Alles wat je moet weten over Powerline-adapters

© PXimport

Alles wat je moet weten over Powerline-adapters

Geplaatst: 14 januari 2016 - 10:17

Aangepast: 14 december 2022 - 12:12

Jeroen Boer

In bestaande huizen is het vaak lastig om achteraf nog overal netwerkkabels heen te trekken. In de vorm van het elektriciteitsnetwerk heb je natuurlijk al wel een netwerk dat naar alle ruimtes in je huis loopt. Met powerline-adapters maak je daar een thuisnetwerk van.

Powerline-adapters gebruiken elektriciteitsdraden voor datacommunicatie en transformeren je stopcontacten tot normale netwerkaansluitingen. Je hoeft verder niets in te stellen, voor je router en randapparatuur als pc doet een powerline-adapter onzichtbaar zijn werk en is het niet anders dan een netwerkkabel in de muur. Om powerline-adapters te gebruiken heb je er minimaal twee nodig: er is er eentje nodig voor de verbinding met je normale thuisnetwerk. De meest logische plek hiervoor is bij je router. Alle snelheden die wij noemen in dit artikel zijn gebaseerd op eigen testen in een normaal huis waarbij we getest hebben binnen dezelfde elektriciteitsgroep en over twee verschillende elektriciteitsgroepen. Lees ook: In 14 stappen een optimaal thuisnetwerk.

Zaken als laskoppelingen, zekeringsautomaten en uiteraard draadlengte zorgen voor een langzamere verbinding. Ook andere elektrische apparatuur, met name geschakelde voedingen, zorgen voor lagere snelheden. Een telefoonoplader kan zomaar 20 Mbit/s schelen. Het huis waarin we testen is eveneens voorzien van een driefase-elektriciteitsaansluiting. Dit blijkt bij ons in de praktijk niet uit te maken, communicatie over verschillende fasen is prima mogelijk. Toch zou het kunnen dat meerdere fasen wel problemen geven. De achterliggende technologie waarmee powerline-adapters communiceren lijkt op die van ADSL-modems, waarbij (radio)frequenties gebruikt worden om datasignalen over te brengen. De gebruikte frequenties vallen tussen 2-28 MHz (HomePlug AV) en 30-86 MHz (uitbreiding HomePlug AV2). Deze frequenties overlappen met de kortegolfband zoals die door radioamateurs gebruikt worden. Powerline-communicatie verandert je elektriciteitsdraden niet alleen in netwerkkabels, het worden tevens antennes die de gebruikte frequenties uitzenden. Dit kan leiden tot storingen bij radioamateurs, maar powerline-adapters zijn gewoon toegestaan.

 

© PXimport

Powerline-adapters veranderen je stopcontact in een netwerkaansluiting.

Beveiliging powerline

HomePlug AV en HomePlug AV2 maken standaard gebruik van 128 bit AES-encryptie. Vanuit de fabriek hebben alle adapters echter dezelfde standaardsleutel (homeplug). Dat is handig als je een nieuwe adapter toevoegt, want die werkt vervolgens gelijk. Het is minder handig vanuit beveiligingsoogpunt. In theorie kan het powerline-signaal ook buiten je huis opgepikt worden. In de praktijk veroorzaakt je elektriciteitsmeter genoeg demping om dit te verhinderen, maar je weet maar nooit. Gelukkig is het instellen van je eigen beveiligingssleutel niet moeilijk, je hoeft alleen maar een knopje op alle adapters kort na elkaar in te drukken. Daarnaast kun je ook via software een eigen beveiligingssleutel invoeren.

 

© PXimport

Stopcontacten heb je overal, waardoor je een erg flexibel netwerk kunt aanleggen.

HomePlug AV

Powerline-adapters worden gemaakt door verschillende fabrikanten, maar de adapters zijn sinds enige jaren allemaal compatibel met elkaar omdat er gebruik wordt gemaakt van de HomePlug AV-standaard. De concurrerende UPA-standaard bestaat niet meer en hoewel er in de vorm van G.hn nog een andere standaard is, wordt deze voor zover wij weten niet in Nederland verkocht. HomePlug AV heeft een geadverteerde snelheid van 200 Mbit/s. In de praktijk blijft daar onder optimale omstandigheden 97 Mbit/s van over, maar in minder optimale omstandigheden daalt dat tot 49 Mbit/s. Daarnaast zijn er ook HomePlug AV-adapters op de markt met een snelheid van 500 Mbit/s. Die snelheid is geen onderdeel van de officiële standaard, maar is een extensie vanuit chipsetfabrikant Qualcomm Atheros, waarbij net als in opvolger HomePlug AV2 een breder frequentiespectrum (30-68 MHz) gebruikt wordt.

