8 tips voor het allersnelste internet

Door: Edmond Varwijk | 06 januari 2016 11:35

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Steeds meer apparatuur gebruiken we draadloos. Je verwacht een hoop van het draadloze netwerk, maar om die verwachtingen waar te maken, moet je wel een paar zaken regelen en instellen. Wij vertellen je waar je op moet letten en hoe je het zo goed mogelijk instelt.

Draadloos internet is de grootste revolutie van de laatste jaren. Hadden we eerst alleen internet op één apparaat en konden we bij toerbeurt online gaan, nu is iedereen continu verbonden met het internet en met ook nog steeds meer apparaten. Daarbij gebruiken we steeds meer bandbreedte-intensieve toepassingen zoals videobellen via FaceTime en Skype, en kijken we live sportwedstrijden en films on-demand. Wifi is daarbij de meest populaire vorm van draadloos internet, want anders dan mobiel internet via 3G of 4G is wifi snel en kent het doorgaans geen datalimiet. In bijna elk huis vind je daarom inmiddels wel een draadloze router of een accesspoint en kun je via wifi online gaan. Vaak is wifi echter niet zo snel als je mag verwachten of heb je last van onderbrekingen in het signaal. Wat kun je doen om wifi thuis maximaal te laten presteren?

Tip 1: Geen wifi

Het wifi-netwerk sneller maken begint met het verwijderen van apparaten die ook via een netwerkkabel verbonden kunnen worden. Denk aan gameconsoles, de televisie, de mediaspeler en soms ook de pc of een laptop. Door deze apparaten over te zetten naar het bekabelde netwerk sla je twee vliegen in één klap. Elk van deze apparaten krijgt een snellere en stabielere verbinding, terwijl ook je draadloze netwerk sneller wordt. Dit heeft te maken met de architectuur van een draadloos netwerk dat werkt als een hub waarbij alle apparaten moeten wachten tot het hun beurt is om iets te zenden. De totale bandbreedte van het draadloze netwerk wordt door alle apparaten gedeeld. Controleer wel of de apparaten ook echt overschakelen. Het beste is in de configuratie van deze apparaten wifi echt uit te schakelen, alleen dan weet je zeker dat de verbinding via de netwerkkabel gaat en niet meer je wifi-netwerk belast.

Elk apparaat dat van draadloos naar bedraad gaat, ontlast het wifi-netwerk en vergroot snelheid en stabiliteit.

Tip 2: Welk kanaal gebruik het wifi?

Wifi gebruikt radiosignalen in de 2,4- en de 5GHz-band. Binnen elke band worden kanalen onderscheiden en elk wifi-netwerk gebruikt één zo'n kanaal. Gebruiken meerdere netwerken hetzelfde kanaal of aangrenzende kanalen, dan storen zij elkaar. Ze vechten dan om de bandbreedte, het wifi wordt hier langzamer en instabieler van. Wil je juist snelheid en stabiliteit (en wie wil dat niet?), dan is het zaak voor jouw wifi-netwerk het kanaal te kiezen waar de minste andere netwerken ook gebruik van maken. En ook belangrijk: liefst ook nog geen netwerken in de aangrenzende kanalen. De kanalen in de 2,4GHz-band overlappen elkaar namelijk. Van de dertien kanalen in de 2,4GHz-band zijn alleen de kanalen 1, 6 en 11 zonder overlap, indien je je beperkt tot die kanalen. Op de 5GHz-band kun je in de vorm van de kanalen 36, 40, 44 en 48 enkel kanalen kiezen die niet overlappen. Log in op de router en kijk bij de netwerken welke kanalen worden gebruikt.

Bij de configuratie van het draadloze netwerk kun je het kanaal kiezen.

Tip 3: Kies het juiste kanaal

Sommige routers bieden de mogelijkheid om automatisch het kanaal te kiezen, maar de resultaten daarmee zijn wisselend. In veel situaties is het beter zelf het kanaal te kiezen. Zeker in de stad waar je soms wel tien, twintig draadloze netwerken van anderen ontvangt, is dat een hele opgave. Gelukkig zijn er handige apps en programma's die hierbij helpen. Op Android heb je Network Signal Info, Wifi Analyzer en NetAdmin, voor iOS zijn er Net Analyzer en Network Radar. Voor de Mac is er iStumbler, terwijl je voor Windows Acrylic WiFi Free kunt gebruiken. Deze apps maken de netwerken zichtbaar en laten zien waar de meeste ruimte beschikbaar is. Sommige apps geven ook advies welk kanaal je het beste kunt kiezen voor jouw wifi-netwerk. Weet je welk kanaal het beste is, log dan in op de router en kies het optimale kanaal.

Gebruik een app om alle netwerken die in de lucht zijn, in kaart te brengen.

Plaats van de router

De meterkast is in veel huishoudens de favoriete plaats om de router neer te zetten, gevolgd door de woonkamer. Beide plaatsen zijn niet ideaal. Zo worden in een meterkast de radiogolven al bijna direct gebroken door de vele muren en leidingen en is er invloed van de elektrische installatie. Veel beter is het om de router in de gang te plaatsen, liefst hoog en tegen de muur. De antennes van een router zenden in alle richtingen uit, maar het signaal haaks op de antenne is het sterkste. Beschikt een router over externe antennes, zet deze dan gelijk aan de muur. Je krijgt dan een ideale 'wolk' van wifi-stralen rondom de router. Wil je echt de ideale plek weten voor je router, maak dan een heatmap bijvoorbeeld met HeatMapper. Voor iOS- of Android-apparaten kun je gebruik maken van Telstra Wi-Fi Maximiser die je kunt downloaden in de app-stores.

