8 tips voor het allersnelste internet

Door: Edmond Varwijk | 06 januari 2016 11:35

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 5: Oude apparaten

Een rem op de snelheid van wifi zijn oude apparaten die gebruik kamen van oudere wifi-standaarden als 802.11b/g. Hiervoor staat je router op een mixed-mode of gemengde modus ingesteld, maar dat betekent dat nieuwe apparaten met 802.11n continu met de handrem erop verbonden zijn. Log in op de router en controleer of wifi in mixed- of gemende-modus staat. Als dat zo is, schakel dan over naar alleen de nieuwste standaard. De oudere apparaten zullen dan de verbinding verliezen en de gebruikers zullen zich melden. Maar soms ook niet, want misschien ligt het apparaat dat ooit de reden was om ook de oude standaard te configureren al lang ongebruikt in een lade. Meldt zich wel iemand, kijk dan of je het apparaat makkelijk kunt vervangen door een nieuwere die ook de snellere standaard ondersteunt.

Schakel de gemende modus uit en kies voor de nieuwste en snelste standaard.

Yip 6: Nieuwe router

Er zijn meerdere wifi-standaarden die steeds sneller zijn geworden. Wanneer alle of de meeste apparaten in het netwerk een snellere standaard ondersteunen dan de router, is het tijd om de router te vervangen. Helaas zijn nieuwe routers niet goedkoop, prijzen van meer dan 200 euro voor een topmodel zijn geen uitzondering meer. Let bij de koop van een nieuwe router behalve op de ondersteunde standaard ook op het aantal antennes. Snelle routers hebben vaak externe antennes waarmee ze op meerdere banden tegelijk kunnen zenden en ontvangen. De nieuwste rage heet tri-band en daarvoor zijn zes antennes nodig. Eigenlijk is een tri-band-router drie accesspoints in één. Er is één 2,4GHz-accesspoint voor 802.11b/g/n en er zijn twee 5Ghz-accesspoints voor 802.11n/ac. Tri-band-routers zijn echter niet sneller, maar bieden vooral voordeel als je veel apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken.

De ASUS RT-AC3200 is een voorbeeld van een tri-band-router met zes grote antennes.

Tip 7: Usb-adapter met externe antenne

Heb je een laptop die slecht presteert qua wifi, maar is je netwerk wel in orde? Een usb-adapter met externe antennes kan de wifi-prestaties verbeteren. De antennes in laptops zijn niet altijd even goed. Ze zitten verstopt in de behuizing, bijvoorbeeld gedraaid tussen de accu en het beeldscherm en dat is verre van ideaal voor goed ontvangen en zenden. Behalve dat je de algehele wifi-kwaliteit van een apparaat er flink mee verbetert, kun je met een usb-adapter ook een ouder apparaat upgraden naar een nieuwe wifi-standaard. Wil je dus die oude laptop toch niet kwijt, dankzij een usb-adapter kun je toch de mixed modus voor 802.11g uitschakelen. Populaire en goede externe antennes zijn de Alfa AWUS036NHV en AWUS036NHR. Beide kosten rond de vijftig euro. Er wordt een usb-kabel met de antennes meegeleverd zodat je deze niet op je bureau hoeft te plaatsen, maar rustig buiten beeld kunt zetten.

Een tweede router

Zeiden we eerder al dat de meterkast niet de ideale plaats is voor een router, soms kun je niet anders omdat de router bij de internetverbinding hoort en eigendom is van de internetprovider. Wat je in zo'n geval kunt doen, is zelf een tweede router achter de router van de provider plaatsen. Dat is overigens ook handig als de provider je al jaren geen modernere router heeft gegeven. Schakel op je oude router zoveel mogelijk draadloze functies uit om verstoringen te voorkomen.

Verbind de WAN-poort van de nieuwe router met een LAN-poort op de router van de provider en configureer daarna je thuisnetwerk zoals je gewend bent. Je gebruikt dan je nieuwe router als hoofdrouter in je netwerk, dus ook voor zaken als de DHCP-server etc. Dat is wellicht niet handig, omdat je dan ook netwerkkabels van bedrade apparaten op de nieuwe router moet aansluiten. Vermoedelijk koop je een nieuwe router vooral voor het wifi-gedeelte en wil je de nieuwe router enkel als wifi-accesspoint gebruiken. Sluit dan een LAN-poort van je oude router aan op een LAN-poort van de nieuwe router. In de basiscursus Tweede leven voor je router op pagina 48 lees je hier meer over. Via een lange netwerkkabel kun je de nieuwe router dan op een gunstige plek hangen.

Gebruik je een eigen router, schakel dan alle wifi op de router van de internetprovider uit.

