9 ac-routers getest

Door: Jeroen Boer | 23 oktober 2014 07:18

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Linksys WRT1900AC

Linksys' WRT1900AC heeft een lompe vormgeving en dat is niet voor niets. De zwart/blauwe behuizing is een verwijzing naar een legende in de consumentenroutergeschiedenis: de Linksys WRT54G. Een speerpunt van die router was dat je er alternatieve opensource-firmware op kon draaien. Linksys stelde bij het verschijnen van de WRT1900AC dat de router ontworpen is voor opensource en dat hij werkt in combinatie met OpenWRT. Tot op het moment van schrijven is de volledige ondersteuning voor OpenWRT echter nog steeds niet voor elkaar, al worden er wel duidelijke stappen gemaakt. Jammer, want dit zou één van de speerpunten moeten zijn die de hoge prijs rechtvaardigt. De standaardgebruikersinterface is Linksys' gebruiksvriendelijke Smart Wi-Fi, maar voor de doelgroep waar Linksys zich met deze router op richt, zijn de configuratiemogelijkheden niet uitgebreid genoeg.

De hoge prijs van 279 euro komt uiteraard niet alleen door de (beloofde) opensource-ondersteuning, de WRT1900AC is ook één van de krachtigste routers op de markt met een 1,2GHz-dualcoreprocessor en 256 MB RAM. Deze kracht blijkt uit de prestaties van de usb-poort. Een leessnelheid van 86 MByte/s en een schrijfsnelheid van 47 MByte/s is gewoon erg goed, en de router is hiermee prima als simpele NAS in te zetten. De draadloze prestaties zijn ook in orde, al blijft deze router op 2,4 GHz een beetje achter ten opzichte van andere routers.

Linksys WRT1900AC

Score

4 sterren

Pluspunten

Allersnelste usb-snelheden

Usb 3.0 en eSATA

Wandmontage mogelijk

Minpunten

Custom firmware nog niet beschikbaar

Geen VPN-server

Specificaties

Straatprijs

€ 269,-

Website

www.linksys.com

Conclusie

De snelheidsverschillen tussen de best presterende routers zijn klein. Zowel met de ASUS RT-AC68U, de D-Link DIR-880L, de Linksys EA6900 en WRT1900AC en NETGEAR R7000 haal je een goed presterende router in huis. Kijken we naar de mix van prestaties en mogelijkheden, dan vinden we uiteindelijk de NETGEAR Nighthawk R7000 de beste router. De R7000 presteert erg goed, heeft een bruikbare app en is geschikt voor wandmontage. Beide laatste mogelijkheden missen we bij de router van ASUS, terwijl bij D-Link en Linksys de configuratiemogelijkheden wat minder uitgebreid zijn. In potentie zou Linksys WRT1900AC een prestatiemonster kunnen zijn, maar zonder goede ondersteuning voor alternatieve firmware komt dat er nu nog niet uit.

Hierdoor is de router, ondanks de goede usb-snelheden, te duur gezien de prestaties van de andere genoemde routers. Wil je een stuk minder uitgeven dan, is TP-Links Archer C7 interessant. De webinterface van deze router loopt met het gebruik van frames duidelijk achter, maar voor 99 euro krijg je wel een router voorzien van 802.11ac die qua snelheid meer dan voldoet. Sitecoms X8 AC1750 presteert grofweg net zo goed als de genoemde TP-Link, maar is met een prijs van 129 euro een stukje duurder. Daar krijg je wel Sitecoms unieke Cloud Security voor terug.

0 Reactie(s) op: 9 ac-routers getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.