6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen

Door: Jeroen Boer | 19 juli 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

04 Instellingen Windows-netwerkadapter

Afhankelijk van de fabrikant van je draadloze netwerkadapter, kun je Windows een handje helpen om beter te roamen. Om uit te vinden of dit op jouw laptop mogelijk is, klik je met rechts op de startknop en kies je Apparaatbeheer. Open het onderdeel Netwerkadapters en dubbelklik op je draadloze netwerkadapter. Open het tabblad Geavanceerd en zoek naar een optie als Roaming Decision, Roaming Sensitivity, Roaming aggressiveness of iets wat daarop lijkt.

Vaak heb je een keuze tussen verschillende opties van laag naar hoog, waarbij een hogere instelling voor een agressievere roaming zorgt. Kun je kiezen uit Optimize Bandwidth of Optimize Distance, kies dan voor Optimize Bandwidth voor de meest agressieve roaming. Sommige netwerkkaarten bieden ook een instelmogelijkheid Roam Tendecy, deze kun je op Agressive zetten om sneller te roamen. Probeer voor de beste instelling alle opties uit om te kijken wat het beste werkt. Niet alle netwerkadapters bieden configuratiemogelijkheden om roaming in te stellen.

05 Toch verschillende SSID's

Helaas werkt het op dezelfde manier instellen van twee accesspoints op routers bij veel apparaten lang niet altijd goed en is het niet mogelijk om het apparaat zelf te tweaken.

In dat geval is een netwerk waarin de accesspoints gebruik maken van dezelfde SSID's alleen maar lastig. De enige oplossing is dan om je accesspoints allemaal een andere SSID te geven. Het handigst is dan om de locatie in de naam te zetten, bijvoorbeeld een cijfer of aanduiding die de verdieping aangeeft. Merk je dat je verbinding slecht wordt, dan kies je zelf het juiste accesspoint en heb je weer een optimale verbinding. Sommige leveranciers van netwerkproducten zijn het hier kennelijk mee eens.

Zo klonen repeaters vaak niet de SSID van het originele netwerk, maar zetten bijvoorbeeld _EXT achter de SSID. Zo weet je of je met het originele netwerk of met de repeater verbonden bent.

06 Professionele accesspoints

De echte oplossing voor de problemen in dit artikel is een wifi-netwerk waarbij niet de clients, maar de accesspoints de roaming bepalen. Deze technologie wordt momenteel alleen op zakelijke accesspoints gebruikt. Dergelijke accesspoints zijn relatief duur en hebben soms een centrale aansturing nodig. Wel beginnen dergelijke systemen ook voor thuisgebruik betaalbaar te worden. Zo maakt Ubiquiti relatief betaalbare accesspoints waarbij het netwerk zelf voor roaming zorgt.

Een Ubiquiti UniFi UAP-AC-Lite kost ongeveer 95 euro en met twee of drie exemplaren kun je vrijwel ieder huis wel afdekken. Deze accesspoints zijn met twee datastromen en een maximale theoretische snelheid van 867 Mbit/s relatief bescheiden. Ubiquiti heeft ook snellere accesspoints zoals de UAP-AC-Pro die drie datastromen ondersteunt en zo'n 165 euro kost. Krijg je je wifi-problemen niet opgelost, dan is een dergelijk systeem zeker de moeite waard om eens naar te kijken.

06 Krijg je je problemen niet opgelost, dan biedt een professioneel accesspoint wellicht uitkomst.

Eén accesspoint

In plaats van te proberen om je netwerkapparatuur goed te laten samenwerken met meerdere accesspoints, kun je ook proberen of het mogelijk is om je huis af te dekken met één accesspoint. Zo voorkom je dat apparatuur moet schakelen tussen accesspoints en ben je altijd met het juiste netwerk verbonden. Je zult hiervoor een accesspoint centraal in je huis moeten hangen. In veel huizen is het trapgat op de eerste verdieping hiervoor een geschikte plaats. Je hebt zo een goede kans dat je met één router in ieder geval op de 2,4GHz-frequentie een dekkend netwerk hebt.

0 Reactie(s) op: 6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.