Aan de slag met XBMC

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 oktober 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 09: Ondertiteling

Het is vervelend wanneer er geen ondertiteling aanwezig is. Gelukkig heeft XBMC een functie in huis om ondertitels vanaf internet op te halen. Ga vanuit het hoofdmenu naar SYSTEEM / Instellingen / Video / Ondertiteling. Klik achter het onderdeel Talen van te downloaden ondertitels op Dutch. Bevestig met OK. Naar eigen inzicht pas je de kenmerken van ondertitels aan. Zo kies je bijvoorbeeld een ander lettertype uit en wijzig je de grootte. Open vervolgens een film waarbij geen ondertiteling aanwezig is. Klik binnen het videokader onderaan op Ondertitelscraper (pictogram met rechthoek) en kies voor Downloaden. XBMC laat zien welke bestanden er bij de website www.opensubtitles.org beschikbaar zijn. Klik een ondertitelbestand aan en controleer of de tekst gelijk loopt met het beeld. Is dat niet het geval? Kies voor Ondertitelscraper / Ondertitels synchroniseren. Gebruik bovenaan de tijdbalk en geef aan hoeveel tijd je de ondertitels eerder of later wilt weergeven. Bevestig tot slot met Enter.

Tip 09 Ontbrekende ondertitels download je vanuit de filmweergave rechtstreeks naar XBMC.

Tip 10: Afstandsbediening

Het menu bedien je in eerste instantie met de muis of pijltjestoetsen van het toetsenbord. Voor het instellen van de software werkt dat natuurlijk prima, maar dat is anders wanneer je later vanaf de bank je favoriete film of muziekalbum wilt selecteren. Gelukkig laat XBMC zich prima bedienen met een geschikte afstandsbediening. Hiervoor zijn er allerlei geschikte exemplaren op de markt. Bij sommige pc's hoort een afstandsbediening van Windows Media Center. Die kun je vaak ook probleemloos gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om je smartphone of tablet in te zetten als afstandsbediening. Ga in XBMC achtereenvolgens naar SYSTEEM / Instellingen / Diensten / Webserver en markeer het onderdeel Webserver. Vul verder de velden achter Gebruikersnaam en Wachtwoord in. Onthoud deze gegevens goed.

Ga daarna naar het onderdeel Afstandsbediening en activeer beide instellingen. Klik vervolgens op Zeroconf en markeer de optie Zeroconf publishing. Open de applicatiewinkel van je iOS- of Android-toestel en zoek naar de app Official XBMC Remote. In de iPhone-app verschijnen via Add Host / Find XBMC als het goed is vanzelf de benodigde serverinstellingen in beeld. Typ de juiste gebruikersnaam en het wachtwoord in. Maak vervolgens verbinding en bedien XBMC voortaan met je iPhone of iPad. Gebruik je Android, dan dien je het juiste IP-adres handmatig in te vullen. Zo nodig achterhaal je het IP-adres door vanuit het hoofdvenster van XBMC op je pc naar SYSTEEM / Systeeminformatie te navigeren.

Tip 10 Vanaf een smartphone of tablet heb je volledige controle over de mediabibliotheek.

Tip 11: Audio-cd's rippen

XBMC beschikt over een functie om audio-cd's te rippen. Handig wanneer je nog veel cd's hebt liggen waarvan je de liedjes graag ook op een harde schijf bewaart. Doe de cd in de cd/dvd-lade. Navigeer vervolgens naar MUZIEK / Bestanden. Klik met de rechtermuisknop op de schijfletter van het cd/dvd-station en kies voor Cd rippen. Geef in de mappenstructuur aan op welke locatie je de liedjes wilt bewaren. Eventueel maak je hiervoor een nieuwe map aan. Bevestig met OK. Bovenaan in XBMC volg je de voortgang. Na afloop spuugt de computer de cd vanzelf weer uit.

Het programma slaat de nummers op in het flac-formaat. Dit bestandstype heeft als voordeel dat er geen kwaliteitsverlies optreedt. XBMC importeert data over de nummers uit een online database, waardoor de informatie compleet is. Het is ook mogelijk om losse liedjes te rippen. Ga in dat geval naar MUZIEK / Bestanden en klik op de schijfletter van het cd/dvd-station. Klik daarna met de rechtermuisknop op het nummer dat je wilt opslaan en kies voor Muzieknummer rippen.

Tip 11 In het contextmenu onder de rechtermuisknop vind je de functie om audio-cd's te rippen.

Tip 12: Automatisch rippen

Wanneer je een hele stapel cd's wilt rippen, is het omslachtig om deze functie telkens handmatig te activeren. Het is ook mogelijk om het ripproces automatisch te starten. Zodra XBMC een audio-cd detecteert, slaat de software de liedjes direct op. Ga naar SYSTEEM / Instellingen / Muziek / Muziek CD's. Bij Audio CD-Invoermelding selecteer je via de pijltjesknoppen die optie Rip. Eventueel wijzig je achter Opgeslagen muziek map de bestandslocatie. Start XBMC opnieuw op en leg een audio-cd in de cd/dvd-lade. Binnen enkele ogenblikken start het ripproces.

Tip 12 XBMC ript op eigen houtje muziekbestanden naar je pc.

4 Reactie(s) op: Aan de slag met XBMC

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2014 17:39 Anoniem
  Als aanvulling op deze goede info zou ik nog een site willen opgeven (als dat mag van de host):
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/05—os-en/02—openelec-xbmc-kodi
  Hier vind je nog VEEL meer info over XBMC.
  Let op, het is een site voor gevorderden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2014 19:49 Anoniem
  Indien je onbeperkt wilt kijken naar de nieuwste films/series kun je het beste de addon genesis downloaden. Hiermee heb je echt het beste. Een goede internetverbinding is wel noodzakelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2015 19:13 Anoniem
  goede uitleg hier zijn we wat mee, mensen vriendelijk bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2018 09:35 vfrrer
  Wil je alleen muziek streamen van je NAS of PC zijn RuneAudio of Volumio heel mooie alternatieven. Zeker als je een grote muziekbieb hebt. Kodi wil nog wel eens crashen bij het updaten van de bieb…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.