Antivirus op je router - Perfecte bescherming?

Door: Edmond Varwijk | 22 september 2017 08:10

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Beveiligingssoftware verkopen is een lastig vak geworden. Op de pc (het platform waar antivirus groot is geworden) ligt Windows Defender ‘dwars’, terwijl bij smartphones en tablets gewoonweg de noodzaak ontbreekt extra beveiliging te installeren. En op slimme apparatuur zoals wearables en domotica kún je juist weer niets installeren, zelfs niet als je dat wel wilt. Antivirusmakers proberen het nu op een andere manier, namelijk via een antivirus op je router. Een slimme zet of een desperate zoektocht naar hernieuwde relevantie?

Meer weten over online veiligheid? Op deze pagina verzamelen we alle artikelen rond dit thema voor je.

De jarenlange onkunde van Microsoft om Windows goed te beveiligen, was een zegening voor de makers van beveiligingsproducten. Omdat iedereen Windows gebruikte en elke Windows-pc beveiliging nodig had, hadden ze hiermee een eenvoudig businessmodel. Hoe anders is het beeld nu. Enerzijds is Windows binnen een paar versies toch écht veiliger geworden en beschikt het nu eveneens over een eigen antiviruspakket. Bovendien (en van veel grotere betekenis) gebruiken we Windows steeds minder. Consumenten laten de ‘ingewikkelde’ pc vaker links liggen en handelen hun e-mail, contacten en bankzaken af op een smartphone en/of tablet. En juist op die apparaten hebben de antivirusmakers nooit een voet aan de grond gekregen. Tot schrik van de beveiligingsindustrie dreigt nu hetzelfde te gebeuren bij de ‘slimme apparaten’. Daarvan hebben we er steeds meer in huis en we dragen ze zelfs dagelijks bij ons, maar antivirussoftware of een firewall laat zich er niet op installeren. En dat terwijl ze bewezen onveilig zijn. Willen antivirusmakers relevant en succesvol blijven dan moeten ze zich aanpassen aan de nieuwe realiteit en hun product écht innoveren.

Op smartphones en tablets hebben de antivirusmakers zich altijd moeten beperken tot aanverwante beveiligingsproducten.
“Elk slimme apparaat is kwetsbaar en moet beveiligd worden.”

Smart = onveilig

Mikko Hypponnen, Chief Research Officer van antivirusmaker F-Secure was helder in zijn betoog op de NCSC One beveiligingsconferentie in Den Haag. Zijn theorie stelt dat wanneer een apparaat ‘smart’ heet, het kwetsbaar is en dus beveiliging vereist. Maar hoe houd je een huis digitaal veilig wanneer het aantal apparaten explosief toeneemt? Hackers weten wel raad met de gaten die dit in de traditionele beveiliging schiet en anders is het wel malware zoals Mirai (zie kader) die graag de kwetsbaarheden in deze apparaten benut. Bovendien kan de meeste apparatuur fluiten naar beveiligingsupdates van fabrikanten.

Mikko Hypponnen (F-Secure): “elk slim apparaat heeft beveiliging nodig.” (Foto: NCSC)

Het Mirai-botnet

In 2016 was Mirai was de eerste Internet-of-Things-malware die uiteindelijk meer dan een miljoen online consumentenapparaten zoals routers en ip-camera’s besmette. Daarna gebruikte het die voor zeer massale ddos-aanvallen op sites als Krebs on Security, Ars Technica en later ook GitHub, Reddit, Netflix en Airbnb. Mirai maakte een aantal dingen duidelijk, zoals dat het met de beveiliging van IoT-apparaten erg slecht gesteld is, dat deze eenvoudig te kapen zijn en samen een botnet van ongekende grootte kunnen vormen. Perfect voor cybercrime. Mirai is Japans voor ‘toekomst’ en als het daarmee een belofte inhoudt, dan staat ons helaas nog iets te wachten.

Via het Twitter-account @MiraiAttacks is nog altijd de activiteit van Mirai te volgen.

