Benader je thuisnetwerk vanaf internet

Door: Edmond Varwijk | 30 januari 2015 11:58

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Ieder thuisnetwerk zit achter een router. De router zorgt ervoor dat alle pc's van het thuisnetwerk toegang hebben tot internet. Wil je een apparaat in je huis benaderen vanaf het internet, dan voorkomt de router dat juist. Je zult poorten moeten openen en toegang moeten verlenen. Hoe doe je dat?

In elk thuisnetwerk zit minimaal één router. Vaak is deze gecombineerd met het modem, maar noodzakelijk is dat niet. De belangrijkste taak van een router is het routeren, dat wil zeggen het door een netwerk loodsen van een netwerkbericht of datapakketje om het van de ene plek op de andere te krijgen. Routers gebruiken daarvoor het IP-adres van de bestemming dat in elk netwerkpakketje staat. Ze beslissen dan heel snel of dat IP-adres op het thuisnetwerk hoort. Zo niet, dan stuurt de router het pakketje het netwerk van de provider op. De router doet echter nog veel meer. Een tweede belangrijke functie van een router is NAT (Network Address Translation): dit is het vervangen van het IP-adres van een netwerkpakketje door een ander IP-adres binnen het thuisnetwerk. Dit is noodzakelijk omdat een deel van alle bestaande IP-adressen alleen op het thuisnetwerk kan worden gebruikt en niet op internet.

De derde belangrijke functie van de router is de firewall. De router zal standaard elk bericht dat van het internet komt beoordelen en het enkel doorlaten als het een antwoord is op een bericht van een computer op het thuisnetwerk. Alle andere berichten worden geblokkeerd, zo beveiligt de firewall het thuisnetwerk tegen indringers. Samen zorgen deze functies voor een prima verbinding met internet, maar maken ze het benaderen van het thuisnetwerk vanaf het internet een stuk lastiger. Toch wil je sommige apparaten binnen je thuisnetwerk wel vanaf internet benaderen, bijvoorbeeld een NAS of een webcam.

01 Het eigen netwerk

Mogelijk weet je al het een en ander over je netwerk, maar voor portforwarding moet je in elk geval de IP-configuratie kennen van zowel de router als van het apparaat dat je wilt ontsluiten via internet. Om het netwerk te verkennen open je in Windows een opdrachtprompt: klik op de startknop, tik een deel van het woord opdrachtprompt en klik op de optie Opdrachtprompt. In het opdrachtpromptvenster voer je het commando ipconfig uit. Zo achterhaal je het eigen IP-adres, het subnetmasker, maar ook het IP-adres van de standaardgateway (dat is het adres van de router). Het IP-adres van de NAS of IP-camera zit in hetzelfde netwerk als de pc en de router. Je kunt ook een netwerkscanner als Angry IP Scanner gebruiken. Op je smartphone kun je een app als Fing (ook voor Android) gebruiken om deze informatie te verkrijgen.

Om het netwerk te leren kennen gebruik je de opdrachtprompt.

Ook met smartphone en een app als Fing kun je eenvoudig het IP-adres van de router vinden.

02 Inloggen op de router

Beheer van de router gaat altijd via de browser. Start de browser en typ in de adresbalk het IP-adres van de standaardgateway, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Anders dan de apparaten in het thuisnetwerk, heeft een router niet één, maar twee IP-adressen. Het IP-adres aan de kant van het thuisnetwerk is het IP-adres van de router als standaardgateway. Daarnaast heeft de router nog een IP-adres aan de kant van het internet, vaak de WAN-poort geheten. Beide IP-adressen zijn te vinden in de configuratie van de router. Noteer de IP-adressen, later heb je allebei nodig. Als je alles goed hebt ingesteld, gebruik je het externe IP-adres (van de WAN-poort) om vanaf internet verbinding te maken met bijvoorbeeld je NAS of IP-camera.

De router heeft twee IP-adressen, een voor het interne netwerk (LAN) en een voor op internet (WAN).

