Bescherm je thuisnetwerk met Sophos Home

Door: ignace-de-groot | 11 augustus 2016 07:08

How To

Het spreekt voor zich dat al je pc's van een antivirusprogramma zijn voorzien. Bij een uitgebreid thuisnetwerk kan dat een dure zaak worden, tenzij je het bij de in Windows ingebouwde antimalwarebescherming houdt. Je hebt echter een betere bescherming met Sophos Home.

Wie thuis de computers en het netwerk onder zijn beheer heeft moet een beetje van alle markten thuis zijn en oog hebben voor heel wat aspecten van het computergebeuren. Je moet zorgen dat de software en drivers overal up-to-date zijn, dat er een degelijk antivirusprogramma draait, dat je snel kunt reageren op (aanstaande) problemen, dat er regelmatig back-ups worden genomen, dat je een gecrasht systeem snel weer kunt terugzetten, etc. In het derde deel van deze zevendelige serie geven we inzicht in hoe je je thuisnetwerk kunt beschermen met Sophos Home. Lees ook:Krijg volledig inzicht in je thuisnetwerk met Spiceworks.

Installatie

Met Sophos Home kun je vanuit één centraal account gratis tot 10 toestellen beschermen met dezelfde beveiliging als de commerciële variant en bovendien zonder vervelende advertenties.

Surf alvast naar https://home.sophos.com/login en klik op Create a Free Account. Vul de gevraagde gegevens in en klik op de link in de bevestigingsmail, waarna je je bij de dienst kunt aanmelden en je op het online dashboard belandt. Om de computer waarop je deze pagina bekijkt meteen al van de Sophos-antivirustool te voorzien, druk je op de knop Install en start je het gedownloade bestand. Wil je dit programma ook op andere toestellen onder je beheer installeren, maak dan gebruik van de link die je op je dashboard aantreft bij Add to other Computers (beschikbaar voor Windows en OS X). Ook deze link zorgt voor een download van een installatiebestand en na installatie worden ook die systemen dan aan het centrale antivirusbeheer toegevoegd. Voor de installatie is niet veel meer nodig dan een druk op de Install-knop, maar het proces kan wel enige tijd in beslag nemen.

Lokaal kun je alleen een scan doen, de rest wordt centraal in de cloud geregeld.

Beheer

Na afloop meld je je opnieuw aan bij je online dashboard. Als het goed is, verschijnen daar na de computers waarop je Sophos Home hebt geïnstalleerd. Desnoods druk je hier eerst nog even op de knop Refresh. Je kunt nu in één oogopslag zien hoe het met de antimalware-beveiliging van elke computer is gesteld. Je ziet hier of er bedreigingen zijn gedetecteerd of opgeschoond en hoeveel (malafide) websites werden geblokkeerd.

Klik je op een systeem, dan komt pas de ware kracht van Sophos naar boven. Als beheerder bepaal je per systeem welke beveiliging actief moeten zijn: real-timebescherming tegen malware en zero day-aanvallen, detectie van PUP's (potentieel ongewenste software) en/of blokkade van malafide sites. Er zit zelfs een module voor ouderlijk toezicht bij waarbij je aangeeft welke (van de 28) sitecategorieën al dan niet zijn toegelaten of bij welke een waarschuwing moet verschijnen. Verder kun je nog een systeemscan uitvoeren en uitzonderingen definiëren (sites of applicaties die alsnog moeten toegelaten worden of mappen of bestanden die buiten de viruscontrole moeten blijven). Je krijgt tevens een overzicht van de gebeurtenissen, zoals malwaredetecties en -verwijderingen of geblokkeerde sites.

Per pc bepaal je welke beveiligingen actief moeten zijn, op het gebied van malware, PUP's en websites.

Antivirus-weetjes

Wil je op een veilige manier uittesten of je antivirustool wel paraat staat, dan kun je een nepvirus downloaden. Het bekendste is het EICAR-testvirus dat je (in diverse vormen) kunt downloaden.

Ook goed om weten (en om mee te delen aan de gebruikers van je netwerk): wanneer je een bestand wilt downloaden, laat het dan ook eerst controleren door de online antivirusdienst VirusTotal (tot 64 MB) of door Metadefender Cloud (tot 140 MB). Beide diensten testen het geüploade bestand (of de een ingevoerde URL) met enkele tientallen verschillende virusscanners. Het resultaat heb je pijlsnel binnen.

Wees proactief en stuur alle downloads eerst naar een gecombineerde antivirusjager.

0 Reactie(s) op: Bescherm je thuisnetwerk met Sophos Home

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.