4 tips bij het kopen van een nieuwe router in 2020

Door: Justin Doornekamp | 07 juli 2020 00:00

How To

Er zijn tegenwoordig zoveel routers om uit te kiezen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke moet je kiezen? Wij geven wat tips als je een nieuwe router wil uitzoeken.

Ben je toe aan een nieuwe router, bijvoorbeeld omdat je niet tevreden bent over je huidige internetsnelheid, dan word je al snel overdonderd door het aanbod en het ingewikkelde jargon. Wellicht vraag je je af hoe snel de router moet zijn en of de router wi-fi 6 moet ondersteunen.

Hoewel je inderdaad met veel (ingewikkelde) specificaties en technische nuances te maken krijgt, hoef je niet heel ver te zoeken voor een betrouwbare router. Een goed exemplaar uitzoeken is niet zo’n grote uitdaging als je denkt. Zeker niet als je de volgende basistips in je achterhoofd houdt.

TP-Link Archer C6

Snelheid zegt niet alles…

Routerfabrikanten mogen graag pronken met de snelheden die hun routers in theorie halen. Dit wordt op de doos van de router bijvoorbeeld aangeduid als AC1200 en AX6000. Dit zegt iets over welke wifiversie wordt ondersteund: AC staat voor wifi 5, AX voor wifi 6. Deze aanduidingen schetsen een beeld van welke snelheid de router haalt, bij een breedband van meestal 2.4GHz en 5GHz. Staar je daar niet op blind, in de eerste plaats omdat je maar één breedband tegelijk kan gebruiken. Bovendien zijn de snelheden die worden vermeld, in theorie mogelijk. Maar dat de fabrikant een maximale snelheid heeft behaald bij het testen van de router, wil niet zeggen dat jij die snelheid thuis ook kunt behalen.

… Je internetabonnement wel

Hoe snel je router ook is, als je internetbundel dergelijke snelheden niet ondersteunt dan houdt het op. Als je bijvoorbeeld maandelijks betaalt voor een downloadsnelheid van 500 Mbps, dan zal je router deze maximale snelheid niet overschrijden.

Dit wil overigens niet zeggen dat je routersnelheid er helemaal niet toe doet. Als je bijvoorbeeld lokaal bestanden wil overzetten, van de ene naar de andere computer binnen je netwerk, dan zal dat sneller gaan met een snellere router. Een nieuwe, snelle en krachtige router kan bovendien het beste uit je internetverbinding halen en dit is belangrijk als de router niet dicht bij je pc staat. Webespreken ook de beste routers van nu.

Wifi 6?

Wifi 6 is de nieuwste, snelste versie van wifi en is de belangrijkste reden dat er zoveel nieuwe routers bijkomen die zonder moeite hoge snelheden ondersteunen. In een notendop moet wifi 6 ons het volgende brengen: hogere pieksnelheden, een grotere totale datacapaciteit, een lager stroomverbruik en bovenal betere prestaties in omgevingen met veel verschillende apparaten. In dit artikel leggen we meer uit over de mogelijkheden van wifi 6.

Er zijn veel verschillende nieuwe routers beschikbaar die wifi 6 ondersteunen, maar bij veel smartphones en tablets wil de integratie van wifi 6 nog niet echt vlotten. Zonder die bredere ondersteuning van wifi 6 blijven de grote voordelen vooral theoretisch.

Pas wanneer je meer apparaten in huis hebt die wifi 6 ondersteunen kan een wifi 6-router een betekenisvolle upgrade zijn. Overigens wordt er nu alweer gesproken over wifi 6E, dat nog weer beter zou zijn dan wifi 6. Nu al een wifi 6-router aanschaffen is dus niet zaligmakend.

Vergeet de dekking niet

Wanneer je je te veel blindstaart op de snelheid van je router, dan vergeet je mogelijk de dekking in huis. En juist dat is belangrijk. Als je op zolder zit, dan wil je net zo’n goede verbinding hebben als beneden. Overweeg een mesh-systeem, waarop je meerdere apparaten kunt aansluiten om zo het netwerksignaal beter te verspreiden in huis. Een mesh-netwerk is wellicht niet altijd zo snel als één router, maar je hebt wel een goede verbinding in iedere uithoek van je huis. Een test van mesh-systemen hebben we al voor je gedaan.

0 Reactie(s) op: 4 tips bij het kopen van een nieuwe router in 2020

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.