Alles wat je moet weten over je bekabelde netwerk

Door: Jeroen Boer | 24 december 2015 11:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Een thuisnetwerk staat steeds vaker synoniem voor het wifi-netwerk. Toch zijn kabels belangrijker dan ooit. Een kabel is sneller en betrouwbaarder dan wifi. Kabels vormen daarom naar onze mening nog altijd de basis van een thuisnetwerk. Wat moet je weten over het bekabelde deel van je netwerk?

Een bedraad netwerk vormt de backbone van je netwerk. Het is de beste manier om je netwerk op een snelle manier naar meerdere kamers in je huis te krijgen. Op een netwerkaansluiting kun je immers niet alleen bedrade apparatuur aansluiten: met behulp van een accesspoint zet je een netwerkaansluiting weer om in een wifi-netwerk. Daarnaast kun je een netwerkaansluiting gebruiken om je draadloze netwerk te ontlasten. Wifi maakt gebruik van een beperkte frequentieruimte en ieder apparaat dat hier geen beroep op hoeft te doen, zorgt voor een lagere belasting en zo een sneller en stabieler wifi-netwerk. Gebruik voor vaste apparaten die een netwerkaansluiting hebben daarom altijd kabels. Lees ook: 10 tips om je kabels weg te werken.

De basis van ethernet vindt zijn oorsprong bij het beroemde Xerox PARC (dat ook de grafische userinterface uitvond) in 1973. In 1980 leidde dat tot de eerste standaard die in 1982 werd opgevolgd door de tweede standaard met een snelheid van 10 Mbit/s. In de beginjaren maakte ethernet nog geen gebruik van de kabels die we vandaag de dag gebruiken. Ethernet was toen gebaseerd op coaxiale kabels (vergelijkbaar met televisiekabels) waarbij alle apparaten met doorlussen als het ware op dezelfde kabel waren aangesloten. Apparaten moesten hierdoor op elkaar wachten om uit te zenden en al het verkeer werd door alle apparaten ontvangen. Halverwege de jaren tachtig werd de netwerkkabel zoals we die nu kennen uitgevonden, waarbij het netwerk als het ware een ster vormt met een hub in het midden. In 1995 volgde Fast Ethernet met een snelheid van 100 Mbit, gigabit volgde in 1999 maar brak pas echt door rond 2010.

Gigabitkabels

Al een aantal jaar is een gigabitnetwerk (1000 Mbit/s) de standaard voor thuisgebruik. Naast gigabitapparatuur heb je hiervoor ook geschikte bekabeling nodig. Netwerkkabels zijn te koop in verschillende snelheidsklassen die worden aangeduid met Cat gevolgd door een cijfer. Voor een gigabit-netwerk heb je minimaal Cat 5e-kabels nodig. Ook de betere standaarden Cat 6 en Cat 6a zijn uiteraard geschikt. Wij raden je voor thuisgebruik aan om te kiezen voor Cat 5e-bekabeling of voor Cat6a-kbels. Cat 5e is goedkoper dan Cat 6 of Cat 6a en is door het ontbreken van een extra binnenkern bovendien flexibeler waardoor hij eenvoudiger te verwerken is. Het is met Cat 5e-bekabeling bijvoorbeeld geen enkel probleem om twee kabels door één krap pvc-pijpje in de muur te trekken zoals we doorgaans in huizen tegenkomen.

Cat 6- en 6a-kabels hebben een kunststof kern tussen de kabels zitten, waardoor de kabel een stuk minder soepel is en dus lastiger te verwerken is. Voor een thuisnetwerk heeft Cat 6 in onze ogen weinig meerwaarde omdat gigabit-snelheid in de praktijk ook prima met Cat 5e-bekabeling haalbaar is. Cat 6a heeft voor toekomstig gebruik wel meerwaarde, want deze kabels zijn gecertificeerd voor een snelheid tot 10 Gbit/s. Als het lastig is om netwerkkabels aan te leggen, dan kan het dus verstandig zijn om nu al voor Cat6a te kiezen met het oog op de toekomst.

Patchkabels om apparaten aan te sluiten kun je kant en klaar kopen in diverse lengtes.

3 Reactie(s) op: Alles wat je moet weten over je bekabelde netwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 december 2015 07:55 japie12
  Bestse Jeroen, prima artikel

  Tip1
  Koop altijd CAT 5 of CAT 6 met koperen draadjes , De goedkopere CA5 en 6 kabels hebben een aluminium draadjes en zijn beduidend minder .

  TIP 2
  Zorg dat je een CAT kabel koopt met een goede plastic midden kern die de draadjes goed uit elkaar houdt en isoleert

  Is weliswaar wat stugger om aan te leggen maar zorgt ervoor dat er veel minder tot geen kans is op inetrferentie storing bij hoge data transmissies


  TIP3
  Prijsverschil tussen CAT5 en CAT 6 is verwaarloosbaar per meter. Indien mogelijk altijd CAT 6 nemen i.v.m. de geisoleerde kern in het midden welke ervoor zorgt dat er geen interferentie is.
  CAT 5 kabels hebben dit niet

  Ik heb bijv. zelf gemerkt bij de overgang op glasvezel dat CAT 6 vooral voor aansluitng en werking van van mijn HD SmartTV op mijn netwerk beter is.( afstand naar meterkast ca, 15 meter.)

  Bandbreedte voor TV en PC netwerk wordt gedeeld door de router.

  Met CAT5 had ik af en toe storingen en een lichte vertraging/hapering in de beeld voorziening. Met aanleg van CAT 6 was dit helemaal over

  mvrgr

  Jan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2015 20:40 Kasander
  Wat is de meerwaarde om mijn modem (download 82Mbit/s en upload 12Mbit/s), router, switches, wifi-extenders en netwerkkaarten aan te gaan passen aan een gigabit netwerk?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 12:07 Anoniem
  @ Kasander. Je voelt al aan dat het voor je internetsnelheid niet veel meerwaarde heeft. Voor de communicatie tussen je andere apparaten intern wel. Als je dus een bestand van je NAS wilt downloaden merk je het verschil enorm!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.