03 Vast IP-adres

Voor portforwarding is het belangrijk dat het apparaat dat je via internet wilt gebruiken, zoals een NAS of IP-camera, altijd op hetzelfde IP-adres in het thuisnetwerk te vinden is. Het apparaat mag dus niet via DHCP zijn IP-adres krijgen, maar een vast IP-adres hebben. Dit wordt ook wel een 'static' IP-adres genoemd. In de configuratie van de NAS of IP-camera kun je zo'n vast IP-adres instellen. Log daarvoor in op de webinterface van het apparaat en open de netwerkconfiguratie.

Geef alle apparaten die je wilt kunnen bereiken vanaf internet een vast IP-adres op het thuisnetwerk.

04 De theorie van portforwarding

Om alles zo in te stellen dat iemand via internet de beelden van de IP-camera in het thuisnetwerk kan zien, moet je een aantal gegevens weten. Gezien vanaf het internet zijn dat: het IP-adres aan de WAN-kant van de router, het IP-adres op het thuisnetwerk van de IP-camera en het poortnummer waarop de webcamsoftware actief is op de IP-camera. Bij portforwarding open je dan een poort in de firewall van de router (dat kan poort 80 zijn of poort 5000) en die koppel je aan het IP-adres van de IP-camera en het poortnummer op de IP-camera.

Wanneer je vervolgens een browser opent en zorgt dat deze echt via internet verbinding maakt (dus niet via het interne netwerk) en het adres van de router in de adresbalk typt met het juiste poortnummer, dan zal de firewall die verbinding accepteren en doorzetten naar het IP-adres en het poortnummer dat je hebt opgegeven in de regel voor portforwarding. Vanaf stap 6 laten we je voor een aantal populaire merken routers zien hoe je portforwarding instelt.

De iPhone en notebook maken beide verbinding met een apparaat op het thuisnetwerk, via een verzoek aan de router met verschillende poortnummers.

IP-adressen

TCP/IP is het communicatieprotocol op je thuisnetwerk én internet. Wanneer je bijvoorbeeld een webpagina opent, dan gaat er een groot aantal netwerkpakketjes van de computer naar de webserver en terug. De basis daarvan is de IP-adressering. Elke computer, NAS of IP-camera heeft een IP-adres. Elk adres bestaat uit vier blokken van elk maximaal 3 cijfers, van 0 tot 255.

Alle adressen zitten dus tussen 0.0.0.0 en 255.255.255.255, in totaal 4.294.967.296 IP-adressen (2^32). Van al die adressen zijn een paar blokken alleen voor gebruik op privénetwerken, deze kunnen niet op internet worden gebruikt. Dit zijn 10.0.0.0 tot 10.255.255.255, 127.0.0.0 tot 127.255.255.255 en 192.168.0.0 tot 192.168.255.255. Dit geldt overigens voor IPv4. Er is inmiddels een opvolger in de vorm van IPv6, waarbij er genoeg IP-adressen beschikbaar zijn om ieder apparaat een uniek adres te geven. IPv6 wordt echter nog nauwelijks gebruikt.

