5 tips om muziek te ontdekken op je smartphone

Door: Richard Veenstra | 04 december 2013 18:00

How To

Naast het afspelen van muziek via de ingebouwde muziekspeler op je smartphone zijn er talloze leuke apps om muziek te ontdekken. In deze how to zie je welke apps niet mogen ontbreken op jouw apparaat.

Tip 01: Soundwave Music Discovery

Je hebt een bibliotheek met muziek op je iPhone of Android-toestel en bent aangemeld bij Deezer, Rdio of Spotify. Met de interne muziekspeler of de apps van de streaming diensten kun je al je muziek prima afspelen, maar het ontdekken van nieuwe muziek is niet altijd even handig. Het beste installeer je de app Soundwave Music Discovery. Je moet je registreren zodra je de app hebt geïnstalleerd of je kunt je aanmelden via Facebook. Zodra je muziek op je iPhone afspeelt, zal de app dit analyseren en zal het tips voor je samenstellen.

Ook kun je vrienden toevoegen aan de app zodat de muzieksmaak van je vrienden ook aan jou wordt gepresenteerd. Niet alleen liedjes die je met de interne muziekspeler speelt, worden geanalyseerd, je kunt je in de app ook aanmelden bij Spotify of Rdio door op het tandwiel te tikken en onder Muziekspelers op Spotify en Rdio te tikken. Zet de schuif achter Spotify of Rdio aan. Dit werkt alleen als je in de desbetreffende diensten hebt ingesteld dat je jouw luistersessies deelt met Facebook.

Soundwave Music Discovery voor iOS

Soundwave Music Discovery voor Android

Tip 02: Luisterpaal en 22tracks

Een andere manier om nieuwe muziek te ontdekken, is om de app van bijvoorbeeld 3VOOR12 te installeren. De website van de VPRO heeft een populair item, genaamd Luisterpaal, waar elke week de nieuwste albums van alternatieve muziekbands- en artiesten gratis te beluisteren zijn. De app 3VOOR12 Luisterpaal biedt je dezelfde albums als op de website en streamt alle albums in goede kwaliteit naar je smartphone. Je kunt albums en nummers niet opslaan zoals bij Spotify, maar dat is logisch aangezien de dienst gratis wordt aangeboden.

Een andere goede app is 22tracks, waar je elke week nieuwe geselecteerde afspeellijsten vindt in 22 verschillende stijlen. Elke afspeellijst is samengesteld door een kenner in die stijl en bevat 22 nummers. In tegenstelling tot de luisterpaal-app moet je voor 22tracks eenmalig € 1,79 neertellen op een iPhone, op Android-toestellen is de app gratis. Beide apps zijn gericht op de meer alternatieve muziekstijlen, van folk tot hiphop en van rock tot dance.

3VOOR12 Luisterpaal voor iOS

3VOOR12 Luisterpaal voor Android

22tracks voor iOS

22tracks voor Android

Tip 03: Soundhound

Een app die je wekelijks gaat gebruiken als je het eenmaal hebt geïnstalleerd, is SoundHound. Houd je telefoon bij een luidspreker en de app zal herkennen welk liedje er wordt gespeeld. De app werkt verbluffend goed. Omdat het toegang heeft tot een reusachtige database en het herkennings-algoritme zeer verfijnd is, herkent de app zelfs in rumoerige cafés of clubs de juiste muziek. Tik op de grote gele knop en de app begint meteen te luisteren naar de muziek. Je moet wel een actieve internetverbinding hebben zodat de app toegang heeft tot de database.

Helemaal geweldig is dat de app zelfs nummers kan herkennen die je inzingt of neuriet. Uiteraard worden geneuriede liedjes vaker niet dan wel herkend, maar duidelijke melodieën als die van Survivor's Eye of the Tiger of A-Ha's Take on Me worden door de app herkend. Een vergelijkbare app is Shazam, deze app herkent echter geen ingezongen liedjes.

SoundHound luistert naar muziek en geeft je vervolgens de artiest en titel van het lied.

SoundHound voor iOS (€5,99) of gratis versie

SoundHound voor Android (€4,99) of gratis versie

Shazam voor iOS

Shazam voor Android

Tip 04: TuneIn Radio

De beste app om radio mee te luisteren, is ongetwijfeld TuneIn Radio. Deze gratis app biedt je duizenden livestreams van radiostations over de hele wereld. Ook Nederlandse stations zijn goed vertegenwoordigd. Door te tikken op Op locatie en vervolgens voor Europa / Nederland te kiezen, heb je toegang tot onder andere 3FM, Q-Music, Radio 1 en BNR. Druk op een station en de livestream wordt meteen afgespeeld. Informatie over het actuele programma is ook meteen af te lezen.

De gratis versie kent reclameboodschappen, wil je geen reclame meer zien dan kun je voor € 4,49 upgraden naar de pro-versie. Hier heb je eveneens de mogelijkheid om streams op te nemen. De app kent bijna elk radiostation in Nederland, zelfs lokale stations worden moeiteloos afgespeeld. Uiteraard heb je voor de app wel een actieve internetverbinding nodig.

TuneIn Radio kent bijna alle radiozenders van de wereld.

TuneIn Radio Pro voor iOS (€0,89) of gratis versie

TuneIn Radio Pro voor Android (€5,31) of gratis versie

Tip 05: WhoSampled

Altijd al willen weten welke sample in een bepaald liedje voorkomt? Met de app WhoSampled heb je een zeer volledige app tot je beschikking. Geef de naam van een artiest of nummer in en tik op het zoekresultaat om informatie over het nummer in te zien. De app levert ontzettend veel informatie over de samples en je kunt zelfs bij veel samples fragmenten van het origineel beluisteren doordat in de app koppelingen naar YouTube zijn geplaatst. Je leest waar in het originele nummer de sample zit en je kunt de originele track als basis gebruiken om te zoeken of het nummer nog in andere liedjes is gesampeld.

Voor fans van hiphop, disco en dance is WhoSampled een ontzettend leerzame app, enig nadeel is dat de app relatief langzaam is. Android-gebruikers moeten nog even geduld hebben. Een Android-versie is volgens de website in de maak, maar wanneer deze uitkomt is nog niet duidelijk. De iPhone-versie kost € 2,69.

WhoSampled kost wat, maar biedt ontzettend veel informatie over samples in een lied.

WhoSampled voor iOS (€2,69).

1 Reactie(s) op: 5 tips om muziek te ontdekken op je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 4 december 2013 18:24 Anoniem
    …ben ik de enige die Spotify in het lijstje mist?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.