9000 CIA-hacks gepubliceerd door WikiLeaks

Door: tijs-hofmans | 07 maart 2017 15:12

Nieuws

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft maar liefst 8.761 documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gebruik kan maken van achterdeurtjes in alledaagse technologie. Onder andere smartphones en slimme televisies vallen ten prooi aan de CIA-hacks.

Het lek werd gepubliceerd op WikiLeaks, de klokkenluiderssite die destijds ook de grote datadump deed van Amerikaanse diplomatieke kabels die werden gelekt door Chelsea Manning.

WikiLeaks ontmaskert de CIA

Het lek bestaat uit in totaal 8,761 documenten die afkomstig zijn van interne bronnen binnen de Central Intelligence Agency. De data is door een anonieme klokkenluider aan de website overhandigd, maar er gaan inmiddels geruchten dat het archief al een tijdje rondgaat onder ex-medewerkers van de inlichtingendienst.

Het zou kunnen dat de klokkenluider zich op een later tijdstip bekend maakt. Dat deed Edward Snowden ook pas na 3 dagen.

Door 'zero-days' uit te buiten, kan een hacker apparaten afluisteren en overnemen.

Zero-days

Het lek bestaat grotendeels uit 'zero-days', softwaregaten die nog niet bekend zijn bij de makers ervan. Door die uit te buiten, kan een hacker apparaten afluisteren en overnemen. Uit een eerste analyse van de documenten blijkt dat het daarbij niet gaat om alleen besturingssystemen of programma's, maar ook om slimme apparaten.

Specifiek worden slimme auto's genoemd die van een afstandje over te nemen zijn, en slimme televisies waarbij de geïntegreerde microfoon en camera af te luisteren zijn.

WhatsApp

De softwaregaten kunnen misbruikt worden om bijvoorbeeld sterke encryptie te omzeilen. Door bijvoorbeeld een keylogger of schermaflezer te installeren op een telefoon maakt het niet dat een app zoals WhatsApp eind-tot-eind-versleuteling gebruikt. Dat is iets waar veel inlichtingen- en opsporingsdiensten altijd fel tegen geageerd hebben. In interne memo's die in het lek zitten staat ook duidelijk dat dat vaak het doel is van de hackoperaties.

0 Reactie(s) op: 9000 CIA-hacks gepubliceerd door WikiLeaks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.