AVM FRITZ!Box 4020 - Uitgeklede minirouter

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 28 januari 2016 15:08

Internet & Thuis

Zeg je AVM FRITZ!Box, dan denk je waarschijnlijk direct aan een router met ingebouwd DSL-modem. De 4020 is AVM's eerste normale router met een WAN-poort in plaats van een ingebouwd modem. Tegelijkertijd is het met een prijs van zestig euro ook de goedkoopste FRITZ!Box ooit.

Score
60
  • Pluspunten
  • Mogelijkheden
  • Compact
  • Laag energieverbruik
  • Goed bereik
  • Minpunten
  • Geen 5GHz-band
  • Geen gigabit-poorten

None

AVM Fritz!Box 4020

Prijs € 59,-

Aansluitingen 4x 10/100-netwerkaansluitingen, 10/100-WAN-poort, usb 2.0

Draadloos 802.11b/g/n (maximaal 450 Mbit/s)

Afmetingen 16,6 x 12 x 4,8 cm

Muurmontage Ja

Website http://nl.avm.de

Qua ontwerp zou ik de 4020 een typische FRITZ!Box noemen: grijs en rood met antennes die lijken op haaienvinnen. Er is echter één groot verschil, want de FRITZ!Box 4020 is een stuk kleiner ten opzichte van een doorsnee FRITZ!Box zoals de 7490. Het is tegelijkertijd ook de goedkoopste FRITZ!Box ooit en dat zie je direct terug in de specificaties. Het is lang geleden dat ik een router gezien heb met alleen de 2,4GHz-band in combinatie met Fast Ethernetpoorten. Van inmiddels ingeburgerde mogelijkheden als 802.11ac, 802.11n op 5 GHz en gigabit-netwerkpoorten ontbreekt ieder spoor. Lees ook: 9 tips om alles uit je router te halen

De FRITZ!Box 4020 (links) heeft hetzelfde ontwerp als zijn grotere broers.

Op de achterkant zijn een WAN-poort en vier LAN-poorten geplaatst. Op de zijkant vind je een usb2.0-poort terwijl bovenop knoppen voor het in- of uitschakelen van wifi en het verbinden via WPS zijn geplaatst. Aangesloten apparatuur op de 4020 kan door de netwerkpoorten nooit een hogere snelheid halen dan 100 Mbit/s. Hierdoor kan hij wat betreft niet dienen als de basis van een modern netwerk. Is de FRITZ!Box dan bedoeld om in te zetten als wifi-accesspoint voor bijvoorbeeld de huiskamer? Ook daar twijfel ik aan, want de router ondersteunt enkel 802.11n op de 2,4GHz-band, er is dus geen ondersteuning voor de 5GHz-band en juist die band komt - met het vollopen van de 2,4GHz-band - steeds meer van pas.

Dankzij een knop op de bovenkant zet je het wifi-netwerk snel uit.

Interface en apps

De 4020 is een uitgekleed model, maar qua interface biedt hij hetzelfde als duurdere FRITZ!Box-routers. Je krijgt onder andere NAS-mogelijkheden, een bruikbare VPN-server, ondersteuning voor IPv6 en prima gastnetwerkmogelijkheden. Ook handig is dat de FRITZ!Box 4020 eenvoudig te configureren is als accesspoint waarbij je de WAN-poort gebruikt. Hierdoor hoef je zelf geen zaken als de DHCP-server uit te schakelen. Ook is de router als wifi-repeater in te zetten. De FRITZ!Box is ook toegankelijk via een app om instellingen aan te passen en toegang te krijgen tot bestanden als je de NAS-mogelijkheid gebruikt. De webinterface ondersteunt meerdere talen, waaronder Engels.

De FRITZ!Box 4020 bevat onder andere een VPN-server.

Je kunt de FRITZ!Box 4020 eenvoudig instellen als accesspoint.

Prestaties

De FRITZ!Box bevat 100Mbit/s-poorten die in de praktijk zoals verwacht een snelheid halen van 95 Mbit/s. Voor de draadloze prestaties heb ik de FRITZ!Box 4020 getest in een praktijksituatie in een huis met drie verdiepingen. Ik heb de router centraal in het huis geplaatst op de eerste verdieping en vervolgens op iedere verdieping de snelheid getest. Met de FRITZ!Box haalde ik op de eerste verdieping waar de router staat 94 Mbit/s, op de zolder 93 Mbit/s en op de begane grond 51 Mbit/s. Ter vergelijking heb ik een op dezelfde plek een D-Link DIR-880L geplaatst en eveneens de snelheid van het 2,4GHz-netwerk gemeten. Hiermee haal ik 120 Mbit/s op de eerste verdieping, 79 Mbit/s op zolder en 45 Mbit/s op de begane grond. De D-Link is een AC1900-router en bevat net als de FRITZ!Box een 2,4GHz-accesspoint met drie antennes. Een prettige eigenschap van de FRITZ!Box is het lage energieverbruik. Waar de D-Link zo'n 8 tot 10 watt verlangt, neemt de FRITZ!Box genoegen met 2 watt. In een jaar zal de FRITZ!Box je zo'n 4 euro aan elektriciteit kosten, terwijl een doorsneerouter als de D-Link je zo'n 19 euro kost.

Beperkt door de poorten

Het opvallendste aan de snelheidsmeting is dat de router van D-Link een veel hogere snelheid haalt op de verdieping waar de router staat. De verklaring is simpel: het accesspoint van D-Link wordt niet afgeremd door een 100Mbit/s-netwerkpoort, terwijl de wifi-radio van de FRITZ!Box wel wordt beperkt door zijn 100Mbit/s-netwerkpoorten. Kijk je naar de resultaten op zolder en de begane grond, dan valt op dat de FRITZ!Box een stuk sneller is. Met het wifi-netwerk zelf is qua bereik en snelheid dus niets mis. Ik gebruik zelf echter steeds vaker de 5GHz-band waarmee je met een accesspoint op dezelfde verdieping via 802.11n zo'n 250 Mbit/s kunt halen, terwijl via 802.11ac 350 Mbit/s prima mogelijk is. Wellicht niet direct nodig voor internet, maar voor werken met bestanden op een NAS is dat wel erg prettig.

Conclusie

AVM's FRITZ!Box 4020 is qua specificaties een ouderwetse router, Fast Ethernetpoorten in combinatie met alleen de 2,4GHz-band is wat mij betreft achterhaald. Binnen die beperkingen heeft AVM wel goed werk geleverd. De 2,4GHz-band presteert uitstekend en de 4020 heeft veel van de mogelijkheden die zijn grote broers ook hebben. Toch vraag ik me af voor wie deze router bedoeld is. Sowieso voor iemand met een lagere internetsnelheid dan 100 Mbit/s, met eveneens weinig eisen aan het thuisnetwerk. Want ook al is je internetsnelheid niet zo hoog, een kopieeractie binnen je netwerk naar bijvoorbeeld je NAS wordt door de 4020 sterk beperkt. Je kunt de 4020 natuurlijk inzetten als extra accesspoint en de configuratie hiervoor is zelfs bijzonder eenvoudig. Ik zou bij een extra accesspoint echter kiezen voor een 802.11ac-oplossing, zodat je ook de snelle en minder verstopte 5GHz-band kunt gebruiken. Kortom: voor wat de FRITZ!Box 4020 pretendeert te zijn functioneert hij uitstekend, maar ik zie niet direct het nut van deze router.

0 Reactie(s) op: AVM FRITZ!Box 4020 - Uitgeklede minirouter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.