5 tips om beter te zoeken met Google

Door: Martin Gijzemijter | 11 december 2013 10:50

How To

Zoeken met Google lijkt zo eenvoudig. Google openen, zoekopdracht invullen en gaan. Het is ook zo eenvoudig, maar als je wat slimmer zoekt, zul je veel meer vinden. We geven je vijf tips om veel efficiënter te zoeken met Google.

Tabbladen gebruiken

Direct onder het zoekveld in Google zie je tabbladen, zoals Web, Afbeeldingen, Maps, Shopping, enzovoort. Iedereen heeft die tabbladen gezien, toch gebruiken de meeste mensen slechts Web en Afbeelding. Zonde, want juist die tabbladen kunnen je helpen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld als je een goedkoop product zoekt, kan het tabblad Shopping je enorm veel tijd schelen, en voorkomen dat je recensies vindt, wanneer je producten zoekt. Ben je op zoek naar apps voor je Android-apparaat, dan zorgt het tabblad Applicaties dat je geen resultaten vindt waar je niets aan hebt. Onder de optie Meer, vind je nog veel meer tabbladen, zoals Boeken, Nieuws, Blogs, Vluchten enzovoort. Maak gebruik van deze tabbladen, ze zullen je veel tijd schelen.

Met behulp van de tabbladen kun je veel efficiënter zoeken.

Aanhalingstekens gebruiken

Een oude tip, maar nog altijd een gouden tip. Google is nogal eigenwijs. Wanneer je iets zoekt, en Google denkt dat je iets anders bedoelt, dan gaat de zoekmachine doodleuk daarnaar op zoek. Maar vergeet niet, jij bent en blijft de baas. Dus wanneer je je zoekopdracht tussen aanhalingstekens plaatst, vertel je Google dat het MOET zoeken op precies hetgeen dat tussen de aanhalingstekens staat. De kans bestaat dat je niets vindt, maar áls je wat vindt, vind je ook precies wat je zoekt.

Dwing Google precies te zoeken wat je wilt met aanhalingstekens.

Woorden uitsluiten

Soms zijn er van die onmogelijke zoekopdrachten. Stel dat je op zoek bent naar een artikel over vliegen, maar je zit absoluut niet te wachten op artikelen over insecten, je wilt alleen maar iets lezen over vliegtuigen. Dan kun je Google precies vertellen waarnaar je op zoek bent. Het enige dat je hoeft te doen is een minteken te typen en direct daarachter het woord dat je niet wilt zien. Dus zoek je op vliegen -insecten, dan zal Google zoeken op vliegen, maar het woord insecten daarbij mijden. Ideaal.

Door woorden uit te sluiten vermijd je irritante resultaten.

Gerelateerde sites zoeken

Stel je hebt een favoriete site, en je bent op zoek naar een alternatief, bijvoorbeeld omdat de site ermee stopt of omdat de content je toch niet helemaal bevalt. Dan is het mogelijk om Google te laten zoeken naar gerelateerde sites. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is het woord related te typen met direct daarachter een dubbelen punt en de naam van de site waarvan je een equivalent zoekt. Bijvoorbeeld: related:computertotaal.nl. Al verwachten we niet dat je met deze opdracht veel vindt, want zeg nou zelf...

Op zoek naar een gelijksoortige site, gebruik related.

Google als assistent

Het kan natuurlijk zijn dat je een site zoekt die even voor je uitrekent hoeveel een temperatuur in Fahrenheit, in Celsius is. Of hoeveel de dollar op dit moment in Euro's is. Dan kun je zoeken naar zo'n site, maar eigenlijk is dat niet nodig, want Google kan de opdracht ook zelf voor je uitvoeren. Dat kan een eenvoudige opdracht zijn, zoals 1 + 1 (spoiler: 2), maar het kan dus ook zijn 340 euro in dollar (of andersom), of 33 degrees Celsius in Fahrenheit, 34 grams in kilo enzovoort. Google blijkt daarin een extreem handige assistent. En wil je de zin van het leven weten? Google dan: the answer to life the universe and everything.

Tot slot is Google een zeer uitstekende assistent.

3 Reactie(s) op: 5 tips om beter te zoeken met Google

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 december 2013 13:57 darknessblade
  optie 6 is altijd de safe search uitzetten, dan vind je ook meer, maark ook soms rommel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2013 11:14 Anoniem
  Ook aardig wellicht: als je in bijv. Words bezig bent in het Engels en je weet een woord niet ga dan als volgt te werk : je typt 'vochtig in het engels', highlight dit en druk op je sneltoets (moet je uiteraard eerst even aanmaken) Google, je komt dan meteen in een vertaalprogje.
  Dit handigheidje kan je voor meer dingen toepassen, test maar. Eerst het woord highlighten en dan meteen naar sneltoets Google.
  Succes.
  Han van Dijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2013 00:01 Anoniem
  Ik gebruik nogal 's:
  define: zoals define:pci
  site: bv site:tweakers.net of site:.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.