9 ac-routers getest

Door: Jeroen Boer | 23 oktober 2014 07:18

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

ASUS RT-AC68U

De ASUS RT-AC68U lijkt op het eerste gezicht veel op zijn voorganger RT-AC66U, maar de voorheen afneembare voet is nu verwerkt in de behuizing en de aansluitingen zijn op de achterkant geplaatst. Hierdoor is helaas de mogelijkheid tot wandmontage verdwenen. De RT-AC68U heeft dezelfde fraaie en duidelijke webinterface die we ook op eerdere ASUS-routers zagen. De configuratiemogelijkheden zijn erg uitgebreid en ASUS biedt veel geavanceerde mogelijkheden waaronder ondersteuning voor Apples Time Machine en een mogelijkheid om de router in te zetten als draadloze bridge om apparatuur met een netwerkaansluiting aan te sluiten via wifi. ASUS heeft dan weer geen app waarmee je de instellingen van de router kunt beheren of opvragen. Handig is het knopje om de lampjes uit te doen.

De router zet erg goede draadloze prestaties neer en via 802.11n behoort hij tot de allersnelste. De snelheid via 802.11ac blijft wat achter, maar met 556 Mbit/s kunnen we de router zeker niet langzaam noemen. Dat de RT-AC68U met recht een topmodel genoemd mag worden, blijkt uit de snelheden die we via usb halen. Een leessnelheid van 73 MByte/s en een schrijfsnelheid van 38 MByte/s zijn gewoon erg goed. Al met al een erg goede router, maar het gebrek aan wandmontage en een app maken hem voor ons niet de beste router in de test.

ASUS RT-AC68U

Score

4 sterren

Pluspunten

Snel

Uitgebreide configuratiemogelijkheden

Usb-snelheid

Minpunten

Geen wandmontage

Geen app

Specificaties

Straatprijs

€ 179,-

Website

www.asus.nl

D-Link DIR-880L

Door zijn witte behuizing is de D-Link DIR-880L een opvallende verschijning in het doorgaans zwarte testveld. De gebruikte hardware omvat een dualcore-processor op 800 MHz en lijkt veel op wat Linksys in de EA6900 en ASUS in de RT-AC68U gebruiken. De nieuwe webinterface is een stuk frisser en moderner dan de ouderwetse interface die D-Link tot nu toe gebruikte. De configuratiemogelijkheden zijn niet heel uitgebreid, maar de noodzakelijke aspecten zijn bijna allemaal aanwezig. Wat we wel missen is de mogelijkheid om specifieke IP-adressen toe te kennen aan apparatuur (DHCP-reservering), dat kan handig zijn voor apparaten als een NAS of netwerkprinter.

Nu privacy op internet een steeds belangrijker vraagstuk wordt, is het prettig om te zien dat D-Link een VPN-server aan boord heeft, waarmee je een verbinding met je thuisnetwerk kunt maken.

De snelheden die de DIR-880L neerzet zijn erg goed en hij behoort zonder twijfel tot de snelste routers in deze test. De snelheden die we met een usb3.0-schijf halen zijn met een leessnelheid van 47 MByte/s en een schrijfsnelheid van 23 MByte/s heel netjes. D-Link heeft met mydlink Lite een app waarmee de draadloze instellingen van de router beheerd kunnen worden. Vreemd is dat de app binnen het lokale netwerk alleen werkt als de router daadwerkelijk met internet verbonden is, je kunt de app wel overal gebruiken.

D-Link DIR-880L

Score

4 sterren

Pluspunten

Snel

Goede usb-snelheid

Minpunten

Geen DHCP-reserveringen

Minder uitgebreide configuratiemogelijkheden

Specificaties

Straatprijs

€ 169,-

Website

www.dlink.com

Linksys EA6900

De Linksys EA6900 is te beschouwen als het topmodel van de normale reeks consumentenrouters. Qua specificaties lijkt de router veel op de eveneens geteste WRT1900AC van Linksys, maar in de EA6900 wordt gebruikgemaakt van een dualcore-processor met een kloksnelheid van 800 MHz in combinatie met 256 MB geheugen. Een functioneel verschil is dat deze router geen eSATA-aansluiting heeft. Een breekpunt met eerdere routers in de EA-lijn is dat de EA6900 voorzien is van drie externe antennes. De voorganger EA6700 heeft eerder een Best Getest-award gewonnen en was toen via 802.11n op zowel 2,4 als 5 GHz de snelste router.

De EA6900 is via 802.11n een stukje langzamer dan zijn voorganger, maar zet nog altijd prima snelheden neer. Op 802.11ac is de EA6900 de snelste router in deze test. Combineren we dit met de goede snelheden die de router neerzet via usb, dan kunnen we concluderen dat Linksys een prima router neerzet. Qua gebruikersinterface heeft Linksys met zijn Smart Wi-Fi webinterface misschien wel de meest overzichtelijke interface van dit moment. Iets wat je op deze router (en andere Linksys-routers) niet aantreft is een VPN-server. Linksys heeft wel een uitstekende app om de router zowel lokaal als via internet te beheren en die toegang geeft tot veel configuratieopties van het apparaat.

Linksys EA6900

Score

4 sterren

Pluspunten

Snel

Gebruikersinterface

Usb-snelheid

Minpunten

Geen VPN-server

Specificaties

Straatprijs

€ 159,-

Website

www.linksys.com

AVM FRITZ!Box 7490

De FRITZ!Box 7390 was jarenlang het topmodel in het assortiment van AVM, maar begon door het gebrek aan 802.11ac achter te lopen qua technologie. Met de 7490 brengt AVM de FRITZ!Box weer helemaal bij de tijd. De FRITZ!Box 7490 is een dure router en dat komt voornamelijk doordat het apparaat vol met mogelijkheden zit die je niet terugvindt in de doorsnee router. Zo bevat de 7490 een ADSL/VDSL-modem en een DECT-telefooncentrale. AVM biedt DECT-stekkerblokken aan zodat je de FRITZ!Box als een domotica-oplossing kunt inzetten. Deze AVM heeft dus wel een DSL-modem, maar geen WAN-poort. Het apparaat is dan ook primair bedoeld voor mensen die een ADSL- of VDSL-aansluiting gebruiken.

Wel kun je als alternatief één van de LAN-poorten opofferen als reguliere ethernet-WAN-poort. Let er overigens op dat de ingebouwde netwerkpoorten standaard op 100 Mbit/s draaien. Opvallend is dat er 512 MB opslaggeheugen voor de NAS-functionaliteit is ingebouwd. Helaas vallen de snelheden zowel met gebruik van de ingebouwde opslag als met een usb-schijf tegen. Gebruik je ADSL of VDSL, dan is de FRITZ!Box interessant omdat je je bestaande modem/router geheel kunt vervangen. Wel verlies je daarmee waarschijnlijk de mogelijkheid om gebruik te maken van telefonie. AVM heeft apps beschikbaar waarmee je de status van de router kunt bekijken, toegang krijgt tot de gedeelde opslag en kunt bellen.

AVM FRITZ!Box 7490

Score

4 sterren

Pluspunten

Veel mogelijkheden

Lange garantie

Ingebouwd opslaggeheugen

Minpunten

Prijs

Usb-snelheden

Specificaties

Straatprijs

€ 259,-

Website

http://benl.avm.de

0 Reactie(s) op: 9 ac-routers getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.