Antivirus op je router - Perfecte bescherming?

Door: Edmond Varwijk | 22 september 2017 08:10

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Wat kan een router met antivirus?

Wat kan een router met antivirus nou echt? De F-Secure Sense zet een veilig nieuw netwerk op, dat je als een toegangspunt gebruikt om alle apparaten op aan te sluiten. Onduidelijk genoeg blijft je gewone netwerk wel gewoon bestaan. Je moet dus zorgen dat je je bestaande apparatuur van je oude netwerk verhuist naar het netwerk van de Sense-router. Het nieuwe netwerk dat met de router wordt gemaakt, heeft volgens de antivirusmakers een aantal voordelen boven wat we van de huidige routers kennen.

Zo maakt Sense (net als de andere beveiligde-routers) gebruik van cloudservices om het verkeer dat in en uit het thuisnetwerk gaat te controleren op bijvoorbeeld malware of het bezoek van onveilige websites. Ook wordt verkeer naar schadelijke sites en adressen geblokkeerd. We kennen dit al van de huidige antivirussoftware voor computers, maar in dit geval gebeurt het op netwerkniveau, en dus ook op apparaten waar geen antivirussoftware op is geïnstalleerd. Eveneens wordt afwijkend netwerkverkeer geanalyseerd, om zo malware en zero-day-aanvallen voor te zijn.

Symantec Norton Core: In elk geval qua looks een winnaar.

Geen vervanger van pc-antivirus

Hoewel de routers dus duidelijk nieuwe beveiligingsfuncties toevoegen, blijft de bekende antivirussoftware voor pc’s ook noodzakelijk. Elke router van een antivirusmaker komt dan ook met een versie van de eigen beveiligingssoftware. Bij Norton bijvoorbeeld krijg je 20 licenties voor Norton Security, F-Secure geeft 25 licenties voor F-Secure Sense wat dezelfde functionaliteit biedt als F-Secure Internet Security, en McAfee biedt kopers van een router met zijn Secure Home Platform een licentie voor McAfee LiveSafe voor een onbeperkt aantal apparaten.

Door het beheer van de router en het controleren van de beveiliging verplicht uit te voeren met een app op smartphone en tablet, lukt het de antivirusmakers nu ook voor het eerst echt op die apparaten te komen. De Android-app biedt natuurlijk de instellingen, maar lijkt tevens wel een geniepige methode om alsnog een antivirus-app op mobiele apparaten aan de man te krijgen. Zogenaamd als bescherming wanneer de apparaten zich buiten het thuisnetwerk bevinden. Omdat Apple dit soort antivirus-apps weert uit de App Store, is de iOS-app beperkt tot de setup van de router en het ontvangen van statusinformatie. Wat ons betreft had dat ook bij de Android-app gemoeten.

Antivirus op de pc blijft noodzakelijk, ook als er beveiliging in je router is ingebouwd.

Kijken bij bedrijven

Veel van de beveiligingsopties die we nu zien bij de nieuwe routers, wordt al langer gebruikt bij de beveiliging van bedrijfsomgevingen. “Het doel is hetzelfde maar er zijn meer gebruikers, meer apparaten en helaas ook meer dreigingen.” Frank Spoelman werkt als infrastructuurspecialist bij het ICT-bedrijf van de RDW en is goed op de hoogte van de trends in professionele netwerkbeveiliging. “Relevante technieken voor een bedrijfsnetwerk zijn natuurlijk antispam en antimalware voor mailverkeer, zodat schadelijke mails gefilterd worden vóór ze binnenkomen. Daarnaast twee soorten firewalls: een statefull firewall voor het interne netwerkverkeer en een Next-Generation Firewall: dat is een firewall die een groot aantal geavanceerde technieken samenbrengt zoals authenticatie, autorisatie, antimalware, protocol-inspectie, controle van websiteadressen, controle van versleuteld verkeer en sandboxing voor het in een afgeschermde omgeving controleren van verdachte downloads. Andere technieken zijn nog beveiliging tegen ddos-aanvallen, een IDS/IDP-systeem dat afwijkend netwerkverkeer opspoort en stopt, antivirus, een functie om ongewenste programma’s te stoppen op de werkplekken en tot slot het opdelen van het netwerk zodat er beveiligingsgrenzen kunnen worden aangebracht.” Geen enkele router, ook niet die van een van de antivirusmakers, biedt alle functies die Frank opsomt. Het geeft aan hoe groot de verschillen nog zijn tussen een professioneel bedrijfsnetwerk en thuis. “Anders dan in een bedrijfsnetwerk wordt thuis het netwerkverkeer niet meer gecontroleerd nadat het door de router is. Raakt één van de apparaten besmet, dan is vaak het hele thuisnetwerk besmet. Daarom wil je malware zo vroeg mogelijk blokkeren, bijvoorbeeld op de router. Ik kan mij goed voorstellen dat de leveranciers dit gaan integreren met hun security-cloudfunctionaliteit, al loop je dan al weer snel tegen een privacy-beperking aan. Het wordt spannend deze ontwikkeling te volgen”, aldus Spoelman.

“Het doel is hetzelfde alleen lopen bedrijven vaak voor op wat we kennen van de beveiliging van het thuisnetwerk.”

