Alles over thuiswerken: tips en tools

Door: Lorenzo Jepma | 17 maart 2020 12:28

Internet & Thuis

Met oog op het verminderen van de verspreiding van het corona-virus worden veel medewerkers geacht om thuis te werken. Hoe kan je thuiswerken zo praktisch mogelijk realiseren en wat zijn handige tools? Dit artikel geeft antwoord op al je vragen omtrent thuiswerken.

Ergonomisch computeren
Klik op de afbeelding voor een hoge kwaliteit pdf.

Optimaal thuiswerken

Nu thuiswerken de komende tijd voor het gros van de mensen een feit is zijn er een hoop vraagstukken opgedoken over dit onderwerp. Voor sommige werknemers is thuiswerken niet echt praktisch te noemen. Daarnaast zijn er genoeg mensen die weinig of geen ervaring hebben met het werken vanuit huis. Hoe zorg je ervoor dat je activiteit niet drastisch achteruitloopt? Er zijn genoeg technische middelen om ervoor te zorgen dat thuiswerken geen effect hoeft te hebben op de productiviteit van de werknemers. Zo zijn er genoeg tools om nauw met elkaar in contact te staan. Microsoft Teams of Slack kunnen hier een steentje aan bijdragen. Ook kan het helpen om WhatsApp op je pc te installeren. Zo kun je meerdere processen op eenzelfde apparaat uitvoeren, dit helpt bij het hooghouden van de productiviteit.

Slack

Thuiswerken inrichten

Om op een zo goede mogelijk manier thuis te werken, is het inrichten van je werkruimte essentieel. Het is wijs om een kantoorruimte voor jezelf te realiseren. Een setup met een laptop of computer met een extra beeldscherm bijvoorbeeld. Een tweede scherm is ideaal voor thuiswerken. Zo kun je op het ene scherm blijven communiceren met collega’s, terwijl je op het andere scherm werk aan het verrichten bent. Met IFTTT kun je ook genoeg dingen automatiseren. Zo kun je automatisch e-mails laten versturen wanneer je een gesprek mist of een herinnering voor belangrijke e-mails instellen. Hieronder lees je hoe je werkt met twee schermen en thuiswerken met IFTTT optimaliseert. Loop je tegen problemen aan als een niet werkende monitor of toetsenbord? We kunnen ons goed voorstellen dat je jouw werkplek op kantoor optimaal hebt ingericht. Thuis zou je wellicht wat opstartperikelen kunnen hebben. Lees dan onze oplossingen hieronder.

Handige tools voor thuiswerken

Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg tools en programma’s om thuiswerken beter mogelijk te maken. Eerder bespraken we al communicatietools als Slack en Microsoft Teams. Aangezien we op dit moment liever niet fysiek aanwezig zijn op het kantoor, is de vraag naar videobellen flink toegenomen. Met programma’s als Zoom en Skype is het prima mogelijk om meetings of andere zakelijke besprekingen te houden. Ook is het mogelijk om grote bestanden naar elkaar te versturen, of om een gezamenlijke cloud op te zetten. Op deze manier kun je belangrijke informatie met collega’s blijven delen.

Betere internetverbinding

Om nauw in contact te blijven met collega’s is het van groot belang om een goed werkende internetverbinding te hebben thuis. Bij zowel videobellen als het uploaden van bestanden is een snelle netwerkverbinding zeer welkom. Er zijn genoeg kleine dingetjes die je kunt ondernemen om betere wifi te krijgen in je huis. Je kunt een nieuwe router aanschaffen of werken met dongels. Het gebruik van een VPN kan ook helpen. Een VPN is een versleutelde verbinding die ideaal is voor wanneer je het bedrijfsnetwerk wilt betreden. Hieronder leggen we uit wanneer en waarom je een VPN zou moeten gebruiken.

Thuiswerkproducten

Op zoek naar de beste producten voor jouw thuiswerksituatie? Op Kieskeurig.nl staat een overzicht van tech-producten die zeer geschikt zijn voor het werken vanuit huis. Denk aan de beste laptops, beeldschermen en wifi-repeaters. Bekijk de thuiswerktips van Kieskeurig.nl.Bekijk ook onze artikelen over de beste spullen voor je werkkamer en hoe jij je laptop klaarmaakt voor thuiswerken.

Afleiding voor thuiswerkers

Bij langdurig thuiswerken is het ook belangrijk om af en toe even ontspanning op te zoeken. Het wordt afgeraden om je constant in dezelfde ruimte te begeven. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen werk en privé. Daarnaast is even een blokje om of een spelletje spelen een welkome toevoeging aan je dag. Streamingdiensten als Videoland en Netflix lanceren sommige series die in april uit zouden komen deze week al. Dit om mensen die thuiszitten een hart onder de riem te geven door middel van wat audiovisueel vermaak. Via de browser-extensie Netflix Party kun je vanuit je eigen huis samen met je vrienden of familie naar een serie of film kijken. Amazon Prime Video timmert inmiddels ook goed aan de weg.

Zit je thuis met de kinderen? Probeer ze dan een beetje programmeer-educatie en afleiding te bieden met onze gratis Scratch cursus.

1 Reactie(s) op: Alles over thuiswerken: tips en tools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 mei 2020 13:56 henk_e
    Leuk dat thuiswerken, maar voor velen is het gewoon een drama. Bijvoorbeeld de evenementen die allemaal stilliggen. Sprak laatst iemand van http://hackathonopmaat.nl/ die ook totaal in de shit zitten.. Iedereen wordt getroffen. Hopen dat het snel 'overwaait'
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.