Belkin WeMo LED-startpakket - Ideaal voor de vergeetachtige gebruiker

Door: sarah-jacobsson-purewal sarah-jacobsson-purewal | 08 december 2014 17:12

Internet & Thuis

Ik ben echt zo iemand die per ongeluk het licht aan laat... wanneer ik tien dagen wegga. Oeps. Maar nu zijn er smart lampen om mij (en andere vergeetachtige elektriciteit verspillers) te helpen - want met Belkin's LED smart lampen kun je mijn lampen overal ter wereld aan- of uitzetten.

None

Belkin WeMo LED-startpakket

Prijs:

Startpakket voor € 99,99

Losse lamp voor € 29,99

Apps:

iOS

Android

Lichtsterkte:

>800 lumen

Kleurtemperatuur:

3000K

Fitting:

E27

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Energiezuinige lampen
 • Installatie
 • Veel opties
 • Minpunten
 • Geen fysieke schakelaar mogelijk

Belkin's WeMo LED-startpakket kost 100 euro en wordt geleverd met twee smart LED-lampen en een WeMo Link, een kleine witte connector die je in de muur kunt pluggen en waarmee je je smart lampen via wifi kunt bedienen. Je kunt voor 30 euro extra lampen kopen - vergelijkbaar qua prijs met andere smart lampen (Philips Hue Lux-lampen kosten ook 30 euro).

De WeMo smart lampen geven een warm, helder licht dat vergelijkbaar is met dat van een 60 watt gloeilamp, en ze hebben een levensduur van 23 jaar (gebaseerd op 3 uur dagelijks gebruik). Het bedrijf claimt dat dit wellicht "de laatste lampen zijn die je ooit koopt", maar ik hoop dat dat niet waar is - over 23 jaar ben ik nog maar 50...

Om te beginnen

Het installeren van de WeMo-set is bijna zo eenvoudig als het vervangen van een lamp. In de doos zit een geprinte installatiehandleiding, maar je kunt ook de WeMo-app (voor Android en iOS) downloaden voor stapsgewijze instructies op je scherm.

Allereerst moet je de WeMo Link inpluggen - hij is wat groter dan de gemiddelde telefoonoplader en zal zeker stopcontacten eronder bedekken. De Link moet zich op een relatief centrale locatie in je huis bevinden, omdat hij zowel je wifi signaal als de smart lampen die hij moet bedienen moet kunnen benaderen. Weet je niet zeker of je Link centraal genoeg is? Controleer het wifi signaal op je telefoon of tablet op die plek - als je twee balkjes of meer hebt zit je goed. Een Link kan maximaal vijftig lampen bedienen, wat voor een gemiddeld huishouden meer dan genoeg zou moeten zijn.

Nadat je de Link ingeplugd hebt, moet je de smart lampen installeren. Dit zijn normale lampen, dus je hoeft ze zoals gewoonlijk alleen maar vast te schroeven. Zorg ervoor dat ze allemaal aan staan, en aan blijven staan, zodat je ze via de app kunt bedienen.

Als je dat nog niet gedaan hebt, is nu het moment om de WeMo app te installeren die je door de rest van het proces heenleidt. Je kunt de WeMo Link met je wifi-netwerk verbinden door je smartphone te verbinden met het WeMo-netwerk, en vervolgens via de app in te loggen op je wifi-netwerk. Als dat eenmaal gebeurd is detecteert je Link automatisch alle smart lampen in de omgeving. Je kunt de app op meerdere smartphones en tablets installeren, zodat iedereen in het gezin de lampen kan bedienen.

En toen was er licht

De WeMo Link zal alle geïnstalleerde smart lampen in de app zetten (in dit geval de twee die in de starterkit zaten) met niet echt duidelijke namen zoals "Lightbulb 1" en "Lightbulb 2". Om de lampen een andere naam te geven, ga naar More (de drie puntjes in de linkerbovenhoek van de app) > Edit Device en kies de lamp die je wilt bewerken. Hier kun je de lamp een andere naam geven of het apparaat resetten; over een tijdje zul je ook het icoon van de lamp kunnen bewerken. Om te zien welke lamp je aan het bewerken bent kun je op Check Bulb drukken en de lamp zal drie keer flikkeren.