De snelheid in optimale omstandigheden is hierdoor zo'n 140 Mbit/s, maar in minder optimale omstandigheden daalt dit tot ongeveer 70 Mbit/s of lager. Er zijn HomePlug-adapters die gebruikmaken van de 500 Mbit/-technologie met 10/100 Mbit/s-netwerkaansluitingen. Dergelijke adapters kunnen dus nooit een hogere snelheid dan 100 Mbit/s halen. Het voordeel is dat de 500Mbit/s-technologie door de bredere frequentieband over langere afstand robuuster is dan de 200Mbit/s-technologie.

HomePlug AV2

HomePlug AV2 is de opvolger van HomePlug AV en is backwards-compatibel met HomePlug AV. Nieuwe adapters werken dus samen met de vorige generatie, al worden de prestaties van AV2-adapters wel negatief beïnvloed door oudere AV-adapters. Verbeteringen omvatten onder andere meer de frequentieruimte, een hogere modulatie en een betere foutcorrectie. Het belangrijkste verschil tussen goedkopere en duurdere HomePlug AV2 powerline-adapters zit in de mogelijkheid om ook de randaardepin in te zetten voor communicatie. Powerline-adapters die dit niet kunnen, worden aangeduid als HomePlug AV2 SISO terwijl adapters die dit wel kunnen worden aangeduid als HomePlug AV2 MIMO. SISO staat voor single-input, single-output waarbij er van één dataverbinding gebruik wordt gemaakt over de nul- en fasedraad.

MIMO staat voor multiple-input, multiple-output. Naast de nul- en fasedraad wordt ook de aardedraad gebruikt. Hierdoor kan een adapter tegelijkertijd twee dataverbindingen opzetten. De HomePlug AV2 SISO-adapters halen in de praktijk onder goede omstandigheden ongeveer 190 Mbit/s terwijl ze in mindere omstandigheden 110 Mbit/s bieden. De AV2 MIMO-adapters zijn met zo'n 270 Mbit/s een stuk sneller onder goede omstandigheden, maar onder slechtere omstandigheden daalt dit eveneens tot zo'n 110 Mbit/s. Een ander verschil qua mogelijkheden wordt veroorzaakt door de chipsetfabrikanten Qualcomm Atheros en Broadcom. Broadcom gebruikt meer frequenties, terwijl Qualcomm Atheros een hogere modulatie gebruikt. Er zijn momenteel nog geen chipsets die zowel de volledige frequentieruimte als de hoogste modulatie ondersteunen, maar we verwachten dat die in de toekomst nog wel gaan komen. Voor een zo optimaal mogelijk resultaat kun je het beste adapters uit dezelfde serie van één fabrikant gebruiken. Heb je thuis geen stopcontacten met randaarde, dan hebben HomePlug AV2 MIMO-adapters geen zin, koop in dat geval HomePlug AV2 SISO-adapters.

Netwerk via de televisieaansluiting

Naast powerline is er nog een technologie om bestaande kabels in je huis in te zetten als netwerkaansluiting. MoCa (Multimedia over Coax Alliance) is een op powerline lijkende technologie die gebruikmaakt van coaxkabels, oftewel je radio/televisie-aansluitingen. Je kunt je televisie op de adapter aansluiten, die werkt vervolgens zonder kwaliteitsverlies. MoCa belooft lagere snelheden dan powerline, maar is in de praktijk juist sneller.

De eerste generatie MoCa 1.1 haalt in de praktijk stabiel en ook onder mindere omstandigheden 159 Mbit/s terwijl de tweede generatie 350 Mbit/s of meer zal halen. Een afgeschermde Coaxkabel is ook veel geschikter voor datacommunicatie dan elektriciteitskabels. MoCa heeft als belangrijkste nadeel dat er in een gemiddeld huis veel minder coax-aansluitingen te vinden zijn. MoCa ondersteunt encryptie, maar dat is niet bij alle merken in te stellen. Je kunt op je abonnee-overnamepunt een MoCa-filter plaatsen om te voorkomen dat het signaal buiten je huis komt.

 

© PXimport

Een MoCa-adapter sluit je aan op je televisie-aansluiting, je televisie sluit je vervolgens aan op de tweede aansluiting.

Powerline met wifi

Een powerline-adapter met ingebouwd accesspoint combineert dankzij de powerline-verbinding de sterke punten van een wifi-accesspoint en wifi-repeater. Qua draadloze technologie bevatten de powerline-wifi-accesspoints één of twee antennes. Het heeft ook weinig zin om een beter accesspoint met drie antennes te verwerken in een powerline-adapter, omdat de beperkende factor qua snelheid in de praktijk het powerline-signaal zelf is. Ten opzichte van repeaters is het voordeel dat het uitgezonden netwerk een 'echt' draadloos netwerk is met de volledige bandbreedte. Daarnaast ben je flexibeler qua plaatsing, je plaatst de adapter simpelweg in een stopcontact op de plek waar je een netwerk nodig hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000