Een heatmap combineert een plattegrond met de sterkte van het wifi-signaal en helpt te bepalen waar je de router moet ophangen.

Tip 4: Zet hotspots uit

Een variant op het kiezen van een leeg kanaal, is het opruimen van niet gebruikte netwerken. Mogelijk staat er nog ergens een router een apart netwerk uit te zenden dat eigenlijk niet meer wordt gebruikt of kan het aparte netwerk dat voor internet in de tuin zorgt, in de wintermaanden wel uit. Een wifi-netwerk dat ongemerkt ook in veel huizen aanwezig is, is het hotspot-netwerk van de internetprovider. KPN en Ziggo bieden een 'landelijk' wifi-netwerk aan dat hun abonnees vrij kunnen gebruiken. Ze hebben hiervoor op de routers die bij hun abonnees thuis staan, een eigen tweede netwerk geactiveerd. Gebruik je zelf wel eens dat hotspot-netwerk als je onderweg bent, dan moet je het ingeschakeld laten. Gebruik je het echter niet, dan kun je het hotspot-netwerk het beste uitzetten. Dat uitzetten gebeurt via de website van de internetprovider. Zoeken met Google op 'hotspot uitschakelen' en de naam van de provider levert al snel de juiste aanwijzingen op.

Gebruik je geen hotspots, schakel dan gerust de hotspot op je eigen router uit.

10 Reactie(s) op: 8 tips voor het allersnelste internet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 januari 2016 14:20 Oscar
  Steeds meer apparatuur wordt draadloos verbonden met het internet, allemaal mooi, maar de grenzen van de bandbreedte komen zo wel sneller dichterbij dan je zou willen. dan moet je prioriteiten gaan stellen, welke apparaten je (wel) draadloos houd, en welke je gaat verbinden via de kabel. Het heeft bijvoorbeeld (denk ik) weinig nut je in gewicht zware smart tv draadloos te verbinden met je router, hou dan die (kostbare) bandbreedte vrij voor handzame draagbare apparatuur, zoals tablet, smartphone of notebooks, je zal keuzes moeten maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 januari 2016 20:50 Kasander
  Als aanvulling bij Tip 8:
  Jammer dat er niet over Powerline (Devolo) gesproken wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 10:23 Anoniem
  Een 300 N accesspoint op een LAN-poort van de router aansluiten helpt ook enorm. Je kunt de volledige bandbreedte dan voor jezelf gebruiken. Voor 15 euro koop je zo'n ding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 11:09 Anoniem
  Kabels zijn niet altijd "even" achter of langs een plint te stoppen de oplossing is dan een platte kabel te nemen die je op een bekende veilingsite sport goedkoop kan vinden.
  Echter is daarbij wel het nadeel dat je meteen een vaste lengte hebt die je niet zelf kan inkorten en mocht je de mogelijkheid hebben om ze bijvoorbeeld via een cv leiding naar boven of beneden kunnen voeren dat je goed moet opletten dat de connector niet blijft hangen.
  Afbreken van de clip waarmee de connector wordt vast gezet is nog niet echt een probleem maar als deze van de kabel afbreekt of er breekt een draadje in de connector dan wordt je daar niet blij van.
  Maar je kan deze kabel wel mooi verstoppen onder de vloer bedekking zolang je er maar niet op gaat lopen of er een zware belasting op zet.
  Let wel op, er wordt geadverteerd met "Cat 6" maar het is een Chinees bedrijf/handelaar en dan is het eerder Cat 5 maar als je geen 500 Mb hebt dan kan je deze best wel gebruiken.
  Zelf heb ik een 200 Mb aansluiting er op gehad en eigenlijk geen verschil gemerkt het was net zo tergend UPC (nu Ziggo) traag :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 15:16 Anoniem
  Titel: "8 tips voor het allersnelste internet" is verkeerd, er moet staan:
  "8 tips voor het allersnelste draadloze internet".
  by default zal draadloos internet altijd langzamer zijn als bedraad internet, simpelweg omdat draadloos "lucht, object en frequency storingen" ondervind bij stranport, en bedraad niet. Zeker niet als bedraad internet ook nog eens over licht wordt getransporteerd.
  Domme fout van ComputerTotaal, hele domme fout.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 17:23 Anoniem
  @de Gast hieronder: dat heet nu clickbait…!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 18:44 Anoniem
  Bedraad internet heeft alleen maar voordelen t.o.v draadloos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 13:32 Anoniem
  Vroeger had ik altijd een hoge pet op van Edmond Varwijk. Sinds de laatste jaren dat Computer!Totaal duidelijk aan kwaliteit aan het inleveren is, was Edmond Varwijk zo'n beetje de enige die ik nog serieus kon nemen.
  Maar nu dit artikel… Sorry Edmond, ik ben echt beter van je gewend. Wat hier staat is al zeker 10x eerder opgeschreven in het blad en/of de website.
  Vroeger was ik nog trots moderator op het C!T forum, tegenwoordig verwijs ik hier eigenlijk niet meer naar bij gebrek aan kwaliteit. Eeuwig zonde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 17:07 Anoniem
  hiu
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2016 11:54 Error404html
  @bedraad internet heeft alleen maar voordelen..

  ++++ mee eens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.