Supersnel browsen - 5 tips voor Firefox

Door: Redactie Computer!Totaal | 02 juli 2018 10:22

How To

Firefox mag dan niet meer zo populair zijn als dat ooit het geval was, maar het blijft nog altijd een zeer goede browser. Met de volgende 5 tips voor Firefox maak je deze browser weer net wat handiger of leuker.

Tip 01: Scrollen met spatiebalk

Om door webpagina’s te scrollen gebruikt je wellicht je muis of touchpad. Niks mis mee, maar wist je dat er een handig alternatief bestaat? Telkens als je de spatiebalk indrukt, scrolt Firefox de pagina net één schermbeeld naar onderen. Omhoog scrollen kan ook: daarvoor gebruik je de toetscombinatie Shift + Spatiebalk.

Tip 02: Sneltoetsen

Firefox kent een indrukwekkende reeks sneltoetsen. Met behulp van de extensie Customizable Shortcuts is het mogelijk de bestaande sneltoetsen te bewerken. Dat doe je via het knopje Customize shortcuts, rechtsboven. Het volstaat een sneltoets te selecteren en dan onderaan links het knopje Bewerken in te drukken om een andere toetscombinatie te kiezen.

Tip 03: Snel zoeken met sleutelwoorden

Zoek je wel vaker trefwoorden in bepaalde websites (zoals Google, Wikipedia, enz.) op, dan beschikt Firefox over een erg handige functie. Open de website en klik het zoekveld van de site met de rechtermuisknop aan. In het uitklapmenu kies je vervolgens Sleutelwoord voor deze zoekopdracht toevoegen, waarna je een willekeurige afkorting invult bij Zoekterm (bijvoorbeeld ‘wi’ voor Wikipedia). Bevestig met Opslaan. Wanneer je naderhand een zoekopdracht via deze site wilt uitvoeren volstaat het dat je in de adresbalk ‘wi <zoekterm>’ intikt en Firefox speelt die term meteen aan Wikipedia door.

5 tips voor Firefox - Tip 03: Zoeken met Sleutelwoord
Door een sleutelwoord toe te voegen, doorzoek je snel jouw favoriete websites.

Tip 04: Zoomen

Met het muiswiel in combinatie met de Ctrl-toets kun je snel in- en uitzoomen op een webpagina. Of je gebruikt de toetscombinatie Ctrl + + of Ctrl + -. Wil je echter dat alleen de tekst groter of kleiner wordt en dat de afbeeldingen niet mee schalen, druk dan even op de Alt-toets zodat de menubalk van Firefox zichtbaar wordt. Vervolgens vind je de optie onder Beeld / Zoomen / Alleen tekst zoomen. Voor beide vormen van zoomen geldt dat je met een sneltoets gemakkelijk teruggaat naar de weergave op 100 procent. Gebruik hiervoor Ctrl + 0.

Tip 05: Firefox op je smartphone

Is Firefox jouw favoriete browser en ben je klaar met de standaard webbrowser op je smartphone? Firefox heeft mobiele versies voor zowel Android als iOS. Als je Firefox op meerdere apparaten hebt draaien (bijvoorbeeld op je pc en op je smartphone), synchroniseer je nu eenvoudig jouw bladwijzers, browsergeschiedenis en geopende tabbladen.

0 Reactie(s) op: Supersnel browsen - 5 tips voor Firefox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.