Automatische updates

Er is één ander heel belangrijk onderscheid tussen wat we gewend zijn van de huidige routers en de nieuwe routers van de antivirusmakers. Namelijk het updaten van de firmware en daarmee de controle over de functionaliteit. Leveren de huidige routerfabrikanten maar sporadisch updates voor hun apparaten en hebben ze er geen enkele invloed op of die update ooit wordt geïnstalleerd, bij de nieuwe routers is het juist de fabrikant die bepaalt of en wanneer er nieuwe firmware wordt geïnstalleerd. Dit deel van het beheer verschuift van de eigenaar van de router naar de fabrikant. Voor de kwaliteit van beveiliging is dit in beginsel een hele verbetering, het niet of pas laat updaten van de firmware van netwerkapparaten is net als het niet updaten van Windows-systemen dodelijk gebleken voor de beveiliging. Behalve het updaten van de firmware van de router, zal de antivirusmaker hetzelfde doen met de apps die bij de routers horen.

De router kan niet alles

Hoezeer de antivirusmakers ook opscheppen over de verbeterde beveiliging dankzij hun nieuwe routers, ook dit is niet de oplossing voor alle problemen. De snelheid waarmee fabrikanten hun product nu toch alvast naar de markt brengen, zorgt ervoor dat sommige zeer voor de hand liggende functies domweg nog ontbreken. Bijvoorbeeld gast-wifi, ouderlijk toezicht en vpn bij F-Secure. Dit kan natuurlijk achteraf worden toegevoegd, maar het zorgt in eerste instantie wel voor een incompleet pakket.

En er zijn nog meer hobbels. Zo gebruiken we (gelukkig) steeds meer https in plaats van http voor het surfen op het net. Https is echter versleuteld, wat betekent dat de communicatie tussen het apparaat en de website of online service beveiligd is. Maar beveiligd betekent ook dat de router deze verbinding niet – of in elk geval veel minder goed – kan controleren. Het kan eigenlijk alleen de zender en ontvanger van de communicatie controleren. Via https kan een virus dus onveranderd het netwerk binnenkomen, tenzij de router ervoor kiest het ssl-verkeer open te breken en daarna weer beveiligd door te sturen, maar dergelijke geavanceerde functionaliteit ontbreekt op alle aangekondigde routers en platformen. Bovendien gaat verkeer tussen de apparaten in het thuisnetwerk niet langs de router maar wordt dit binnen het geswitchte netwerk afgehandeld. Dat ontneemt opnieuw de router de mogelijkheid het lokale verkeer te controleren en (indien nodig) in te grijpen.

We surfen steeds vaker versleuteld, wat beveiliging door de router grotendeels onmogelijk maakt.

Een abonnement

De router is het ‘transportmiddel’ voor de antivirusmakers om hun producten te verkopen. Maar de nieuwe mogelijkheden zijn niet gratis. Wie straks kiest voor een van de genoemde nieuwe routers, zit automatisch ook vast aan de bijbehorende licentie. De antivirusmakers moeten ook geld verdienen en het beveiligen van het huis is dat ook waard. Behalve voor de aanschaf het apparaat, betaal je bij alle versies ongeveer tien euro per maand voor de beveiliging en de desktopsoftware. Veelal is het eerste jaar gratis, maar daarna niet meer. Je bent hierdoor niet meer vrij in welk antivirusproduct je kiest. Die vrijheid kan in de toekomst verder beperkt worden wanneer de. Trend Micro is hier trouwens de uitzondering, dat bedrijf levert standaard drie jaar aan updates.

Het nadeel voor de consument is dat die meer vast komt te zitten in één ecosysteem. Op de F-Secure-router kun je niet na een jaar zomaar andere beveiligingssoftware zetten, dus wil je na een jaar nog steeds een beveiligd thuisnetwerk, dan zul je moeten gaan betalen. Wil je overschakelen naar een andere antivirus-fabrikant, dan moet je dus ook andere hardware aanschaffen.

TP-Link en Asus leveren als enige drie jaar Trend Micro-beveiliging met hun nieuwe routers mee, alle andere merken stoppen na één jaar waarna een abonnement nodig is.

Conclusie

Of ze nu met een eigen router komen of met beveiliging voor bestaande routers, de meeste antivirusmakers zijn duidelijk in hun ambitie om het thuisnetwerk en de apparaten hierbinnen te beveiligen via de router. Dit is een wake-up-call voor de routerfabrikanten die jarenlang verzuimd hebben écht te innoveren (door niet op hedendaagse problematiek in te spelen).

Een router kan prima de beveiliging verbeteren door meer informatie over de apparaten in het netwerk te delen met de beveiligingsopties in de router (bijvoorbeeld met welke internetadressen ze verbinding mogen maken) en door cloudsecurity (scannen en gedragsanalyse) uit te voeren voor het hele netwerk. Het is zeker geen ‘silver bullet’, maar het is een goede extra laag in de beveiliging van thuisapparatuur.

Remmende voorsprong

Niet F-Secure is de eerste met een beveiligde router, maar Sitecom. Op een klein aantal van zijn apparaten kan tegen een kleine vergoeding namelijk Sitecom Cloud Security worden ingeschakeld. Deze beschermt tegen malware, scant alle downloads en blokkeert onveilige websites. Ook kan het advertenties blokkeren. Sitecom Cloud Security is ooit ontwikkeld door Mark Loman, de man achter HitmanPro. Doordat al het scannen in de cloud gebeurt, is het een vederlichte dienst. Heel erg actief promoot Sitecom de extra beveiliging niet. Mogelijk last van een remmende voorsprong of heeft Sitecom ondervonden dat beveiliging moeizaam verkoopt?

Sitecom levert al jaren op een aantal van haar routers de Sitecom Cloud Security dienst.

1 Reactie(s) op: Antivirus op je router - Perfecte bescherming?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2020 18:18 rveijkwwnl
  artikel >> Door: Edmond Varwijk | 22 september 2017 08:10

  dit is totaal niet aangeslagen bij het 'publiekelijke domein'
  loopt men nu zo ver achter bij C!T intussen !!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.