Apparaten delen: accounts voor het hele gezin

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 mei 2018 15:23

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Wie met een gezin onder één dak woont, deelt waarschijnlijk de pc, laptop en tablet met andere familieleden. In dat geval is het prettig wanneer elk gezinslid een eigen account heeft, zodat iedereen toegang heeft tot persoonlijke instellingen, wachtwoorden, programma’s en apps. In dit artikel leggen we uit hoe je meerdere accounts beheert onder Windows 10 en Android. Hoewel iOS het gebruik van meerdere accounts niet ondersteunt, geven we ook voor dit platform een praktische oplossing.

In veruit de meeste huishoudens gebruikt ieder gezinslid het Administrator-account van Windows 10. Dat leidt vaak tot ergernissen. Meerdere gezinsleden droppen bijvoorbeeld lukraak snelkoppelingen op het bureaublad en je moet telkens opnieuw inloggen bij Facebook of andere webdiensten. Bovendien is er misschien wel een andere bureaubladachtergrond ingesteld en staan er ineens allerlei games in de programmalijst. Op een tablet ligt de aanschaf van apps via jouw creditcard op de loer. Het beste geef je om de genoemde redenen ieder gezinslid een eigen plekje op een gedeelde pc, laptop en tablet.

01 Microsoft-account

Je geeft ieder gezinslid eenvoudig een eigen bureaublad in Windows 10. Navigeer achtereenvolgens naar Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen. De gemakkelijkste methode is om Windows 10 te koppelen aan een Microsoft-account. Het e-mailadres van een dergelijk account eindigt op bijvoorbeeld @outlook.com, @hotmail.com, @msn.com of @live.com. Is er nog geen Microsoft-account bij Windows 10 bekend? Klik op Aanmelden met een Microsoft-account. Als je nog niet bij Microsoft bent geregistreerd, doorloop je eerst de stappen via Maak een account. Vul het juiste e-mailadres in en klik op Volgende. Je typt vervolgens het bijbehorende wachtwoord en bevestigt met Aanmelden. Het besturingssysteem vraagt naar je lokale Windows-wachtwoord. Vul dat in en klik op Volgende. Als je nooit een Windows-wachtwoord hebt ingesteld, laat je dit veld leeg. Er verschijnt een venster in beeld om voortaan via Windows Hello in te loggen. Configureer naar eigen inzicht deze extra beveiligde inlogmethode of kies voor Deze stap overslaan.

Accountafbeelding

Windows 10 neemt normaal gesproken de profielfoto van je Microsoft-account over. Je stelt als alternatief eenvoudig een andere afbeelding in voor je gebruikersaccount. Ga naar Start / Instellingen / Accounts en klik onder Uw afbeelding maken op Afbeelding zoeken. Selecteer nu een foto op de computer en bevestig met Afbeelding kiezen. Via Camera kun je ook rechtstreeks een foto maken, mits er een webcam beschikbaar is.

02 Familielid toevoegen

Zodra je een Microsoft-account aan Windows hebt gekoppeld, voeg je rechtstreeks familieleden toe. Klik op Een familielid toevoegen, waarna je een keuze maakt tussen Kind toevoegen en Volwassene toevoegen. Vul het e-mailadres van deze persoon in. Heeft de persoon in kwestie nog geen digitaal postvak, klik dan onderaan op De persoon die ik wil toevoegen, heeft geen e-mailadres. Daarmee maak je een nieuw e-mailaccount aan. Vul alle gevraagde gegevens in. In de volgende stap vraagt Microsoft om het account te beveiligen met jouw telefoonnummer. Bepaal zelf of je dat wilt achterlaten. Klik een paar keer op Volgende om het account definitief aan Windows toe te voegen. Heb je al eerder een bestaand e-mailadres van het gezinslid ingevuld? Klik in dat geval op Bevestigen. Het besturingssysteem verzendt nu een uitnodiging naar het opgegeven e-mailadres. Zodra diegene de uitnodiging accepteert, is het gebruikersaccount definitief op deze Windows 10-machine beschikbaar.

02 Geef aan of je voor een kind of volwassene een Windows-account aanmaakt.

03 Accounttype wijzigen

Bij ieder account dat je aan Windows toevoegt, heb je keuze tussen twee accounttypes. Een standaardgebruiker heeft geen rechten die van invloed zijn op het systeem. Een geruststellende gedachte, want kinderen kunnen dus bijvoorbeeld niet allerlei zware software installeren. Standaardgebruikers kunnen wel programma’s gebruiken en eigen instellingen kiezen. Bovendien maakt Windows 10 voor ieder account een eigen gebruikersmap aan voor de opslag van bestanden. Kies bij de betreffende gebruiker op Accounttype wijzigen. Onder Accounttype kies je daarna tussen Standaardgebruiker en Administrator. Bevestig met OK.

