Apparaten delen: accounts voor het hele gezin

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 mei 2018 15:23

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

08 Android

Een Android-tablet gaat in een gemiddeld gezin van hand tot hand. Het loont daarom de moeite om voor iedereen aparte accounts in te stellen. Zo heeft elk gezinslid rechtstreeks toegang tot eigen apps, e-mails, browserfavorieten en sociale netwerken. Android werkt helaas niet helemaal hetzelfde op alle mobiele apparaten, dus onderstaande instructies wijken mogelijk iets af. Open op de tablet (of smartphone) het onderdeel Instellingen en ga naar Gebruikers. Via Gebruiker toevoegen verschijnt er een melding dat iedere gebruiker een eigen profiel kan instellen. Tik op OK en Nu instellen. Android schakelt nu automatisch over naar de nieuwe gebruiker. Ontgrendel zo nodig het scherm en kies voor Doorgaan. Het toestel vraagt nu om een Google-account, al is dat niet verplicht. Voor het downloaden van apps heb je wel degelijk een Google-account nodig, dus het is verstandig om een Gmail-adres en bijbehorend wachtwoord op te geven. Uiteraard staat het je ook vrij om een nieuw Google-account aan te maken. Via Accepteren ga je akkoord met de gebruikersvoorwaarden.

Beperkt profiel

Op de meeste Android-tablets kun je in plaats van een nieuwe gebruiker ook een beperkt profiel instellen. Deze uitgeklede gebruikersfunctie is vooral bedoeld voor (kleine) kinderen. Zo bepaal je tot welke apps jonge gebruikers toegang hebben en scherm je de Play Store eenvoudig af. Verder geef je aan welke instellingen en functies er beschikbaar zijn voor gebruikers van een beperkt profiel.

09 E-mail instellen

Uiteraard wil ieder gezinslid ook toegang tot zijn of haar eigen e-mailbox. Na het aanmaken van een nieuwe gebruiker schotelt Android deze optie direct voor. Een eventueel Gmail-account is al binnen Android actief. Tik op Nog een e-mailaccount toevoegen en kies de juiste e-mailprovider. Je hebt keuze tussen Outlook, Hotmail en Live, maar je kunt ook een ander account opgeven. Maak een keuze en vul het e-mailadres en het wachtwoord in. Bij gebruik van een e-mailbox van je internetprovider moet je mogelijk nog een pop3- of imap-server opgeven. De Gmail-app vraagt vervolgens toegang tot het zojuist toegevoegde e-mailaccount. Tik op Ja. Voeg zo nodig nog een e-mailadres toe of sluit af via Niet nu en Later instellen. Je komt nu terecht in de gebruikersinterface van de nieuwe gebruiker. Zoals je ziet, oogt Android uiterst fris. De nieuwe gebruiker kan de vormgeving personaliseren en apps installeren.

09 Direct na het toevoegen van een nieuwe gebruiker voeg je een e-mailbox toe.

10 Wachtwoord of pincode

Iedere nieuwe gebruiker regelt in Android zelf de beveiliging. Ga naar Instellingen / Beveiliging / Schermvergrendeling. Je hebt keuze tussen vegen, patroon, pincode en wachtwoord. De laatste drie opties zijn het veiligst. Vul naar eigen wens een patroon, pincode en wachtwoord in. Android vraagt in hoeverre het toestel in vergrendelde toestand meldingen moet weergeven. Kies voor Helemaal geen meldingen weergeven wanneer je de inhoud wilt verbergen voor andere gezinsleden. Sluit af met Gereed.

Inkomende oproepen

Wie meer gebruikersaccounts instelt op een Android-smartphone, doet er verstandig aan om even naar de oproepinstellingen te kijken. Standaard ontvangen andere gebruikers dan de eigenaar namelijk geen inkomende oproepen en sms’jes. Wil je die alsnog ontvangen, terwijl je (klein)kind bijvoorbeeld onder een eigen account met je toestel bezig is? Ga naar Instellingen / Gebruikers en tik achter de gebruikersnaam op het tandwieltje. Activeer tot slot de schakelaar achter Telefoonoproepen en sms inschakelen en bevestig met OK.

