Aan de slag met XBMC

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 oktober 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Taal en vormgeving

Voordat je met XBMC aan de slag gaat, selecteer je eerst de Nederlandse taal. Ga in XBMC naar SYSTEM / Settings / Appearance / International. Kies achter Language voor Dutch. XBMC schakelt direct over naar de Nederlandse taal. Neem globaal de overige instellingen even door en pas het softwarepakket naar eigen inzicht aan. Via Skin / Skin selecteer je een andere lay-out. Standaard zijn alleen de templates Confluence en Touched beschikbaar. Via add-ons voeg je eventueel een andere vormgeving toe. Klik op Meer verkrijgen en zoek een leuke vormgeving uit. Via Installeren / Ja activeer je de nieuwe lay-out. Afhankelijk van welke template je hebt geselecteerd, wijzig je desgewenst de kleuren en het lettertype. Als je de standaardinterface gebruikt, keer je via het pictogram met het huisje terug naar het hoofdmenu.

Tip 05 Er is een Nederlandse vertaling van XBMC beschikbaar.

Tip 06: Media toevoegen

In XBMC geef je eenvoudig aan waar je mediabestanden staan opgeslagen. Ga achtereenvolgens naar VIDEO'S / Bestanden / Videos toevoegen. Via Bladeren verschijnt er een mappenstructuur op je scherm. Navigeer naar de juiste locatie en klik op OK om de inhoud van een map toe te voegen. Eventueel wijs je nog meer mappen aan waar video's staan opgeslagen. Verzin voor de bestanden een verzamelnaam, bijvoorbeeld 'Films' of 'Eigen opnames'. Bevestig daarna met OK. In het volgende scherm geef je onder Deze map bevat desgewenst aan wat voor mediabestanden je hebt toegevoegd. Je hebt keuze uit de opties Muziekvideo's, TV-Series en Speelfilms. XBMC gebruikt online bronnen om in het menu relevante informatie over de bestanden weer te geven. Vandaar dat de software graag wil weten wat voor video's je hebt geselecteerd. Laat de overige instellingen intact en bevestig met OK / Ja. Vanuit het hoofdmenu gebruik je de onderdelen AFBEELDINGEN en MUZIEK om overige mediabestanden toe te voegen.

Tip 06 Geef aan wat voor mediabestanden je hebt toegevoegd.

Tip 07: Netwerkbronnen

Ook mediabestanden die bij andere netwerkbronnen zijn ondergebracht, breng je met XBMC in kaart. Video's, films en foto's die bijvoorbeeld op een NAS, mediaspeler of andere computer staan opgeslagen, voeg je probleemloos toe. Handig, want op deze manier beheer je op één plek je voltallige mediacollectie. Ga naar VIDEO'S, MUZIEK of AFBEELDINGEN en klik op Bestanden. Na een klik op Videos toevoegen, Muziek toevoegen of Afbeeldingen toevoegen kies je voor Bladeren. Je kunt via verschillende netwerkprotocollen opslagdragers benaderen.

Veel apparaten ondersteunen het gebruik van UPnP. Dit protocol wordt veelvuldig gebruikt om films en muziek over het netwerk te streamen. Klik op UPnP Devices en ontdek welke apparaten er in het thuisnetwerk mediabestanden delen. Overigens is het vaak wel een vereiste dat UPnP op het betreffende apparaat is geactiveerd. Klik op OK om de inhoud van een netwerklocatie aan XBMC toe te voegen. Naast UPnP is het ook mogelijk om via NFS (Network File System) en SMB (Server Message Block) netwerkbronnen te benaderen. Onder meer gedeelde mappen van andere pc's zijn zichtbaar. Verder staat het je ook vrij om handmatig netwerklocaties toe te voegen.

Tip 07 XBMC is in staat om via verschillende protocollen netwerklocaties toe te voegen.

Tip 08: Media afspelen

Zodra alle mediabestanden zijn geïndexeerd, kun je eindelijk genieten van je favoriete films en muziekalbums. Maak in het hoofdmenu een keuze, bijvoorbeeld voor Speelfilms. Zeker bij grote collecties is het zinvol om films te sorteren. Je kiest tussen Onlangs toegevoegd, Titel, Genres, Jaren of Acteurs. Wil je graag weten waar de film over gaat? Klik met de rechtermuisknop op de titel en kies voor Filminformatie. Je leest vervolgens een korte samenvatting. Verder zie je hoe andere personen deze film beoordelen en welke sterren er meespelen. Klik op Afspelen om de weergave te starten. Gebruik de bedieningsknoppen onderaan het venster om de film te pauzeren of om een bepaald fragment op te zoeken.

Tip 08 XBMC toont op verzoek aanvullende informatie over films.

4 Reactie(s) op: Aan de slag met XBMC

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2014 17:39 Anoniem
  Als aanvulling op deze goede info zou ik nog een site willen opgeven (als dat mag van de host):
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/05—os-en/02—openelec-xbmc-kodi
  Hier vind je nog VEEL meer info over XBMC.
  Let op, het is een site voor gevorderden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2014 19:49 Anoniem
  Indien je onbeperkt wilt kijken naar de nieuwste films/series kun je het beste de addon genesis downloaden. Hiermee heb je echt het beste. Een goede internetverbinding is wel noodzakelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2015 19:13 Anoniem
  goede uitleg hier zijn we wat mee, mensen vriendelijk bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2018 09:35 vfrrer
  Wil je alleen muziek streamen van je NAS of PC zijn RuneAudio of Volumio heel mooie alternatieven. Zeker als je een grote muziekbieb hebt. Kodi wil nog wel eens crashen bij het updaten van de bieb…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.