Alles wat je moet weten over Powerline-adapters

Door: Jeroen Boer | 14 januari 2016 12:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

In bestaande huizen is het vaak lastig om achteraf nog overal netwerkkabels heen te trekken. In de vorm van het elektriciteitsnetwerk heb je natuurlijk al wel een netwerk dat naar alle ruimtes in je huis loopt. Met powerline-adapters maak je daar een thuisnetwerk van.

Powerline-adapters gebruiken elektriciteitsdraden voor datacommunicatie en transformeren je stopcontacten tot normale netwerkaansluitingen. Je hoeft verder niets in te stellen, voor je router en randapparatuur als pc doet een powerline-adapter onzichtbaar zijn werk en is het niet anders dan een netwerkkabel in de muur. Om powerline-adapters te gebruiken heb je er minimaal twee nodig: er is er eentje nodig voor de verbinding met je normale thuisnetwerk. De meest logische plek hiervoor is bij je router. Alle snelheden die wij noemen in dit artikel zijn gebaseerd op eigen testen in een normaal huis waarbij we getest hebben binnen dezelfde elektriciteitsgroep en over twee verschillende elektriciteitsgroepen. Lees ook: In 14 stappen een optimaal thuisnetwerk.

Zaken als laskoppelingen, zekeringsautomaten en uiteraard draadlengte zorgen voor een langzamere verbinding. Ook andere elektrische apparatuur, met name geschakelde voedingen, zorgen voor lagere snelheden. Een telefoonoplader kan zomaar 20 Mbit/s schelen. Het huis waarin we testen is eveneens voorzien van een driefase-elektriciteitsaansluiting. Dit blijkt bij ons in de praktijk niet uit te maken, communicatie over verschillende fasen is prima mogelijk. Toch zou het kunnen dat meerdere fasen wel problemen geven. De achterliggende technologie waarmee powerline-adapters communiceren lijkt op die van ADSL-modems, waarbij (radio)frequenties gebruikt worden om datasignalen over te brengen. De gebruikte frequenties vallen tussen 2-28 MHz (HomePlug AV) en 30-86 MHz (uitbreiding HomePlug AV2). Deze frequenties overlappen met de kortegolfband zoals die door radioamateurs gebruikt worden. Powerline-communicatie verandert je elektriciteitsdraden niet alleen in netwerkkabels, het worden tevens antennes die de gebruikte frequenties uitzenden. Dit kan leiden tot storingen bij radioamateurs, maar powerline-adapters zijn gewoon toegestaan.

Powerline-adapters veranderen je stopcontact in een netwerkaansluiting.

Beveiliging powerline

HomePlug AV en HomePlug AV2 maken standaard gebruik van 128 bit AES-encryptie. Vanuit de fabriek hebben alle adapters echter dezelfde standaardsleutel (homeplug). Dat is handig als je een nieuwe adapter toevoegt, want die werkt vervolgens gelijk. Het is minder handig vanuit beveiligingsoogpunt. In theorie kan het powerline-signaal ook buiten je huis opgepikt worden. In de praktijk veroorzaakt je elektriciteitsmeter genoeg demping om dit te verhinderen, maar je weet maar nooit. Gelukkig is het instellen van je eigen beveiligingssleutel niet moeilijk, je hoeft alleen maar een knopje op alle adapters kort na elkaar in te drukken. Daarnaast kun je ook via software een eigen beveiligingssleutel invoeren.

Stopcontacten heb je overal, waardoor je een erg flexibel netwerk kunt aanleggen.

HomePlug AV

Powerline-adapters worden gemaakt door verschillende fabrikanten, maar de adapters zijn sinds enige jaren allemaal compatibel met elkaar omdat er gebruik wordt gemaakt van de HomePlug AV-standaard. De concurrerende UPA-standaard bestaat niet meer en hoewel er in de vorm van G.hn nog een andere standaard is, wordt deze voor zover wij weten niet in Nederland verkocht. HomePlug AV heeft een geadverteerde snelheid van 200 Mbit/s. In de praktijk blijft daar onder optimale omstandigheden 97 Mbit/s van over, maar in minder optimale omstandigheden daalt dat tot 49 Mbit/s. Daarnaast zijn er ook HomePlug AV-adapters op de markt met een snelheid van 500 Mbit/s. Die snelheid is geen onderdeel van de officiële standaard, maar is een extensie vanuit chipsetfabrikant Qualcomm Atheros, waarbij net als in opvolger HomePlug AV2 een breder frequentiespectrum (30-68 MHz) gebruikt wordt.

De snelheid in optimale omstandigheden is hierdoor zo'n 140 Mbit/s, maar in minder optimale omstandigheden daalt dit tot ongeveer 70 Mbit/s of lager. Er zijn HomePlug-adapters die gebruikmaken van de 500 Mbit/-technologie met 10/100 Mbit/s-netwerkaansluitingen. Dergelijke adapters kunnen dus nooit een hogere snelheid dan 100 Mbit/s halen. Het voordeel is dat de 500Mbit/s-technologie door de bredere frequentieband over langere afstand robuuster is dan de 200Mbit/s-technologie.

4 Reactie(s) op: Alles wat je moet weten over Powerline-adapters

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 januari 2016 10:52 hoost49@outlook.com
  Heb je inmiddels (deels) een glasvezelverbinding dan wordt de Moca verbinding nog duurder.
  Wil je naar een goede netwerkverbinding, ook voor de TV, dam moet je volgens mij de coax in één keer vervangen door FTP-kabels, scheelt aanzienlijk in de kosten en je bent voor de toekomst klaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2016 14:42 andre101
  Ergens dit jaar is er nieuwe wetgeving van kracht die voorschrijft dat powerline adapters genotched moeten zijn om storingen te voorkomen bij andere gebruikers van het korte golf spectrum, anders mogen ze niet verkocht worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2016 14:42 andre101
  Ergens dit jaar is er nieuwe wetgeving van kracht die voorschrijft dat powerline adapters genotched moeten zijn om storingen te voorkomen bij andere gebruikers van het korte golf spectrum, anders mogen ze niet verkocht worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juli 2016 19:58 Evertjacob
  Kan je sraffeloos een wifi AP/REPEATER aansluiten op een powerline adapter om zo je wifinetwerk uit te breiden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.