Tip 8: Repeaters eruit

Een repeater of een range-extender vergroot het bereik van het draadloze netwerk. De repeater wordt daarvoor tegen de rand van het wifi-netwerk geplaatst en herhaalt daar het wifi-signaal dat het ontvangt. Zo kun je dekkingsproblemen en problemen met een zwak signaal oplossen. In een wifi-netwerk kan echter altijd maar één apparaat zenden, alle andere apparaten moeten op dat moment luisteren. Plaats je dus een repeater in je netwerk, dan wordt effectief de bandbreedte gehalveerd doordat alles twee keer wordt verzonden. Heb je een repeater in je wifi-netwerk, bekijk dan of die nog steeds nodig is. Misschien kan een netwerkkabel uitkomst bieden eventueel in combinatie met een tweede router met een apart wifi-netwerk.

Een repeater is handig, maar niet als je de beste prestaties van je netwerk verlangt.

10 Reactie(s) op: 8 tips voor het allersnelste internet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 januari 2016 14:20 Oscar
  Steeds meer apparatuur wordt draadloos verbonden met het internet, allemaal mooi, maar de grenzen van de bandbreedte komen zo wel sneller dichterbij dan je zou willen. dan moet je prioriteiten gaan stellen, welke apparaten je (wel) draadloos houd, en welke je gaat verbinden via de kabel. Het heeft bijvoorbeeld (denk ik) weinig nut je in gewicht zware smart tv draadloos te verbinden met je router, hou dan die (kostbare) bandbreedte vrij voor handzame draagbare apparatuur, zoals tablet, smartphone of notebooks, je zal keuzes moeten maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 januari 2016 20:50 Kasander
  Als aanvulling bij Tip 8:
  Jammer dat er niet over Powerline (Devolo) gesproken wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 10:23 Anoniem
  Een 300 N accesspoint op een LAN-poort van de router aansluiten helpt ook enorm. Je kunt de volledige bandbreedte dan voor jezelf gebruiken. Voor 15 euro koop je zo'n ding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 11:09 Anoniem
  Kabels zijn niet altijd "even" achter of langs een plint te stoppen de oplossing is dan een platte kabel te nemen die je op een bekende veilingsite sport goedkoop kan vinden.
  Echter is daarbij wel het nadeel dat je meteen een vaste lengte hebt die je niet zelf kan inkorten en mocht je de mogelijkheid hebben om ze bijvoorbeeld via een cv leiding naar boven of beneden kunnen voeren dat je goed moet opletten dat de connector niet blijft hangen.
  Afbreken van de clip waarmee de connector wordt vast gezet is nog niet echt een probleem maar als deze van de kabel afbreekt of er breekt een draadje in de connector dan wordt je daar niet blij van.
  Maar je kan deze kabel wel mooi verstoppen onder de vloer bedekking zolang je er maar niet op gaat lopen of er een zware belasting op zet.
  Let wel op, er wordt geadverteerd met "Cat 6" maar het is een Chinees bedrijf/handelaar en dan is het eerder Cat 5 maar als je geen 500 Mb hebt dan kan je deze best wel gebruiken.
  Zelf heb ik een 200 Mb aansluiting er op gehad en eigenlijk geen verschil gemerkt het was net zo tergend UPC (nu Ziggo) traag :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 15:16 Anoniem
  Titel: "8 tips voor het allersnelste internet" is verkeerd, er moet staan:
  "8 tips voor het allersnelste draadloze internet".
  by default zal draadloos internet altijd langzamer zijn als bedraad internet, simpelweg omdat draadloos "lucht, object en frequency storingen" ondervind bij stranport, en bedraad niet. Zeker niet als bedraad internet ook nog eens over licht wordt getransporteerd.
  Domme fout van ComputerTotaal, hele domme fout.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 17:23 Anoniem
  @de Gast hieronder: dat heet nu clickbait…!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 18:44 Anoniem
  Bedraad internet heeft alleen maar voordelen t.o.v draadloos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 13:32 Anoniem
  Vroeger had ik altijd een hoge pet op van Edmond Varwijk. Sinds de laatste jaren dat Computer!Totaal duidelijk aan kwaliteit aan het inleveren is, was Edmond Varwijk zo'n beetje de enige die ik nog serieus kon nemen.
  Maar nu dit artikel… Sorry Edmond, ik ben echt beter van je gewend. Wat hier staat is al zeker 10x eerder opgeschreven in het blad en/of de website.
  Vroeger was ik nog trots moderator op het C!T forum, tegenwoordig verwijs ik hier eigenlijk niet meer naar bij gebrek aan kwaliteit. Eeuwig zonde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 17:07 Anoniem
  hiu
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2016 11:54 Error404html
  @bedraad internet heeft alleen maar voordelen..

  ++++ mee eens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.