Het is indrukwekkend hoeveel controle je hebt over je nieuwe smart lampen, en is te vergelijken met wat je krijgt met de Philips Hue Lux-lampen. Vanaf het hoofdscherm van de WeMo-app kun je elementaire functies uitvoeren: Je kunt de lampen individueel aan- en uitzetten door op het icoon van de aan/uit-knop te drukken naast de naam van de lamp. Je kunt ook op de naam van een lamp drukken om meer opties te vinden, zoals helderheidsregeling (van 1 tot 100 procent, in stappen van 1 procent) en een slaapdimmer, waarmee je de lamp over een bepaalde periode (tussen de 1 en 60 minuten) kunt laten dimmen totdat hij uit is.

Lampen groeperen

In het Edit Device scherm kun je groepen van lampen aanmaken door ze ingedrukt te houden en over elkaar heen te slepen. Groepen kunnen handig zijn als je bijvoorbeeld een kroonluchter hebt of een serie lampen die te gezamenlijk wilt bedienen. Als een lamp zich eenmaal in een groep bevindt kun je de helderheid ervan niet meer aanpassen zonder die van de hele groep aan te passen, tenzij je die lamp uit de groep verwijdert.

Met de WeMo-app kun je ook een planning maken, ook wel "rules" genoemd, voor elke verbonden lamp. Zo kun je portiekverlichting programmeren zodat deze aangaat wanneer het donker wordt en bij zonsopgang uitgaat. Het Rules scherm stelt je in staat om je lampen te programmeren zodat ze je 's ochtends langzaam (of snel) wakker maken. Een vooringestelde regel met de naam Away mode schakelt de lampen dagelijks automatisch aan en uit om vreemden of potentiële inbrekers te laten denken dat je thuis bent terwijl je eigenlijk op vakantie bent.

Belkins WeMo ecosysteem is echt handig vanwege de "rules", omdat je verschillende WeMo-apparaten kunt verbinden en ze samen kunt laten werken. Als je bijvoorbeeld een WeMo Netcam hebt, kun je de bewegingssensor van het apparaat gebruiken om je lampen aan te laten gaan wanneer je de kamer binnenkomt.

Net als andere WeMo smart apparaten zullen de smart lampen uiteindelijk kunnen verbinden met IFTTT voor nog meer gespecialiseerde controle. IFTTT is een dienst die met sociale netwerken en andere internet gebaseerde waarschuwingen werkt om acties te activeren - met andere woorden, je zou internet gebaseerde waarschuwingen kunnen gebruiken om je lampen te bedienen. Je zou een IFTTT recept kunnen aanmaken dat je lampen aandoet wanneer je in je flatgebouw incheckt. Ten tijde van deze review zijn de WeMo-lampen nog niet compatibel met IFTTT (hoewel andere WeMo-componenten dat wel zijn), maar Belkin belooft dat deze compatibiliteit er binnenkort zal komen.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in het bedienen van je lampen via wifi, dan is Belkins WeMo LED-startpakket een goede keuze voor een relatief goede prijs. De WeMo-app zit vol met functies en geeft je zeer precieze controle over je lampen, maar ze zijn misschien wel het beste geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in huisautomatisering in plaats van alleen gemak. Ik zeg dit omdat de lampen niet compatibel zijn met Belkins fysieke schakelaars, en het is niet echt handig om steeds een app te moeten openen om je bedlampje aan te doen. Ze zijn ook nog niet compatibel met IFTTT. Philips' Hue-lampen zijn dat wel.

2 Reactie(s) op: Belkin WeMo LED-startpakket - Ideaal voor de vergeetachtige gebruiker

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2014 19:57 MarkS90
  Gezien de prijsstelling kun je beter de LED-lampen de rest van je leven aan laten staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2014 12:52 Oscar
  Kunnen wel handig zijn wanneer je langere tijd van huis bent, zo'n tijdklok is ook wel handig, maar niemand doet elke avond precies om bijvoorbeeld 18.00 of zoiets…… de lampen aan, dan kan je met die Belkin lampen, dat handig variëren. Dat er geen fysieke schakelaar mogelijk is, hebben die lui van Belkin bewust gedaan, de bedoeling is dat die lampen op afstand via de app, worden bedient,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.