4 smarthome-gateways vergeleken

Door: Gertjan Groen | 10 januari 2022 11:13

How To

Het slimmer maken van je huis met software als Home Assistant of Domoticz is leuk, maar ook veel gedoe. Soms blijft het zelfs bij ‘werk in uitvoering’. Door het vele knutselen en updaten van systemen werkt het vaker niet dan wel. Een smarthome-gateway is eenvoudiger te beheren en kan alle basistaken vervullen. De belangrijkste zetten we in dit artikel op een rijtje.

Wil je je huis slimmer maken, dan kun je gaan knutselen met bijvoorbeeld een Raspberry Pi en wat accessoires om koppelingen met andere systemen te maken. Een dongel voor Z-Wave of ZigBee bijvoorbeeld, of een Philips Hue Bridge. Qua software kom je dan snel uit bij Home Assistant of Domoticz. Op deze manier houd je het heel flexibel, mede gelet op de enorme community van techneuten en knutselaars die allerlei systemen bestuurbaar maken via componenten. Zelf kun je vervolgens flexibel automatiseringen creëren om je huis echt slim te maken.

Maar dit alles vraagt ook veel van je tijd. Denk aan het installeren en up-to-date houden van de software, het knutselwerk dat soms nodig is voor bepaalde componenten en het risico dat een update iets ‘stuk’ kan maken. Andere problemen zijn een herstart, het uitvallen van de stroom of een crash van het systeem. Vaak moet je dan op zijn minst de instellingen handmatig nalopen of wat herstelwerkzaamheden uitvoeren.

Daarnaast is ook nog de software zelf aan veranderingen onderhevig. Vaak genoeg verschijnen updates waarin alles opeens helemaal anders moet, waardoor je dus weer in de instellingen mag duiken. Dat moet makkelijker kunnen!

Waarom een gateway?

Een smarthome-gateway, ook wel basisstation of controller genoemd, kan het middelpunt van je slimme huis zijn. Je kunt er bijvoorbeeld slimme verlichting, bewegingssensors en slimme stekkers op aansluiten, die je vervolgens met een app, browser of je stem bestuurt.

Ze zijn meestal flexibeler dan bijvoorbeeld een Philips Hue Bridge. Die kan prima overweg met de meeste ZigBee-lampen, maar niet of heel moeizaam met accessoires van andere merken, zoals Ikea of Lidl. En met slimme wifi-lampen kun je binnen het ecosysteem van Hue ook helemaal niets.

We richten ons daarom op gateways die wat universeler zijn en bij voorkeur ook meerdere smarthomeprotocollen ondersteunen. Hoewel je zulke gateways soms (maar niet altijd!) als uitbreiding kunt gebruiken in combinatie met Home Assistant, is dat niet de insteek. We gaan uit van een gateway als one-stop-oplossing!

Voordelen van gateways

Smarthome-gateways bieden de nodige voordelen. Zo zijn ze over het algemeen een stuk gebruiksvriendelijker en ook vaak goedkoper dan zelfbouwoplossingen, al zijn er (prijzige) uitzonderingen. Veel gateways bieden spraakbesturing, wat bij een zelfbouwsysteem soms lastiger voor elkaar te krijgen is. De mogelijkheden voor het automatiseren zijn beperkter, maar het programmeren zelf is meestal wel eenvoudiger, via een toegankelijke app.

De Homey (Pro) en SmartThings zijn goede voorbeelden en beide kun je tegenwoordig zonder gateway proberen met ‘cloud-connected’ apparaten. Zo weet je dus al voordat je de gateway koopt hoe alles in elkaar steekt. Een kleine gateway is uiteindelijk ook praktischer en makkelijker te onderhouden dan een Raspberry Pi met geknutselde software waar ook nog een berg hardware aan hangt.

Nadelen van gateways

Het grootste nadeel van smarthome-gateways is dat ze niet zomaar alle accessoires ondersteunen. Evenmin kun je achteraf communicatieprotocollen toevoegen zoals bij een zelfbouwoplossing wél kan.

