4 alles-in-een-diensten vergeleken

Door: djamel-keuning-van-stervideoth | 13 februari 2015 15:21

How To

Vodafone, met name bekend als mobile telecom provider, is begonnen met de uitrol van een nieuwe triple play service 'Vodafone Thuis'. De grote alles-in-1 providers als Ziggo, KPN en UPC lijken echter de markt reeds verzadigd te hebben. Djamel Keuning neemt de verschillende diensten onder de loep.

Volgens Vodafone onderscheidt de service zich door focus te leggen op een zo groot mogelijk aanbod en op flexibiliteit, dus de mogelijkheid om een eigen abonnement samen te stellen en deze maandelijks aan te passen. Eerst maar eens kijken hoe het televisieaanbod zich verhoudt tot het aanbod van andere providers.

Interactieve tv

In vrijwel alle alles-in-een-pakketten vind je tegenwoordig interactieve televisie. Dit maakt het mogelijk om uitzendingen niet alleen op je tv te bekijken, maar ook op je computer, laptop, tablet of smartphone. Gemiste programma's kun je op een later moment terugzien of live-tv kun je pauzeren. Vodafone Thuis biedt binnen het alles-in-een-pakket drie keuzes voor televisie. Het basispakket van €12,50 bestaat uit 57 digitale zenders, waarvan 27 HD, de Vodafone tv-app en Programma Gemist, waarmee je programma's tot tien dagen na de uitzending kunt terugzien. Het pakket kun je vrij goedkoop uitbreiden met twee of vier extra zenderpakketten. Denk hierbij aan een entertainmentpakket met onder meer Comedy Central Extra, AMC en 101 tv, of een infotainmentpakket met Discovery World, History Channel en National Geographic Wild.

De alles-in-een-pakketten van Ziggo en KPN zijn hierin inderdaad minder flexibel, gezien je in alle pakketten onderling (van de goedkope tot dure opties) evenveel zenders terugvindt ('ruim zestig'). KPN biedt overigens minder zenders in HD (zeventien), maar UPC weer meer (70+ waarvan 15 in HD of 110+ waarvan 37 in HD bij het duurste pakket). Wil je extra zenders, dan moet je dat bij Ziggo apart aangeven, wat het een relatief duurdere optie maakt. Vodafone laat je wat specifiekere keuzes maken en hangt daar apart een prijskaartje aan vast.

Internet

Dat geldt ook voor internet van Vodafone Thuis. Er zijn zes verschillende opties, afhankelijk van de verbinding die je hebt (glasvezel of standaard DSL). Voor elke optie betaal je een aparte prijs, in dit geval van €25 voor 20mb tot €50 voor 500 mb. Deze laatste snelheid wordt door Ziggo, noch KPN en UPC aangeboden. De duurste pakketten van Ziggo en UPC bieden snelheden van respectievelijk 180/18 mb per seconde (download- en uploadsnelheid) en 200/20 mb per seconde. Bij KPN krijg je in het standaard- en premiumpakket een snelheid van 50/5 mb per seconde. Heb je glasvezel, dan kun je tegen betaling een upgrade krijgen.

Telefonie

Tot slot vind je in alles-in-een-pakketten ook een telefoonabonnement. Ongeacht het pakket dat je kiest (van de basis- tot premiumpakketten), worden er bij de meeste providers geen veranderingen doorgevoerd in de belkosten. Deze zijn rond de 9 á 10 cent per minuut bij Ziggo, KPN en UPC en 8 cent per minuut bij Vodafone voor bellen naar vaste en mobiele nummers. Enkel bij Vodafone kun je in het alles-in-een-pakket zelf veranderingen doorvoeren, door bijvoorbeeld 2500 minuten goedkoper te bellen naar vaste of mobiele nummers in Nederland.

