5 punten om op te letten als je een fotoboek wilt maken

Door: Justin Doornekamp | 01 september 2019 11:05

How To

Staat je telefoon ook helemaal vol met (vakantie)foto’s, maar doe je er eigenlijk niks mee of kijk je er bijna nooit naar? Zonde! Van je leukste foto’s kun je ook een mooi fotoboek maken. Waar moet je dan op letten? Wij sommen vijf aandachtspunten op.

Voordat we overgaan tot de vijf belangrijkste punten, is het allereerst van belang om alvast een soort van planning te maken voor je fotoboek. Als je een deadline hebt, denk aan een verjaardag of trouwdag, dan is het verstandig om van tevoren even te kijken hoe lang het duurt voordat het fotoboek in je brievenbus ligt. Er zijn veel partijen die een fotoboek voor je maken, maar ze hanteren vaak andere kosten en levertijden.

1. Kostenplaatje

Voordat je je helemaal stort op de ontwikkeling van een fotoboek, is het handig om in kaart te brengen welke kosten erbij komen kijken. De prijs van een fotoboek hangt van veel verschillende factoren af, waaronder het aantal pagina’s en het type papier. Ook kost een hardcover meer als een zachte omslag, maar je krijgt er wel weer een professionele look van. Bedenk dan ook waarom je het boek wilt maken: is het voor jezelf of voor iemand anders? Duik ook in de aanbiedingen. Veel websites stunten met prijzen.

2. Klein, middelgroot of groot

De omvang van het boek moet je van tevoren goed voor ogen hebben. Komt het boek in je boekenkast te staan of leg je het op de koffietafel? In het eerste geval kijk je naar de andere boeken in je kast en bepaal je op basis daarvan het formaat. Als het boek op je koffietafel komt te liggen, dan moet het juist een groot boekwerk worden. Dat nodigt immers uit om het boek open te slaan.

3. Afmetingen

Denk ook aan de specifieke afmetingen. Voor landschappen is bijvoorbeeld een groot liggend formaat mooi, denk aan A5 of A4. Voor portretten kun je juist kiezen voor een staand formaat. Ook leuk: 20 bij 20 cm. Deze boekjes geef je makkelijk weg als cadeautje.

4. Houd rekening met de tijd

De fotoboeken moeten uiteraard gedrukt worden en dat kost wat tijd, zeker als je allemaal extra opties hebt geselecteerd. Neem die tijd ook, dat zie je namelijk direct terug in de portemonnee. Heb je een strakke deadline, dan bieden veel websites een expresservice. In plaats van 10 werkdagen, kun je een boek tegen extra kosten al binnen drie of vier dagen binnenkrijgen.

Over tijd gesproken: onderschat niet de tijd die je kwijt bent om je fotoboek te perfectioneren. Met alle opties die websites tegenwoordig bieden, ben je wel even bezig.

5. Meer boekjes is meer besparen

Bedenk hoeveel boekjes je eigenlijk wilt bestellen. Is het een eenmalig project of wil je exemplaren uitdelen, bijvoorbeeld aan familieleden of zakelijke relaties? Bij sommige websites krijg je korting als je meer exemplaren bestelt, maar bij andere dan weer niet. Zorg dat je hier onderzoek naar doet. Het zou zonde zijn als je kortingen misloopt.

Weet je nog niet bij welk bedrijf je een fotoboek wilt laten maken? In dit artikel kun je wat inspiratie opdoen.

0 Reactie(s) op: 5 punten om op te letten als je een fotoboek wilt maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.