Een product als de Fibaro Home Center 3 is bijvoorbeeld vooral leuk voor Fibaro-spul met Z-Wave, want ZigBee en 433 MHz worden niet (of heel beperkt) ondersteund. Daarmee is het een beetje de Apple van de thuisautomatisering. SmartThings en Homey zijn veel opener, maar evengoed blijft het opletten wat er wel of niet op werkt.

Bij een zelfbouwoplossing zoals Home Assistant merk je dat een grote groep enthousiaste gebruikers meewerkt bij de ontwikkeling en verbetering van componenten. Daar kunnen fabrikanten met vaak veel beperktere ontwikkelcapaciteit nooit aan tippen.

Als je net begint met het slimmer maken van je huis, is het allemaal niet zo’n probleem. Je kunt gewoon beginnen met een bepaalde gateway en selectief de juiste lampen toevoegen. Al is het wel aantrekkelijk als de goedkope ZigBee-producten van de Lidl, Xiaomi of Ikea ook gewoon allemaal werken.

Bij IKEA’s verbindingshub Trädfri en de Philips Hue Bridge loop je snel tegen beperkingen aan als je iets anders dan een lamp wilt toevoegen. En met de Hue-app kun je natuurlijk alleen de producten op de bewuste bridge bedienen, niet je slimme lamp met wifi. Voordat je het weet, heb je zes verschillende apps nodig om een beetje sfeer te maken.

Wat is goedkoper?

Heb je genoeg aan een eenvoudige smarthome-gateway voor thuisautomatisering, dan ben je over het algemeen goedkoper uit in vergelijking met een zelfbouwoplossing. Software als Home Assistant of Domoticz is weliswaar gratis, maar de Raspberry Pi en de verschillende usb-dongels vormen bij elkaar een flinke kostenpost.

Wil je daarentegen een (veel) uitgebreidere gateway in huis halen, met alle denkbare features en een brede ondersteuning van communicatieprotocollen, dan liggen de kaarten mogelijk anders. Voor de duurdere systemen van Athom en Fibaro ben je enkele honderden euro’s kwijt. Pak je het wat groter aan, dan zijn de kosten voor slimme lampen, schakelaars en sensoren ook niet te onderschatten, al kun je die uitgaven makkelijker spreiden.

Athom Homey Bridge

Je kent wellicht de Homey (Pro), een alles-in-één-product dat de features van bijvoorbeeld Home Assistant zo goed mogelijk probeert te benaderen. Deze gateway ondersteunt meer dan 50.000 apparaten van meer dan 1000 merken. Naast wifi is er ondersteuning voor bluetooth, ZigBee, Z-Wave Plus, infrarood en de 433MHz- en 868MHz-banden. Ga je shoppen voor slimme producten, dan is het wel raadzaam vooraf te controleren wat er zoal wordt ondersteund, zodat je niet misgrijpt.

Er is ook een nadeel: de prijs! De ‘gewone’ Homey (299 euro) is wat goedkoper dan de Pro (399 euro), maar ook minder krachtig. Daardoor kunnen er minder apps op draaien: de Homey komt niet verder dan zo’n twintig apps, terwijl de Pro het dubbele aankan.

Onlangs lanceerde het bedrijf ook de Homey Bridge (69 euro). Daarmee slaat het een nieuwe weg in, al blijven de bestaande gateways beschikbaar. De bridge ondersteunt dezelfde protocollen als de Homey (Pro), maar werkt niet online. De Homey-cloud is nodig om te verwerken wat er gebeurt als je bijvoorbeeld op een knop drukt. Je begrijpt al dat je slimme huis nu volledig afhankelijk is van je internetverbinding.

De app speelt ook nu weer een centrale rol. Hiermee neem je het systeem in gebruik, voeg je apparaten toe en kun je automatiseren middels Flows, maar niet, zoals bij de uitgebreidere Homey (Pro), met HomeyScript. De app is gratis en kun je desgewenst ook zonder de bridge gebruiken met apparaten met een cloudverbinding, zoals Philips Hue, Spotify of je Sonos-speakers.

