ASUSTOR AS5002T - NAS en mediaspeler

Door: Edmond Varwijk | 30 juli 2015 08:39

Review

ASUSTOR maakt de laatste jaren grote stappen in de NAS-markt. Wij gingen aan de slag met hun recente dualbay-model: de ASUSTOR AS5002T. Behalve als NAS, kun je hem dankzij een HDMI-uitgang ook inzetten als mediaspeler.

Asustor AS5002T

Prijs € 323,00

Aantal schijven 2

Processor Intel Celeron J1800 (2,41 GHz dualcore)

Geheugen (MB) 1024

RAID JBOD, 0, 1

Aansluitingen 2x gigabit LAN, 2x usb 2.0, 2x usb 3.0, eSATA, HDMI, S/PDIF

Downloaden Http, ftp, bittorrent

Netwerkservices UPnP, Printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, muziek

Aantal packages 123

Mobiele apps 2x iOS (iPad/iPhone), 8x Android

Gemiddelde prestatiescore 86,01 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 85,20 MByte/s

RAID1 – Schrijven 90,15 MByte/s

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Krachtig
  • Veel mogelijkheden
  • Ook mediaspeler
  • Minpunten
  • Prijs

Dat ASUSTOR grote stappen maakt, is niet moeilijk te begrijpen. Dit bedrijf van ex-medewerkers van QNAP kijkt vooral heel goed de kunst af bij zijn directe concurrenten en doet minimaal hetzelfde en als het kan net even meer. De hardware net even mooier, het besturingssysteem net even aantrekkelijker en net even meer packages om de functionaliteit van de NAS mee uit te breiden. Veel van die packages zijn overigens niet van Asustor zelf maar van derde partijen, maar ook met het toelaten van andere ontwikkelaars en bedrijven tot de NAS was ASUSTOR er vroeg bij. Lees ook: Zo luister je naar muziek met je NAS.

De ASUSTOR AS5002T biedt een HDMI- en S/PDIF-aansluiting.

Goede hardware

De AS5002T is gebouwd rond een krachtige dualcore Intel Celeron-processor en 1 GB RAM-geheugen. Van alle NAS-apparaten in de test levert de AS5002T de beste prestaties. Een handigheid van ASUSTOR, ook omdat het merk tot nu toe enkel Intel-processoren in zijn NAS-apparaten heeft gebruikt, is dat je de schijven zo kunt overzetten in een andere (grotere) NAS van het merk en direct verder kunt werken. Wil je de NAS direct aansluiten op je audio/videoapparatuur dan kan dat via de HDMI-aansluiting en er is zelfs een optische digitale audio-uitgang (SP/DIF). Het apparaat is hierdoor ook prima inzetbaar als mediaspeler.

ASUSTOR biedt heel veel uitbreidingen voor zijn NAS-apparaten.

Veel mogelijkheden

Er is ruim keuze aan standaardapplicatie en functionaliteit, in combinatie met het enorme aanbod aan packages is het in elk geval vele malen teveel om hier op te noemen. Downloaders en mediafanaten hebben keuze genoeg net als iedereen die de NAS vooral zakelijk inzet. Daarnaast zijn er diverse sync- en cloudopties. De HDMI-uitgang kun je gebruiken om de NAS te configureren wanneer je geen netwerkverbinding hebt. Sluit een muis, toetsenbord en monitor aan en je kunt zo uit de verpakking direct de NAS configureren. Een verbeterpunt is aantal en de kwaliteit van de mobiele apps voor smartphone en tablet. Wat ons betreft is het enige echte nadeel de prijs waarmee dit één van de beste NAS-apparaten met twee schijfposities is.

0 Reactie(s) op: ASUSTOR AS5002T - NAS en mediaspeler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.