar. Opnieuw zien we dat het gros van de oplossingen simpelweg moeite heeft om de mesh-aanbieders van het eerste uur bij te benen. Onderin de markt is de TP-Link Deco M4 eigenlijk te goed voor zijn extreem lage prijs, wat hem met overtuiging onze redactietip maakt voor iedereen die gewoon een goed bereik zoekt voor weinig.

Bovenin de markt blijft de prijzige Orbi RKB50/53 voor het derde jaar op rij ongeslagen. Kost wat, maar dan heb je ook iets wat objectief best getest is. Toch zien we voor het eerst een concurrent voor de deur, want de AX6100 van ASUS toont dat WiFi6-mesh-oplossingen de WiFi5-Orbi’s zullen inhalen. Wel zijn we geneigd nog even te wachten op een nog zwaardere WiFi6-set voor de ultieme mesh-oplossing, want hoewel de maximale snelheden nu al hoger liggen, wint de oude Orbi het vooralsnog met zijn grotere bereik.

Voor iedereen die bereik en capaciteit zoekt voor een actief gezin tegen een meer bescheiden prijs, zien we TP-Link en Netgear weer als winnaar uit de bus komen in de AC2200-klasse. De Deco M9 Plus en Orbi RBK23 presteren bovengemiddeld, zijn correct geprijsd, en verdienen beide de redactietip. Beide bedrijven dienen echter scherp te blijven, want het gat met enkele concurrenten is niet enorm groot en enkele anderen laten zien dat hun jongere oplossingen nóg makkelijker te installeren zijn, zoals de D-Link Covr en de Ubiquiti AmpliFi Instant.

Hopelijk zien we daardoor volgend jaar nog betere of nog goedkopere oplossingen, want ten opzichte van vorig jaar is het gros van de sets in elk geval een stuk goedkoper geworden. Dankzij dat laatste kunnen we dit jaar in elk geval met volle overtuiging zeggen: als je gewoon goede wifi zoekt, is mesh niet langer van de toekomst, maar de meest logische oplossing vandaag. Dag router, hallo mesh-netwerk.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

Mesh met benefits

Met de backhaul als cruciaal element van elk mesh-systeem zijn vooral modellen met alternatieve backhaul-mogelijkheden wat extra aandacht waard, zoals modellen die ook eventueel in huis aanwezige kabels als backhaul kunnen inzetten. Is je huis voor een deel wel bekabeld? Dan raden we een mesh-oplossing aan die in de tabel een vinkje heeft bij ‘bedrade backhaul mogelijk’.

De TP-Link Deco P7 is opvallend omdat deze ook een powerline-verbinding kan inzetten. Powerline werkt uitstekend in sommige woningen, maar totaal niet in andere. Hierdoor kunnen we onmogelijk inschatten welke prestaties in jouw geval te verwachten zijn.

0 Reactie(s) op: 21 wifi mesh-systemen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.