De bridge is pas een noodzakelijke toevoeging als je wilt verbinden met bijvoorbeeld Z-Wave en ZigBee-accessoires. Nadeel is dat je, zelfs als je de bridge koopt, wel een Premium-abonnement van 2,99 euro per maand nodig hebt om meer dan vijf apparaten toe te kunnen voegen. De bridge kun je op het moment van schrijven al wel kopen, maar je hebt een uitnodiging voor de bèta nodig om deze te activeren.

De Homey is op verschillende manieren te bedienen.

Athom Homey Bridge

Prijs
€ 399,- (Homey Pro)
€ 299,- (Homey)
€ 69,- (Homey Bridge)

Website
www.homey.app
 • Pluspunten
 • Voordelig
 • Compact
 • Gebruiksvriendelijke app
 • Minpunten
 • Prijzige oplossing

Innr Bridge

In het brede assortiment van het Nederlandse Innr vind je onder andere slimme lampen voor de populairste fittingen met ZigBee of wifi, buitenverlichting, verschillende lichtstrips en ook nog de nodige sensoren en slimme stekkers voor het schakelen van gewone apparaten.

Het merk lanceerde in de herfst van 2020 bovendien een eigen ZigBee-bridge, die tot dertig lampen tegelijk kan aansturen. Niet alleen de eigen lampen, maar alle voor ZigBee 3.0 gecertificeerde lampen en accessoires, inclusief die van Philips Hue of Smart+. 

Je kunt deze bridge alleen aansluiten via wifi, niet via een vaste netwerkkabel, maar een draadloze verbinding maakt je natuurlijk wel heel flexibel bij het plaatsen van de bridge. Dat is soms nodig om ZigBee-lampen die wat verder weg staan te kunnen schakelen, bijvoorbeeld in de tuin. Het helpt wel dat bij ZigBee elke lamp het signaal doorgeeft en daarmee als een soort repeater werkt.

Het bedrijf heeft zijn app ook vernieuwd. Je kunt via dezelfde gebruiksvriendelijke app niet alleen de lampen met wifi toevoegen en aansturen, maar ook de lampen die via ZigBee op de bridge zijn aangesloten. Daardoor kan de bridge een centrale rol spelen in je slimme huis, zonder dat je per se andere systemen nodig hebt. Voor het in gebruik nemen van de bridge en toevoegen van andere apparaten zoals lampen en sensoren gebruik je (ook) de app. Je kunt alles eenvoudig toevoegen door het scannen van de QR-code.

Afhankelijk van de features van een lamp kun je die niet alleen schakelen, maar ook dimmen of van kleur laten veranderen. Bovendien kun je lampen niet alleen individueel, maar ook per kamer bedienen. Je kunt vooringestelde routines kiezen of deze zelf maken met je favoriete instellingen. Zo kies je bijvoorbeeld wat er gebeurt bij zonsopgang of -ondergang, of tijdens je vakantie, waarbij een schema zorgt dat de lampen op flexibele tijden aan- en uitgezet worden. Ook kun je een dag- of weekprogramma maken met allerlei timers.

Ten slotte is ook spraakbesturing met Alexa, Google en Siri mogelijk. De programmeermogelijkheden gaan misschien niet zo ver als bij andere systemen, zeker wat integratie betreft, maar voor een slim lichtplan is het een behoorlijk compleet systeem.

Via de app kun je de bridge en andere apparaten toevoegen en configureren.

Innr Bridge

Prijs
€ 39,99
Website
www.innr.com
 • Pluspunten
 • Voordelig
 • Compact
 • Gebruiksvriendelijke app
 • Minpunten
 • Beperkte integratiemogelijkheden

Aeotec SmartThings Hub

De SmartThings Hub van Samsung wordt nu door Aeotec geproduceerd. Het apparaat biedt ondersteuning voor ZigBee, Z-Wave (Plus) en wifi. Voor bediening en automatisering gebruik je de SmartThings-app.

