Gmail back-up maken: zo doe je dat

Door: Stefanie Katzenbauer | 09 januari 2020 13:03

Nieuws

Als Gmail je standaard mailservice is, dan komt hier veel belangrijke data op binnen. Deze wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Wanneer je account gehackt wordt, of voor welke reden dan ook niet toegankelijk is, loop je de kans al je belangrijke data kwijt te raken. Daarom is het altijd verstandig om een back-up te maken. Een Gmail back-up maken doe je zo.

Download alle data

Als eerste begin je met het downloaden van alle data naar je computer. Dit kun je doen via de back-up tool die Google zelf daarvoor ontwikkeld heeft. Deze service kun je dus niet alleen gebruiken voor je Gmail account, maar ook voor je kalender, foto en bijvoorbeeld Google Fit data. Deze tool downloadt alles in zip-files waardoor de data makkelijk hanteerbaar is.

Stap 1 selecteer Gmail

In deze lijst kun je de Google dienst selecteren waarvan je een back-up wil maken. Alle Google diensten zijn automatisch geselecteerd. Deselecteer dit rechtsboven om zelf je keuze te kunnen maken.

Back-up Gmail maken

Stap 2 Kies je map

Misschien wil je een back-up van je gehele inbox maken, reclamefolders en al. Maar als je de nieuwsbrieven uit de selectie wil halen, dan kun je daarvoor kiezen. Selecteer deze dan voordat je aan het back-upproces begint. Klik hiervoor in de lijst waar je de Google diensten selecteert, onder Gmail op ‘alle mail-gegevens inbegrepen’. Je kunt nu een voor een aanvinken welke mappen je wil downloaden.

Stap 3 Kies je downloadmethode

Vervolgens kun je bepalen hoe je de gegevens wil ontvangen. Je hoeft ze namelijk niet perse als files te downloaden naar je computer. Je kunt ze ook uploaden naar de cloud zoals in dropbox of Google Drive. Mocht je ervoor kiezen de bestanden te downloaden, dan krijg je een downloadlink per e-mail toegestuurd zodra deze beschikbaar is. Hier kun je ook bepalen in welke vorm je het bestand wil downloaden. In zip of in tgz. Je kunt zelf ook bepalen hoe groot de bestandsgrootte is.

Als je eenmaal geklikt hebt op ‘archief maken’, gaat Google voor je aan de slag om alles te bundelen in het door jouw gekozen bestandstype. Dit kan even duren. Nadat het proces voltooid is, kun je meteen het archiefbestand downloaden naar je computer.

back-up Gmail maken

Alternatieve back-up manier

Mocht je dit allemaal teveel gedoe vinden en eigenlijk standaard een back-up van je inbox maken, dan kun je natuurlijk ook alle e-mails automatisch doorsturen naar een alternatief e-mailadres. Als je dit via een andere server aanmaakt, weet je namelijk zeker dat hier alle mails goed op zijn binnen gekomen en bewaard zijn gebleven wanneer jouw Gmail het niet meer doet.

Klik hiervoor in Gmail op het tandwielicoontje bovenaan rechts. Klik vervolgens op ‘instellingen’. Bovenaan worden de menuopties opgenoemd. Klik om een doorstuuradres toe te voegen op ‘Doorsturen en POP/IMAP’. Je kunt nu op ‘doorstuuradres toevoegen’ klikken om een nieuw e-mailadres op te geven waar je e-mails naar doorgestuurd worden. Er wordt dan een code verzonden naar het alternatieve e-mailadres. Na de bevestiging van deze code wordt je e-mail automatisch doorgestuurd.

back-up Gmail maken

2 Reactie(s) op: Gmail back-up maken: zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 januari 2021 11:22 Hans72
  Ls,

  Ik gebruik al jaren MailStore Home. Gratis en het werkt prima een backup van een Gmail-box of een andere mailbox te maken. De gratis versie is beperkt tot drie boxen. Het gemaakte archief kun je overal plaatsen. Lokaal maar ook elders in de cloud. Bv. met Cryptomator encrypted op Stack of pCloud.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 januari 2021 19:31 rveijkwwnl
  G-mail = Google Mail = jouw data staat in the U.S. en aldus onderhorig aan de wetten van de VS.
  Aangezien er GEEN beschermings verdrag aanwezig meer is tussen de US & Europa sinds vorig jaar zomer 2019, zal ik maar uitkijken hiermee.

  Men zal maar eens iets 'fouts' posten en men komt hierdoor ongewild op een FBI opsporingslijst of iets dergelijks te staan en je gaat naar de VS een keer toe.
  Hebben ze jou ff te pakken dan, voorbeelden te over daarvan, van mensen die DIT ook allemaal overkomen is.

  Datzelfde is ook geldend voor Office365 online qua E-mail.
  Zo ook voor Thunderbyte, enzovoort.

  Men is gewaarschuwd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.