18 Reactie(s) op: Benader je thuisnetwerk vanaf internet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 januari 2015 13:39 japie12
  bedankt voor dit zeer heldere en leerzame artikel,
  Goed uitgelegd, hier kan ik eindelijk iets mee
  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2015 18:26 Anoniem
  test
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2015 22:54 Anoniem
  Mijn ip adres is banned op diverse sites.
  Hoe kan je dit ip adres omzeilen?
  Moet ik 1 router achter een nieuwe router zetten bv ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2015 09:44 Anoniem
  Een helder artikel, echter mis ik het "port forwarden" van de router(s) van 1 van de grootste internetproviders op de kabel, te weten ziggo. Is het mogelijk dat jullie dit nog aangeven?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2015 10:00 Anoniem
  Ziggo routers zowel UBEE dan wel Cisco geven problemen met portforwarding. beste oplossing een tweede router plaatsen en DHMZ op de Ziggo router uitzetten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2015 13:27 Anoniem
  Super artikel Edmond, dank voor het in eenvoudige taal weergeven, hoe E.e.a. Werkt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2015 21:06 Anoniem
  Mis helaas een remark tav de security, want anderen kunnen tenslotte ook jouw webcam ed benaderen van buitenaf.
  Hiermee is het dus van groot belang dat je dat wat je naar buiten openzet goed beveiligd met een wachtwoord.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2015 11:46 Anoniem
  Goed omschreven en uitgelegd! Zoals anderen ook al opmerken, hoe zit het met de beveiliging, zet je zo niet een deur open voor ongewenste gasten? Die met een portsniffer o.i.d. de toegang vinden.
  Of bestaat de beveiliging uit de gebruikelijke user/passwoord drempel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 februari 2015 16:48 Anoniem
  E.e.a. goed uitgelegd. Helaas: het verhaal begint met het Ziggo Wi-Fi UBEE modem, maar daarvan wordt niet uitgelegd hoe je moet "port forwarden". Het schijnt dat dit type problemen geeft met "port forwarden"?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2015 07:06 Anoniem
  Echt een prima artikel en goed opgebouwd.
  Helemaal niks mis mee!
  Wat betreft beveiliging opmerkingen en vragen?
  1. De Creatieve geest vind je niet hier, die vond de oplossing al!
  2. Heb je echt zoveel te verbergen?
  3. Heeft BB zoveel interesse in jou denk je?
  4. Fritz!box wordt niet genoemd en toch kan ik forwarden.
  5. Als het er niet bij staat, zou het dan zo zijn dat het niet kan?
  6. Of ben ik nou creatief?
  7. Hou het maar op: Ik weet steeds minder doordat ik steeds meer weet..
  Groet,
  Hans
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2015 16:28 Anoniem
  Ik heb een Viewcam Easyconnect en een Fritz!box 7390 router. Binnen het LAN werkt dit prima. Zodra ik echter via WAN camera beelden wil bekijken dan zie ik op mijn smartphone dat de camera online is. Helaas krijg ik geen beeld en ontvang de melding 'video connection lost'. Volgens de leverancier is dit een p2p verbinding en is geen port forwarding nodig. Het werkt niet …
  Enig idee?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 12:43 Anoniem
  Ik heb thuis een Fritz router. Deze kan je instellen als VPN server. Is dit niet vele male veiliger? Dus ipv verkeer van buiten toestaan, een bepaald apparaat (iPhone ofzo) in zijn gehaal via VPN in je netwerk trekken, dan hoef je verder niks te regelen met port forwarding en hoe je je ook geen zorgen te maken dat mensen misbruik kunnen maken van je netwerk via de geforwarde poort of apparaat. Bijkomend voordeel is dat Netflix in het buitenland gewoon NLs blijft en dat ook NOS ed. alles laat zien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 september 2015 19:38 Anoniem
  Wat je ook kan is eens kijken naar www.myowncloud.nl dan heb je een werkplek in azure en hoef je thuis niet moeilijk te doen :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 september 2015 11:15 Anoniem
  Goed artikel, maar zo'n eigen netwerk maken werkt vaak omslachtig. Zelf werk ik al jaren met vBoxxcloud. Ook hier staan alle apparaten altijd met elkaar verbonden en het delen van je bestanden gaat probleemloos, scheelt je veel werk. Wat de beveiliging betreft, ik ben blij dat er een keer een Nederlands bedrijf is die de beveiliging serieus neemt. Zie: www.vBoxxcloud.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2015 17:19 Anoniem
  Goed artikel echter nu het volgende:

  Heb in totaal drie camera's die via het WAN adres via buiten gewoon te bereiken zijn via mijn mobiele telefoon (3g). Echter wanneer ik thuis ben en in de wifi kan ik mijn camera's niet bereiken via het WAN adres. Wel is het mogelijk om via het ip adres de camera's te bereiken. Ps advice !!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2015 12:41 Anoniem
  goedd artikel echt heel goed not
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2015 15:42 Anoniem
  Het is een duidelijke uiteenzetting.
  Maar ik mis wel het totale commando.
  Min 2e router staat in het buitenland .fr Een ip cam in Nl en een in Fr.
  Foscam
  Hoe nu verder?

  Hoe gebruik ik :\\ , \ , /, : .
  Met dank voor Uw advies
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2016 14:26 Anoniem
  Goede uitleg, helaas wordt er niet duidelijk uitgelegd hoe het bij een Ubee modem van ziggo werkt. Deze wordt wel als eerste genoemd maar helaas volgt er geen uitleg van.
  Voor mensen die wel een Ubee modem van ziggo hebben, bij port-forwarden moet je als extern ip adress, 0.0.0.0 gebruiken en de poort die je open wilt hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.