Het toevoegen van de hub gaat net als bij Innr Bridge door het scannen van de QR-code. Accessoires voeg je toe door merk en type op te zoeken. De ondersteuning is breed, waardoor je bijvoorbeeld wat ZigBee betreft niet beperkt bent tot lampen. Accessoires met het logo ‘works with SmartThings’ zijn in theorie in ieder geval geen probleem, al blijf je afhankelijk van de kwaliteit van de integraties van de ontwikkelaars van de software, en die lopen vaak wat achter.

Met de app kun je apparaten bijvoorbeeld laten reageren op omstandigheden zoals het inschakelen van een lamp of openen van een deur. Tevens werkt het systeem via stembediening met Google Assistent of Alexa. Je kunt de hub prima zonder de app gebruiken of proberen, voor producten die bijvoorbeeld via het netwerk zijn te koppelen.

De SmartThings Hub ondersteunt veel slimme apparaten.

Aeotec SmartThings Hub

Prijs
€ 109,99
Website
www.aeotec.com
 • Pluspunten
 • Relatief voordelig
 • Veel automatiseringsmogelijkheden
 • ZigBee én Z-Wave
 • Minpunten
 • Softwareontwikkeling loopt achter

Fibaro Home Center 3

Dit krachtige, maar prijzige en wat groot uitgevallen systeem is in tegenstelling tot zijn voorganger – de Home Center 2 – niet meer volledig toegespitst op Z-Wave, maar ondersteunt ook 433 MHz en is voorbereid op ZigBee en 868 MHz.

Daarbij moeten we wel opmerken dat 433 MHz vooral toegevoegd lijkt te zijn voor de producten van Nice, dat sinds enkele jaren eigenaar is van Fibaro. Met bijvoorbeeld KlikAanKlikUit of Somfy RTS kan het niet overweg. En ZigBee-ondersteuning staat (nog steeds) in de wachtkamer. Dat beperkt de mogelijkheden grotendeels tot Z-Wave, waarvoor Fibaro natuurlijk een flink aanbod heeft. Maar het maakt dit een vrij gesloten ecosysteem. Al kun je nog wel via het netwerk ip-camera’s toevoegen.

De gebruiksvriendelijkheid ligt op een hoog niveau. Programmeren kan bijvoorbeeld heel toegankelijk via blokken, met tijdschema’s of, als je wat verder bent, door het maken van lua-scripts. Er is een voordeligere Lite-variant (129,99 euro) met een minder krachtige processor, die bovendien alleen Z-Wave ondersteunt.

De Home Center 3 van Fibaro heeft een vrij gesloten ecosysteem.

Fibaro Home Center 3

Prijs
€ 539,-
Website
www.fibaro.com
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Meerdere programmeermogelijkheden
 • Minpunten
 • Vrij gesloten systeem
 • (Nog) geen ZigBee

Aanbevelingen

Zoek je een eenvoudige en voordelige oplossing om slimme lampen te bedienen, eventueel aangevuld met wat sensoren, dan kom je al snel uit bij de protocollen ZigBee en wifi. De Innr Bridge ondersteunt ze allebei en geeft je dankzij de gebruiksvriendelijke app ook voldoende mogelijkheden om hier automatiseringen voor te maken.

Met de Athom Homey Bridge en Aeotec SmartThings Hub kun je het allemaal wat groter aanpakken. Ze voegen nuttige communicatieprotocollen toe en je kunt veel verder gaan in je automatiseringen. Niet alleen dankzij de veel bredere ondersteuning van communicatieprotocollen en daarmee accessoires, maar ook door een uitgebreidere en completere app.

De Homey Bridge is voordeliger en de 433MHz-ondersteuning zorgt dat je ook bijvoorbeeld KlikAanKlikUit en Somfy RTS kunt bedienen. Maar je hebt wel al snel een aanvullend abonnement nodig. De Fibaro Home Center 3 vinden we een te duur én te gesloten systeem, en het steeds breder geïmplementeerde ZigBee wordt gemist.

Alle testresultaten op een rijtje. Klik op de tabel voor een grotere versie.

0 Reactie(s) op: 4 smarthome-gateways vergeleken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.