Bij andere providers regel je extra telefoonabonnementen los van het pakket. Jammer genoeg biedt Vodafone geen optie om onbeperkt te bellen, zoals je bij bijvoorbeeld Ziggo doet voor iets minder dan een tientje. Bij het premiumpakket van KPN zit de optie BelOnbeperkt Altijd, waarmee je onbeperkt naar vaste en mobiele nummers in Nederland en naar vaste nummers in ruim veertig landen kunt bellen.

Prijzen

De prijzen lijken redelijk in lijn te liggen met wat je ervoor krijgt. De goedkoopste basispakketten zijn bij Vodafone en Ziggo te krijgen: respectievelijk €30 euro in de eerste 12 maanden (€40 daarna) tegenover €30 in de eerste 6 maanden (€44,95 erna). Ziggo biedt daarvoor iets sneller internet dan Vodafone Thuis (30/3 mb per seconde tegenover 20/2 mb per seconde), maar minder HD-zenders (21 tegenover 27) en een iets hoger tarief voor telefoongesprekken (9 cent tegenover 8 cent). Daarnaast reken je bij Vodafone per seconde af.

Het basispakket van KPN valt wat tegen. Voor €35 (na zes maanden €45) per maand, krijg je een internetsnelheid van 10/2 mb per seconde en 'slechts' 17 HD-zenders. UPC heeft met €45 het duurste basispakket, maar biedt een zeer respectabele internetsnelheid van 50/5 mb per seconde en meer dan zeventig zenders (waarvan er jammer genoeg slechts 15 in HD zijn).

Premiumpakketten

Ziggo biedt met €64,95 per maand (€30 in de eerste zes maanden) het goedkoopste premiumpakket. Hiervoor krijg je bovenop het basispakket een internetsnelheid van 180/18 mb per seconde. Bij KPN krijg je in het premiumpakket de eerder genoemde optie BelOnbeperkt Altijd, waarvoor je €82,50 betaalt (€35 in de eerste zes maanden). Een vrij dure optie. Wel krijg je enkele extra's bij het premiumabonnement, waaronder Spotify Premium, HBO en een beveiligingsdienst voor je pc.

UPC biedt meer voor je geld. De 200/20 mb per seconde is beduidend sneller dan de verbinding uit het basispakket en het televisieaanbod is uitgebreider. Voor het premiumpakket van UPC betaal je €39,95, na drie maanden €71.

Vodafone biedt zoals eerder vermeld als enige provider de mogelijkheid tot een internetsnelheid van maar liefst 500 mb per seconde. Dit maakt het premiumpakket van Vodafone iets duurder. Kies je voor een gangbaardere snelheid van 100 mb, dan zorgt dit al voor een lagere prijs van €82,50 (het eerste jaar €72,50 per maand). Ook via Vodafone ontvang je dan ruim 110 zenders.

Er is echter een grote kans dat je niet geïnteresseerd bent in alle zenders. Daarom heeft Vodafone de extra zenders onderverdeeld in categorieën, waardoor de prijs van het abonnement ook beter aansluit op je wensen.

Conclusie

Dat maakt Vodafone Thuis dan ook een aantrekkelijke keuze. Er valt een uitgebreid alles-in-een-abonnement samen te stellen, waarbij er rekening wordt gehouden met je internetgebruik en televisievoorkeuren. Bij andere providers is dat slechts in beperkte mate mogelijk door extra's apart aan het abonnement toe te voegen, wat dit automatisch een duurdere optie maakt. Daar zitten er wel extra's bij die Vodafone niet aanbiedt, zoals Spotify en de mogelijkheid om onbeperkt te bellen. Bij KPN zitten deze opties zelfs in het premiumpakket, maar die maken het pakket ook redelijk prijzig. Ziggo biedt de goedkoopste alles-in-een-oplossing en daarvoor krijg je een respectabele internetsnelheid en redelijk wat tv-zenders.

Dit artikel is geschreven door Djamel Keuning van Stervideotheek.nl. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

0 Reactie(s) op: 4 alles-in-een-diensten vergeleken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.