Alles over gigabytes: wat kun je met je data?

Door: Richard Veenstra | 04 februari 2018 09:26

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 09: Video reduceren

Is je databundel ontoereikend en ga je er stelselmatig overheen doordat je veel video’s bekijkt? Gebruik dan de mogelijkheid van sommige apps om minder data te verbruiken. In je Facebook-app op iOS kun je dit uitschakelen door naar de Instellingen te gaan en te kiezen voor Accountinstellingen. Tik op Video’s en foto’s en Automatisch afspelen. Selecteer Video’s nooit automatisch afspelen. Je kunt er ook voor kiezen dit wel toe te staan wanneer je je op een wifi-netwerk bevindt. Voor Twitter vind je deze optie bij het tandwiel. Tik op Instellingen / Video autoplay en kies bijvoorbeeld Gebruik alleen Wi-Fi of Speel video’s nooit automatisch af. Voor Instagram vind je een soortgelijke optie bij de instellingen. In de YouTube-app kun je bij Instellingen de schuif uitzetten achter HD alleen afspelen via wifi.

In Android zitten de functies vaak op andere plekken. Zo staat het in de Facebook-app onder het hamburgermenu / Databesparing, waar je het schuifje aan kunt zetten. De instelling kun je in Instagram op een gelijkwaardige manier vinden. Twitter verstopt de instelling onder Instellingen en privacy / Datagebruik / Video’s automatisch afspelen waar je kunt kiezen voor Mobiel netwerk en Wi-Fi of Alleen Wi-Fi of Nooit. En in YouTube moet je zoeken in de algemene instellingen naar Mobiele data besparen.

Tip 10: Data besparen

Veel apps die je dagelijks gebruikt, verbruiken onnodig veel data. Ben je benieuwd hoeveel data jouw favoriete apps de laatste tijd eigenlijk hebben verbruikt? Op je iPhone ga je dan naar Instellingen / Mobiel netwerk. Onderaan zie je een alfabetische lijst met alle apps die op je iPhone zijn geïnstalleerd. Eronder zie je hoeveel data ze van je databundel hebben afgesnoept in de ‘huidige periode’. Deze huidige periode is in de meeste gevallen de tijd sinds je je iPhone geactiveerd hebt. Als je de huidige periode opnieuw wilt instellen, tik je helemaal onderin op de optie Stel gegevens opnieuw in. Je kunt ook bepaalde apps uitsluiten van je databundel, zet daarvoor de schuif achter de naam van de app uit.

Op Android kun je uiteraard ook zien hoeveel data je apps hebben verbruikt. Hoe de instelling precies heet, verschilt per Android-apparaat. Zoek in de Instellingen naar iets als Gegevensgebruik of Dataverbruik. Je ziet dan een mooi grafiekje van hoeveel data je via je mobiele netwerk hebt gebruikt. Eronder zie je hoeveel elke app hiervan heeft ingenomen. Standaard worden hier de gegevens van de laatste 30 dagen getoond. Wil je de cyclus gelijk laten lopen met het begin en eind van je databundel, dan tik je op de data en verander je dit in de cyclus van je databundel.

Tip 10 In een paar maanden heeft deze iPhone bijna 26 gigabyte via een mobiel netwerk gebruikt. Grootverbruikers zijn Safari en Spotify.

Tip 11: Roaming

Roaming is afgelopen jaar afgeschaft en dit betekent dat providers geen extra geld meer mogen vragen voor dataverbruik in Europa plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Maar in de landen die niet bij de EU horen, moet je oppassen! Bevind je je bijvoorbeeld in Zwitserland, Andorra, Monaco of San Marino, dan gelden de roaming-tarieven wel en die kunnen niet mis zijn. In veel gevallen kun je echter speciale bundels aanschaffen voor als je tijdelijk naar een land buiten de EU gaat. Zorg er dan wel voor dat je niet kunt roamen zodra je bundel op is, want sommige providers berekenen hoge kosten als je bundel op is. Een bundel kan overigens best prijzig zijn, een tientje voor slechts 100 megabyte is geen uitzondering voor een land als de Verenigde Staten, Turkije of Rusland. Ga je naar exotischere landen op vakantie, dan kun je beter je mobiele data helemaal uitschakelen. Op je iPhone doe je dit door bij Instellingen / Mobiel netwerk / Opties mobiele data de optie Dataroaming uit te schakelen. Op een Android zoek je bij Mobiele netwerken of bij Sim & netwerk naar de instelling om gegevensroaming uit te schakelen.

Tip 11 Bij KPN boek je voor een slordige 40 euro een databundel voor Turkije van 500 megabyte. Dit staat gelijk aan ongeveer één filmpje op Netflix!

0 Reactie(s) op: Alles over gigabytes: wat kun je met je data?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.