Alles over gigabytes: wat kun je met je data?

Door: Richard Veenstra | 04 februari 2018 09:26

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Ben je op zoek naar een nieuw abonnement met databundel voor je smartphone? Dan is het handig om te weten wat je exact met een gigabyte kunt doen. In dit artikel lees je alles over gigabytes: hoeveel is een gigabyte en wat betekent het voor het luisteren van muziek, het kijken naar films, surfen en meer? Uiteraard geven we je ook wat data-besparingstips.

Tip 01: 1 Gigabyte

1 gigabyte. Giga klinkt als veel, gigaveel. En gigaveel is meer dan megaveel, maar minder dan teraveel. Al komen we databundels met terabytes nog niet tegen. Een databundel bij je mobiele abonnement varieert meestal tussen de 1 en 5 gigabyte, met uitschieters naar 10 gigabyte. Je databundel gebruik je voor al je internetactiviteiten buitenshuis. Eén gigabyte komt overeen met 1024 megabyte. Waar dat voor de ene activiteit extreem veel is, is het voor de andere activiteit een schijntje. Daarom is het goed om eens te kijken naar wat een gigabyte precies betekent voor jouw activiteiten. We leggen je verschillende activiteiten voor en vertellen je wat je aan je gigabyte hebt.

In de kleine lettertjes wordt meestal aangegeven hoe snel het netwerk van je provider is

Tip 02: 1 Snelheid

Veel gigabyte aan data is leuk, maar wanneer je onderweg bent, is het wel zo prettig als je ook snel internet hebt. In bijna heel Nederland is tegenwoordig een 4G-netwerk (LTE) aangelegd, theoretisch betekent dit dat je downloadsnelheden van 10 tot 20 megabyte per seconde kunt bereiken. In de praktijk ligt dit soms lager, maar het is nog altijd een stuk sneller dan 3G. Bij de meeste providers moet je even zoeken, maar in de kleine lettertjes wordt meestal aangegeven hoe snel het netwerk van de desbetreffende provider is. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als je door je databundel heen bent. Veel providers laten je dan nog wel gebruikmaken van het mobiele netwerk, maar dit is vaak zo traag als een oude inbelverbinding. Woon je in een landelijk gebied, dan heb je wellicht helemaal geen toegang tot een 4G-netwerk. Kijk in dat geval of je wellicht een goedkopere 3G-bundel met meer gigabyte kunt krijgen.

Tip 02 In bijna heel Nederland geniet je nu van een 4G-netwerk.

Tip 03: Muziek luisteren

Eén van de dingen die je met je smartphone doet, is naar muziek luisteren. Als je muziek als mp3-bestand op je apparaat hebt opgeslagen, kost dit uiteraard geen enkele byte van je databundel. Zodra je een streamingdienst als Spotify, Deezer of Apple Music gebruikt, slurp je per liedje bytes van je databundel. Gelukkig zijn audiobestanden niet heel groot, hoe groot hangt af van de compressie van een audiobestand. Laten we Spotify als voorbeeld nemen. Met een Premium-abonnement heb je de keuze uit drie kwaliteitsinstellingen: Normaal, Hoog en Extreem. Normaal komt neer op ongeveer 96 kbit/s. Ongeveer, omdat de compressie van mp3-bestanden niet constant is. Als er stille passages zijn, kan een mp3-bestand meer gecomprimeerd worden. Je kunt daarom ook niet precies zeggen hoeveel megabyte een liedje van drie minuten in deze instelling is. Een schatting is wel te maken, als je uitgaat van gemiddeld 720 kilobyte per minuut, is een liedje ongeveer 2,5 megabyte groot. Bij de instelling Hoog kost een liedje zo’n 4 megabyte en bij de instelling Extreem kan een liedje van drie minuten al snel 7 tot 8 megabyte groot zijn. Gelukkig biedt bijna elke streamingdienst de mogelijkheid aan om liedjes offline op te slaan. In Spotify druk je bij een album op Opslaan waarna de muziek gecodeerd op je smartphone wordt opgeslagen. Op deze manier verbruik je geen data als je onderweg naar muziek luistert.

Tip 03 In Spotify heb je keuze uit drie kwaliteitsinstellingen. Met 1 gigabyte luister je ongeveer 300 liedjes op Spotify in hoge kwaliteit.

Tip 04: Films kijken

Waar het bij muziek nog om megabytes gaat, schiet je bij films al snel in de gigabytes. Video is een enorme dataverbruiker, al heb je ook hier te maken met verschillende kwaliteitsinstellingen. Video’s die je bekijkt via YouTube of Facebook zijn vaak extreem gecomprimeerd en zullen per minuut minder megabyte kosten dan een hd-film die je via iTunes of Google Play downloadt. Stel dat we van YouTube uitgaan, dan kost een 720p-video van 5 minuten zo’n 60 megabyte van je databundel. Bekijk je vaker zo’n grappig kattenfilmpje, dan kan dit dus redelijk in de papieren lopen. Maar wanneer je zo’n video in 1080p-kwaliteit bekijkt, kan het al snel 300 megabyte in beslag nemen, een enorme aanslag op je bundel dus. Netflix springt iets zuiniger met je data om, maar hier kijk je dan wel vaak langere tijd naar. Gelukkig kun je met Netflix tegenwoordig ook afleveringen opslaan voor offline gebruik. Hiervoor tik je achter een aflevering op het download-icoontje. Je kunt de weergavekwaliteit van Netflix veranderen bij App-instellingen / Beeldkwaliteit. Netflix geeft zelf aan dat een film in standaardkwaliteit ongeveer 700 megabyte per uur kost.

