Asus Chromebook Flip C434 – In stijl door de wolken

Door: Jeroen Boer | 12 mei 2019 17:37

Asus Chromebook Flip C434
Review

Chrome OS associëren we nog altijd met spotgoedkope laptopjes, maar ongemerkt wordt het besturingssysteem ook op krachtigere en dus duurdere laptops gebruikt. De Asus Chromebook Flip C434 is hier een voorbeeld van. Hoe bevalt deze Chromebook die minimaal 599 euro kost?

Asus Chromebook Flip C434TA

Prijs € 699,-
Processor Intel Core m3-8100Y (dualcore, 1,1 GHz)
Geheugen 8 GB
Grafisch Intel UHD graphics 615
Display 14 inch IPS (1920 x 1080)
Opslag 64 eMMC
Besturingssysteem Chrome OS
Formaat 20,2 x 32,1 x 1,57 cm
Gewicht 1,45 kilo
Accu 48 Wh
Connectiviteit 2x usb-c, usb-a, 3,5 mm
Draadloos 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Website www.asus.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Stil
  • Usb-c
  • Fraaie behuizing
  • Goed scherm
  • Minpunten
  • Contrast toetsenbord
  • Relatief duur

De introductie van duurdere Chromebooks zoals de geteste Asus Chromebook Flip 434 is helemaal niet zo gek als je wellicht zou denken. De ontwikkelingen van Chrome OS gaan namelijk door. Uiteraard is de browser nog altijd het middelpunt, maar je kunt tegenwoordig Android-apps installeren en is het ook mogelijk om Linux-programma's te installeren. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van de interne opslag, die dus ook op de cloudgebaseerde Chromebook belangrijk kan zijn als je de Chromebook voluit wilt gebruiken. Tegelijkertijd worden webtoepassingen voor veel taken een goed alternatief voor ‘echte’ programma’s. Als je hier lang op wilt werken, is het toch wel prettig als je laptop een goed scherm en toetsenbord heeft. Al met al is er zeker een plek in de markt voor een luxere Chromebook.

Asus Chromebook Flip C434
De stevige behuizing is gemaakt van aluminium.

Fraaie afwerking

Dat de Chromebook Flip C434 een duurdere Chromebook is, wordt gelijk duidelijk als je hem uit de verpakking haalt. De behuizing is gemaakt van aluminium en is keurig afgewerkt. Het formaat is prettig terwijl het gewicht met 1,45 kg nog net licht genoeg is om draagbaar te noemen. De aansluitingen zijn met twee keer usb-c en usb-a wat je van een moderne laptop verwacht. Beide usb-c-poorten ondersteunen netjes opladen en het aansluiten van een beeldscherm. De Flip 434 is zoals de naam al doet vermoeden voorzien van een 360graden-scharnier en je kunt het scherm dan ook omklappen om hem in een tablet te veranderen. Dat omklappen gaat soepel en het scharnier voelt stevig aan.

Asus Chromebook Flip C434
Je kunt de Chromebook omklappen en ook als een tentje neerzetten.

Onze eerste indruk was al goed en die werd alleen maar beter toen we het scherm zagen. Het door Asus gebruikte 14inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels is voor een Chromebook erg goed. Het scherm maakt gebruik van een ips-paneel en zet een goed beeld neer waarop je prettig kunt werken. Het scherm is bovendien een aanraakscherm waarbij je de Flip ook als tablet kunt gebruiken. Zeker voor Android-apps komt dat van pas, maar ook browsen in Chrome OS zelf kan prima. Het toetsenbord is voorzien van verlichting, al was het even zoeken naar de bediening. De helderheid veranderen kan door Alt in te drukken en dan de helderheidstoetsen voor het scherm gebruiken. Qua tikcomfort voldoet het toetsenbord, al voelt het een beetje laf aan. Een ander puntje van kritiek is dat de opdruk door de zilveren toetsen weinig contrast heeft. De touchpad is lekker ruim en werkt soepel.

Asus Chromebook Flip C434
Aan iedere kant van de Chromebook zit een usb-c-poort.

Vlotte Chromebook

Hoewel de Flip C434 met een Intel Core m3-8100Y niet de krachtigste Chromebook op de markt is, is de processor wel een stuk krachtiger dan de doorsnee Chromebook. Een groot voordeel van de relatief krachtige m3 ten opzichte van bijvoorbeeld een normale Core i3 is dat deze passief gekoeld kan worden. De Flip 434 bevat net als de goedkope langzamere Chromebooks dus geen ventilator en dat is bijzonder prettig. De processor wordt gecombineerd met maar liefst 8 GB ram en 64 GB opslag, flinke getallen voor een Chromebook. Het is dan ook prettig werken op de Flip 434 en geen probleem om veel tabbladen tegelijkertijd open te hebben. Er is ook een variant met 4 GB ram en 32 GB opslag voor 599 euro terwijl een variant met 4 GB ram en 64 GB opslag 619 euro kost. Op zich is 4GB ram ook genoeg voor een flinke verzameling tabbladen. Een variant met 64 GB opslag raden we aan als je aan de slag wilt met Android-apps en Linux-programma's, dan kun je meer geheugen prima gebruiken. De accutijd van deze Chromebook is zo’n 10 uur, ruim genoeg voor een werkdag zonder laden dus.

Conclusie

Het uitgeven van 600 of zelfs 700 euro aan een Chromebook klinkt extreem, maar je krijgt hier zeker een fraai apparaat voor terug. De bouwkwaliteit is uitstekend, de Core m3 is in Chrome OS bijzonder vlot en het scherm past helemaal bij het prijspunt. Je wordt met de Flip 434 dan ook niet beperkt door de hardware als jij voor je werkzaamheden genoeg hebt aan een Chromebook. En dan heb je gewoon een prettige laptop waar weinig mis mee kan gaan. Kortom, een duurdere Chromebook is zo gek nog niet.

0 Reactie(s) op: Asus Chromebook Flip C434 – In stijl door de wolken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.