9 ac-routers getest

Door: Jeroen Boer | 23 oktober 2014 07:18

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

TP-Link Archer C7

TP-Links Archer C7 is een ac-router volgens het AC1750-principe. Via 802.11n biedt hij dus een maximale theoretische snelheid van 450 Mbit/s, terwijl hij via 802.11ac wel de volle 1300 Mbit/s levert. Dit feit op zich vinden we (zoals je in de introductie van dit artikel hebt kunnen lezen) geen echt nadeel. De behuizing van de Archer C7 hebben wel al eens eerder gezien en is behoorlijk compact. Net als bij andere TP-Link-routers is de webinterface die gebruikmaakt van frames ouderwets. Qua indeling is de webinterface wel overzichtelijk. Jammer is dat het doorvoeren van wijzigen erg lang duurt omdat de router zelfs voor het wijzigen van de beveiligingssleutel volledig moet herstarten.

TP-Link heeft een app (TP-Link tether app) waarmee je de belangrijkste instellingen kunt beheren, maar ook nu vereist het doorvoeren van wijzigingen een herstart van de router die je vanuit de app kunt doen. TP-Link moet echt iets aan de webinterface op zijn routers gaan doen, maar daar staat tegenover dat dit model met 99 euro erg scherp geprijsd is. Voor dat geld haal je een router in huis die voldoende presteert en je netwerk voorziet van 802.11ac. Wil je je router één keer instellen en dan gebruiken, dan is dit zeker een bruikbaar apparaat.

TP-Link Archer C7

Score

3,5 sterren

Pluspunten

Scherpe prijs

3 jaar garantie

Minpunten

Herstart na configuratiewijziging

Usb-snelheden

Specificaties

Straatprijs

€ 99,-

Website

http://nl.tp-link.com

ZyXEL NBG6716

De NBG6716 lijkt qua ontwerp veel op de NBG5715 802.11n-router, maar heeft geen externe antennes meer. De router is ontworpen op rechtop te staan en heeft een geïntegreerde voet. Toch is ook wandmontage mogelijk, al zijn de aansluitingen die dan richting de wand zitten dan lastig bereikbaar. Wanneer je de router graag ophangt, kun je de netwerkkabels dus het beste aansluiten voor het ophangen. De webinterface staat standaard in een Easy Mode die erg somber is vormgegeven en niet echt duidelijk is. De Expert Mode is handiger qua opzet en gelukkig ook frisser vormgegeven. Opvallend is het knopje om de lampjes uit te schakelen.

De snelheden die we met deze router halen zijn vergeleken met de overige routers matig. Opvallend is dat we de snelheid via de WAN-poort niet verder kregen dan 867 Mbit/s. Toegegeven: dat is slechts een theoretisch verschil omdat er geen internetabonnementen zijn die sneller zijn dan 500 Mbit/s. Voor deze router is een configuratie-app beschikbaar (zConfig op Android en Network Manager op iOS), maar die werkt niet echt goed. Zo zijn er geen aparte configuratie-instellingen voor 2,4- en 5GHz, maar verandert de app de SSID's en wachtwoorden voor beide netwerken in één keer naar dezelfde SSID, zelfs als dat voor de wijziging via de app twee verschillende SSID's waren.

ZyXEL NBG6716

Score

3 sterren

Pluspunten

Wandmontage ondanks voet

Knopje voor lampjes

Minpunten

Onbruikbare app

Lage wifi-snelheden

Specificaties

Straatprijs

€ 130,-

Website

www.zyxel.com

NETGEAR Nighthawk R7000

Grote antennes gecombineerd met een naamgeving en een agressieve en wat lompe vormgeving die beide geïnspireerd zijn op het F117 Nighthawk stealth aanvalsvliegtuig, maken direct duidelijk wat NETGEAR met deze router wil uitstralen: agressieve kracht. Ook op papier is de router met zijn 1GHz-dualcoreprocessor erg krachtig en moet hij alleen de Linksys WRT1900AC voor zich dulden. Qua wifi-standaard is de router met de AC1900-aanduiding helemaal bij de tijd. De draadloze prestaties zijn prima en met een gemeten snelheid van 152 Mbit/s op 2,4 GHz en een ac-snelheid van 611 Mbit/s behoort deze router tot de topcategorie. Daarbij zijn de snelheden die we via usb halen met een leessnelheid van 72 MByte/s en een schrijfsnelheid van 28 MByte/s erg goed. Alleen Linksys met de veel duurdere WRT1900AC en ASUS met de RT-AC68U hebben betere usb-snelheden.

Qua configuratiemogelijkheden biedt de R7000 middels een overzichtelijke webinterface veel opties. Daarbij heeft NETGEAR ook een prima app beschikbaar waarmee je de meest gebruikte instellingen snel kunt wijzigen. Deze app is wel enkel voor lokaal gebruik, je kunt je router niet via internet benaderen. Samen met ASUS' RT-AC68U is dit de router met de uitgebreidste configuratiemogelijkheden. In tegenstelling tot ASUS biedt NETGEAR wel een app en de mogelijkheid tot wandmontage. Al met al vinden we de Nighthawk R7000 daarom de beste router in dit testveld.

NETGEAR Nighthawk R7000

Score

4,5 sterren

Pluspunten

Uitgebreide configuratiemogelijkheden

Snel

Usb-snelheden

Minpunten

Radicaal uiterlijk

Specificaties

Straatprijs

€ 169,-

Website

www.netgear.nl

0 Reactie(s) op: 9 ac-routers getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.