Met 1 gigabyte kijk je 1,5 uur naar Netflix in standaardkwaliteit.

Een YouTube-filmpje in 1080p-kwaliteit bekijken, betekent een enorme aanslag op je bundel

Videobellen

Videobellen kan veel megabyte verbruiken als je op hd-kwaliteit een gesprek voert. Een videogesprek in de laagste kwaliteit kan zo’n 1 megabyte per minuut kosten. Een gesprek in hd kan al snel op 10 megabyte per minuut uitkomen.

Tip 05: Facebook checken

Bij Facebook is het niet klip-en-klaar hoe groot het verbruik is, het hangt er namelijk compleet vanaf wat je op Facebook doet. Ben je een halfuur aan het chatten met iemand, dan verbruik je misschien maar een halve megabyte, maar als je allerlei video’s op je nieuwsoverzicht afspeelt, ziet je verbruik er heel anders uit. Kort door de bocht kun je zeggen dat één afbeelding op Facebook zo’n 100 tot 200 kilobyte kost en dat een minuutje video kijken zo’n 7 megabyte van je bundel snoept. Als je bedenkt dat je in een halfuur facebooken zo’n vijf filmpjes bekijkt van elk een minuut, met drie mensen chat en zo’n vijftig afbeeldingen voorbij ziet komen, wijst een snelle rekensom uit dat je dan algauw zo’n vijftig megabyte verbruikt hebt. Voor andere sociale media gelden natuurlijk andere regels. Instagram is nog veel meer op afbeeldingen en video’s gericht, een halfuurtje Instagrammen zal daardoor meer data kosten dan Facebook. Met Snapchat verstuur je foto’s en video’s en daarmee zal je verbruik waarschijnlijk het hoogst liggen.

Met 1 gigabyte kun je 10 uur op Facebook doorbrengen.

Tip 06: Surfen en mailen

Surfen en mailen hoeft niet veel data te kosten. Maar ook hier hangt het weer erg af van je internetgedrag. Als we ervan uitgaan dat je de meeste tijd bezig bent met het lezen van e-mails, het bekijken van nieuwsberichten en het reageren op gebruikersfora, dan kun je heel wat doen met een gigabyte. Tekstbestanden kosten namelijk bijna niets, je praat over een paar kilobytes aan data. Uiteraard kosten de grafische elementen van een website wat meer data, maar op de meeste websites zijn afbeeldingen geoptimaliseerd voor het web, zodat ze zo min mogelijk data verbruiken. Websites die video’s automatisch afspelen, laden zo’n video van tevoren in je browser-cache. Hiermee verbruiken ze iets meer data, maar het valt nog steeds in het niet bij het luisteren van muziek, netflixen en facebooken.

Hoeveel data je nu werkelijk verbruikt met enkel surfen en mailen, hebben we zelf even aan een test onderworpen. Vijf minuten het nieuws lezen op NOS.nl kostte ons 4 megabyte, mailtjes lezen, versturen en beantwoorden kostte amper een paar kilobyte. Rekenen we deze activiteiten om naar een uur, dan zou je gemiddeld maar zo’n 25 megabyte per uur kwijt zijn aan een halfuur surfen en een halfuur mail-werkzaamheden.

Met 1 gigabyte kun je gemakkelijk 40 uur surfen en mailen.

Tip 06 In Safari hebben we gemeten hoeveel data de NOS-website van onze bundel afsnoept.
Al speel je een spelletje 24/7, een maand lang, je verbruikt maar een fractie van je databundel

Tip 07: Games spelen

Het spelen van de meeste games vergt niet veel van je databundel, al is het wel afhankelijk wat voor spelletje je speelt. Een simpel puzzeltje zal hooguit gebruikmaken van je internetverbinding om aan te geven dat er een update beschikbaar is of om eventuele reclames te tonen. Ook al zou je zo’n spelletje 24 uur per dag, 30 dagen per maand spelen, dan nog heb je maar een fractie van je databundel verbruikt. Anders is het wanneer je game sociale componenten heeft, bijvoorbeeld als je online tegen andere gebruikers gaat spelen. Maar ook hier zal het voornamelijk om chats en kleine bestandjes gaan. Er zijn ook games die in den beginne weinig ruimte innemen, maar die gaandeweg het spel hun onderdelen van internet downloaden, bijvoorbeeld wanneer je een nieuw level hebt bereikt en je verder wilt spelen

Met 1 gigabyte speel je dagenlang games.

Tip 07 Zelfs een game als World of Warcraft Armory kost zelden meer dan 10 megabyte per uur.

Tip 08: Op zoek naar wifi

Een mobiele databundel is enorm handig, maar ben je een gigabyte-slurper, dan kun je maar beter zorgen voor voldoende wifi-netwerken als je onderweg bent. Gelukkig is dat tegenwoordig goed te doen. Zo heeft bijna elk café heeft een wifi-netwerk waar je als gast gebruik van mag maken en ook op vakantie kun je meestal wel bij een Starbucks, McDonald’s of lokale VVV terecht voor wat gratis megabytes. Lukt het je niet om een plekje met gratis wifi te vinden, dan zijn er ook apps die je daarbij kunnen helpen. Een handige app voor iOS is bijvoorbeeld Café Wifi. In grote steden over de hele wereld zie je waar gratis wifi-netwerken worden aangeboden. Gebruikers maken melding van de snelheid en deze zie je dan ook bij de zoekresultaten. Je kunt de database ook raadplegen door naar de website www.cafewifi.com te navigeren. Voor Android kun je WiFi Finder downloaden.

0 Reactie(s) op: Alles over gigabytes: wat kun je met je data?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.