6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen

Door: Jeroen Boer | 19 juli 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het is vaak niet mogelijk om met één router je hele huis van een dekkend wifi-netwerk te voorzien. Met extra apparatuur kun je het hele huis van dekking voorzien, maar soms lost dat je problemen niet op. Apparaten maken verbinding met het verkeerde accesspoint. Kun je hier iets aan doen?

Met een combinatie van meerdere accesspoints, repeaters of extra routers is het over het algemeen geen probleem om overal in huis wifi-dekking te krijgen. Er is alleen één probleem: in plaats van één accesspoint maak je nu gebruik van meerdere accespoints. In theorie zou dat niet erg moeten zijn, je apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops, kunnen de inloggegevens van als je accesspoints onthouden en zelf verbinding maken met het sterkste accesspoint. Lees ook: 10 tips voor een sneller en beter wifi-netwerk.

Er zou dus altijd verbinding moeten zijn met het sterkste accesspoint en apparaten zouden vanzelf moeten overschakelen (roaming genoemd). Helaas blijkt in de praktijk dat veel apparatuur op één accesspoint blijft hangen, ook als dat inmiddels het zwakste accesspoint is. Je kunt hier in beperkte mate best wel wat tegen doen, maar succes is helaas niet altijd verzekerd. Bij consumentenapparatuur geldt dat de client, dus je smartphone, tablet of laptop, de keuze voor een accesspoint maakt.

01 Dezelfde SSID's

De grootste kans op een goede werking met meerdere accesspoints, vereist dat je alle accesspoints met uitzondering van het kanaal precies hetzelfde configureert. Geef alle accesspoints dezelfde SSID (netwerknaam) en netwerksleutel. Kies wel verschillende kanalen waarbij je op de 2,4GHz-band alleen voor de kanalen 1, 6 of 11 kiest om problemen door overlap te voorkomen. Op de 5 GHz-band hoef je geen rekening te houden met overlap en kun je alle opties kiezen. Kies indien mogelijk ook voor dezelfde encryptiestandaard en wifi-standaard. Stel alle accesspoints indien mogelijk dus in op enkel WPA2(AES) en 802.11n. Het is niet verstandig om op zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band dezelfde SSID te gebruiken, sommige apparaten raken daarvan in de war.

Wil je bij geen verbetering zeker weten dat je alles hebt gedaan om je roamingproblemen op te lossen, stel dan als test al je accesspoints juist wel op hetzelfde kanaal in. Soms gaan clients daar agressiever en beter van roamen. Het nadeel is dat de accespoints elkaar veel sterker gaan beïnvloeden waardoor de signaalkwaliteit van je netwerk slechter wordt.

01 Stel twee routers of accesspoints zo veel mogelijk hetzelfde in.

02 Uitzendsterkte beperken

Je kunt je apparaten nog een handje helpen door de signaalsterkte van je accesspoint te verlagen. Zoek in de wifi-instellingen van je router of accesspoint naar een optie als Transmission Power, Tx power adjustment, Output Power of Power. Je kunt experimenteren met de uitzendsterkte door deze op één of meerdere accesspoints te verlagen. Mogelijk heeft je smartphone, tablet of laptop hierdoor in de buurt van het betere accesspoint helemaal geen verbinding meer met het andere accesspoint, waardoor de kans veel groter is dat er verbinding met het juiste accesspoint wordt gemaakt.

ASUS Roaming assistant

Veel ASUS-routers en andere draadloze netwerkapparatuur als accesspoints en repeaters bevatten een functie die ASUS Roaming assistant noemt. Wanneer deze functie is ingeschakeld, zal een smartphone, tablet of notebook bij een lage verbindingssterkte van het accesspoint afgegooid worden. Vervolgens maakt je apparaat vanzelf weer verbinding met je netwerk en zal dan het accesspoint pakken met het sterkste signaal. Je vindt de Roaming assistant in de webinterface onder Wireless op het tabblad Professional. Wanneer je de functie inschakelt, kun je een waarde tussen -90 en -70 opgeven, waarbij een hogere waarde (dus dichter bij -70) zorgt voor een agressievere roaming. De functie werkt het beste als je alleen ASUS-apparatuur met ondersteuning voor de Roaming assistant gebruikt.

Heb je een ASUS-router of -accesspoint, kijk dan eens of deze Roaming assistant ondersteunt.

03 Android een handje helpen

Vooral Android-apparaten staan erom bekend dat ze lang verbonden blijven met het verkeerde accesspoint. Gelukkig kun je Android een handje helpen met de app Wifi Roaming Fix. Om deze app te kunnen gebruiken moeten al je accesspoints op dezelfde manier geconfigureerd zijn, zoals we al schreven. Download vervolgens de app Wifi Roaming Fix.

Verbind je Android-apparaat met je draadloze netwerk en start de app. Als de app actief is, zal er in de statusbalk een pictogram getoond worden. Hiermee kun je zien wat het MAC-adres en - belangrijker - het kanaal van het accesspoint is waarmee je bent verbonden. Zo weet met welk accesspoint je verbonden bent, omdat je die allemaal handmatig een ander kanaalnummer hebt toegekend. De app werkt niet op alle Android-apparaten, maar het is zeker de moeite waard om uit te proberen. Helaas bestaat er voor iOS geen soortgelijke app.

0 Reactie(s) op: 6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.