03 Kies voor Standaardgebruiker als gezinsleden geen systeeminstellingen mogen wijzigen.

04 Schermtijd instellen

Als je familieleden aan Windows 10 hebt toegevoegd, leg je eventueel extra beperkingen op. Zo limiteer je bijvoorbeeld de schermtijd. Open een browser en surf hiernaartoe. Log indien nodig in met je Microsoft-account. Je ziet bij Gezinsleden alle toegevoegde accounts staan. Onder Activiteit bekijk je het surf- en app-gedrag. Wil je liever niet dat een gezinslid dag en nacht de Windows-machine gebruikt? Kies dan voor Schermtijd en activeer de schakelaar achter Pc-schermtijd. Onder Toegestane tijd bepaal je hoeveel tijd de persoon in kwestie de pc of laptop mag gebruiken. In de tabel geef je aan op welke tijden het bewuste gebruikersaccount op het apparaat mag inloggen. Je klikt hiervoor op een dag binnen de tabel, waarna je een begin- en eindtijd invult. Bevestig met Toevoegen en Opslaan. Je kunt ook voor alle dagen tegelijk een tijdschema instellen. Klik in dat geval onder de tabel op Tijd toevoegen aan meerdere dagen. Je vult daarna de tijdstippen in en vinkt de gewenste dagen aan. Sluit deze instelling met Opslaan. Handig om te weten is dat je via deze webpagina eventueel ook de schermtijd van een Xbox reguleert.

04 Bepaal van ieder gebruikersaccount hoe lang en op welke tijdstippen een gezinslid de machine mag gebruiken.

05 Inhoudsbeperkingen

Wie maximale controle over de computer wenst, kan bepaalde programma’s en apps afschermen voor specifieke gebruikersaccounts. Deze instelling werkt op basis van leeftijdscategorieën. Op deze webpagina klik je bij een gebruikersaccount op Inhoudsbeperkingen. Bovenaan bepaal je eventueel dat een gebruiker eerst toestemming moet vragen om iets in de Windows Store aan te schaffen. Activeer de schakelaar onder Ongepaste apps, games en media blokkeren. Vervolgens selecteer je het gewenste leeftijdsniveau. Bij het onderdeel Surfen kun je verder nog ongepaste websites blokkeren. Activeer in dat geval de schakelaar onder Ongepaste websites blokkeren en voeg bij Altijd geblokkeerd ongewenste webadressen toe. Houd er rekening mee dat deze functie alleen werkt in de browsers Microsoft Edge en Internet Explorer.

05 Op basis van leeftijdscategorieën kun je programma’s en apps afschermen.

06 Machtigingen

Bij één administrator ben je als enige verantwoordelijk voor een up-to-date-systeem. Standaardgebruikers kunnen tenslotte geen updates installeren en beveiligingsinstellingen wijzigen. Sta je er liever niet helemaal alleen voor? Pas dan de rechten aan zodat ook standaardgebruikers kunnen helpen bij het onderhoud van je systeem. Open deze webpagina en klik onder je eigen account op Machtigingen beheren. Onder Apparaatstatus activeer je de schakelaar achter Volwassenen in het gezin toestaan de status en veiligheid van uw apparaat te helpen controleren.

07 Geen Microsoft-account?

Wil je liever niet met een Microsoft-account inloggen? Geen probleem, want via een omweg maak je moeiteloos meerdere lokale gebruikersaccounts aan. Ga naar Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen en klik op Iemand anders aan deze pc toevoegen. Er verschijnt een nieuw venster waarin Windows 10 vraagt naar een e-mailadres van een persoon die je wilt toevoegen. Via Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon en Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen verschijnt er een formulier in beeld. Via deze weg hoef je geen e-mailadres op te geven. Je vult een nieuwe gebruikersnaam, tweemaal het wachtwoord en een geheugensteuntje in, waarna je kiest voor Volgende. Windows voegt nu een lokaal gebruikersaccount toe. Via Accounttype wijzigen heb je keuze tussen een standaardgebruiker en administrator.

07 Ook zonder opgave van een e-mailadres maak je een lokaal gebruikersaccount aan.

Wachtwoordvrije pc

Wanneer je een Microsoft-account aan Windows 10 hebt gekoppeld, log je logischerwijs in met het bijbehorende wachtwoord. Vind je dat vervelend? In plaats van een Microsoft-account kun je ook met een lokaal gebruikersaccount inloggen. Als je hiervoor geen wachtwoord opgeeft, start Windows 10 voortaan op eigen houtje op. Vanzelfsprekend geeft deze methode onbevoegden wel onbelemmerd toegang, dus let op welke personen er in de buurt van je computer komen. Navigeer naar Start / Instellingen / Accounts en kies voor In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Je geeft vervolgens het huidige wachtwoord van je Microsoft-account op en klikt op Volgende. Bedenk een gebruikersnaam voor het lokale gebruikersaccount en laat de resterende velden leeg. Via Volgende en Afmelden en voltooien meld je het huidige gebruikersaccount af. Open nu je lokale account zonder opgave van een wachtwoord.

Je stelt desgewenst een lokaal gebruikersaccount in zonder wachtwoord.

1 Reactie(s) op: Apparaten delen: accounts voor het hele gezin

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2021 16:49 rveijkwwnl
  Dit is WAAROM je geen Google of Adroid Smartfone moet aanschaffen.
  Alleen ééncelligen doen dit, dat is bijna de gehele wereldbevolking vrees ik.

  zie >> https://www.youtube.com/watch?v=3RXs1e7FcJg

  Daarom gebruik ik een Linux Smartfone van dit type

  zie >> https://www.youtube.com/watch?v=3RXs1e7FcJg

  Dat doen slimme ICTérs nu eenmaal, zogenaamde ICTérs die dat denken te zijn nooit.

  zie bv de WhatsApp valstrik >> https://www.youtube.com/watch?v=jrJnQeSBX_8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.