Logische keuze

In hun zoektocht naar nieuwe manieren van security, hebben meerdere antivirusmakers de router ontdekt. Geen onlogische keuze, omdat die een centrale plaats heeft tussen het thuisnetwerk en internet. Ieder contact tussen een apparaat op het thuisnetwerk en het internet, gaat via de router. Precies daarom vind je ook op elke router een firewall … geen onbekend terrein voor de meeste antivirusboeren.

Maar er is meer dat een router aantrekkelijk maakt voor extra beveiligingsfuncties. Zo ziet de router als eerste elk nieuwe apparaat dat zich in het netwerk meldt en bepaalt het vervolgens dankzij zijn functie als dhcp-server voor elk nieuw apparaat de netwerkconfiguratie. Het deelt een ip-adres en een subnetmasker uit en geeft ook aan wat het adres van de router is zodat het apparaat met het internet kan communiceren. Een router kan die functie gebruiken om bijvoorbeeld nieuwe, onbekende apparaten tijdelijk af te zonderen van bekende apparaten zoals kwetsbare Windows-computers. Dat kan zelfs een stapje verder gaan: door verbonden apparatuur in een eigen virtueel netwerk op te nemen. De router is bovendien ook de dns-server die ieder verzoek om een bepaalde website of online service te gebruiken, beantwoordt door het bijbehorende ip-adres aan de vrager door te geven. Eveneens een ideale mogelijkheid om beveiligingsregels toe te passen. Kortom, veel spreekt ervoor om bij de beveiliging van een netwerk de router vooral te benutten.

Door zijn plek in het netwerk en de aanwezigheid van een firewall is de router een logische beveiligingsplek.

Antivirus-routers

Een aantal antivirusmakers, zoals Bitdefender, Bullguard, F-Secure en Symantec, heeft inmiddels een eigen router aangekondigd. Hiervan ligt de F-Secure Sense intussen als eerste ook daadwerkelijk in de winkelschappen. Verwacht wordt dat Symantec spoedig volgt met de Norton Core. McAfee, Avast en Trend Micro kiezen ervoor niet zelf een router te fabriceren maar bieden software waarmee andere hardwarefabrikanten aan de slag kunnen, om daarmee een vergelijkbaar product te leveren. Ze bieden daarmee dezelfde bescherming, zoals de controle op verdachte activiteiten (hierover later meer). Het lijkt er op dat veel traditionele antivirusmakers toekomst zien in beveiliging via de router, in de tabel zie je welke securitybedrijven ermee aan de slag zijn.

De eerste verbetering die alle fabrikanten hebben doorgevoerd is de installatie van de router. Die installatie kan zonder uitzondering nu via een app op de smartphone of tablet (iOS of Android). Eerst wordt daarbij, veelal via bluetooth, een verbinding met de router gemaakt en een unieke veilige pairing (koppeling) aangegaan. Anders dan wat we van de huidige routers kennen, hebben in elk geval de F-Secure Sense en het Avast Chime-platform ook helemaal geen webinterface meer waar je met een browser direct op de router kunt inloggen. Die methode wordt als te onveilig beschouwd, waarbij wordt gerefereerd aan de Mirai-malware die gebruikmaakte van de gemakkelijk toegankelijke webinterfaces van routers en Internet-of-Things-apparaten waar was verzuimd om tijdens de setup het standaardwachtwoord te wijzigen. Of zou het een manier zijn voor antivirusmakers om alsnog aanwezig te zijn op je smartphone of tablet?

De F-Secure Sense is de eerste antivirusrouter die ook in Nederland te koop is.

1 Reactie(s) op: Antivirus op je router - Perfecte bescherming?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2020 18:18 rveijkwwnl
  artikel >> Door: Edmond Varwijk | 22 september 2017 08:10

  dit is totaal niet aangeslagen bij het 'publiekelijke domein'
  loopt men nu zo ver achter bij C!T intussen !!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.