11 Google Play-gezinsbibliotheek

11 Bepaal of je eerdere gekochte aankopen toegankelijk wilt maken voor andere gezinsleden.

Hebben meerdere gezinsleden een Android-toestel? In dat geval loont het de moeite om een Google Play-gezinsbibliotheek in te stellen. Gekochte apps, games, films en boeken deel je met maximaal vijf andere gezinsleden. Ook een optioneel gezinsabonnement op Google Play Music is voor alle deelnemers van de gezinsgroep beschikbaar. Dat kost 14,99 euro per maand. Start de Play Store op en open het menu via het pictogram met de drie horizontale streepjes. Ga vervolgens naar Account / Gezin / Aanmelden voor gezinsbibliotheek. Via Aanmelden en Doorgaan creëer je een gezinsgroep. Tik op Doorgaan en Instellen om een betaalmethode voor het hele gezin in te stellen. Wellicht staat je creditcard al geregistreerd. Via Accepteren en Doorgaan voeg je eerdere aankopen rechtstreeks toe aan de gezinsbibliotheek. Maak een keuze en tik tweemaal op Doorgaan om overige gezinsleden uit te nodigen. Mogelijk vraagt Android tussendoor nog naar de cvc-code van je creditcard.

12 iOS

In tegenstelling tot Android is het in iOS (iPhone en iPad) niet mogelijk om meerdere gebruikersaccounts aan te maken. Vervelend, want met name de iPad is natuurlijk een apparaat voor het hele gezin. Wie deze tablet weleens aan andere gezinsleden uitleent, kan wel beperkingen instellen. Op die manier blokkeer je specifieke apps en stel je zo nodig een leeftijdslimiet in. Ga naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en tik op Schakel beperkingen in. Je typt daarna tweemaal een beperkingencode, zodat niet iedereen bij deze instellingen kan komen. Neem alle onderdelen rustig door en deactiveer schakelaars als je iets wilt blokkeren. Zo regel je bijvoorbeeld dat een gezinslid geen toegang heeft tot Safari, FaceTime en de iTunes Store. Verder voorkom je dat andere gebruikers nieuwe apps installeren of in-app-aankopen doen. Bij films, tv-programma’s en apps kun je desgewenst een leeftijdslimiet instellen. Je blokkeert daarnaast eenvoudig websites met expliciete inhoud. De mogelijkheden van het onderdeel Beperkingen zijn erg uitgebreid, dus neem er even de tijd voor. Wens je weer onbeperkt toegang tot de iPad? Kies dan bovenaan voor Schakel beperkingen uit en typ de viercijferige code.

13 Delen met gezin

Net als Android beschikt ook iOS over een functie waarmee gezinsleden onderling aankopen uitwisselen. Denk bijvoorbeeld aan betaalde apps uit de Apple App Store en films uit de iTunes Store. Er bestaat ook een gezinsabonnement voor Apple Music, zodat iedereen onbeperkt van muziek kan genieten. Dat kost 14,99 euro per maand. Inclusief het gezinshoofd maken maximaal zes personen gebruik van Delen met gezin. In de nieuwste iOS-versie tik je op Instellingen en daarna bovenaan op je naam om de accountinstellingen te openen. Kies achtereenvolgens voor Stel ‘Delen met gezin’ in en Aan de slag. Je geeft nu aan welke functie je als eerste met je gezin wilt delen. Voor de hand ligt iTunes- en App Store-aankopen, maar je kunt ook voor Apple Music, iCloud-opslag en locatie delen kiezen. Tik tweemaal op Ga door om de betaalmethode voor het gezin te bevestigen. Je tikt nu achtereenvolgens op Nodig gezinsleden uit / Ga naar gezinsinstellingen / Voeg gezinslid toe en Nodig persoonlijk uit. Vul daarna het e-mailadres in en verstuur via Volgende de uitnodiging. Je verzendt als alternatief uitnodigingen via iMessage of maakt eigenhandig een account voor een (klein)kind aan.

13 Kies welke functie je als eerste met andere gezinsleden wilt delen.

1 Reactie(s) op: Apparaten delen: accounts voor het hele gezin

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2021 16:49 rveijkwwnl
  Dit is WAAROM je geen Google of Adroid Smartfone moet aanschaffen.
  Alleen ééncelligen doen dit, dat is bijna de gehele wereldbevolking vrees ik.

  zie >> https://www.youtube.com/watch?v=3RXs1e7FcJg

  Daarom gebruik ik een Linux Smartfone van dit type

  zie >> https://www.youtube.com/watch?v=3RXs1e7FcJg

  Dat doen slimme ICTérs nu eenmaal, zogenaamde ICTérs die dat denken te zijn nooit.

  zie bv de WhatsApp valstrik >> https://www.youtube.com/watch?v=jrJnQeSBX_8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.