Bescherm Windows tegen Microsoft

Door: Joris Peterse | 02 december 2016 10:42

How To

Sinds Windows 10 heeft het besturingssysteem een privacyprobleem. Microsoft vond het nodig om onnodig veel persoonsgegevens te verzamelen, zonder de gebruiker opties te geven dit helemaal uit te zetten. Ondanks de kritiek lijkt er geen eind aan te komen. Met deze vier tools neem je het heft in eigen hand om jezelf te beschermen.

In de instellingen van Windows 10 kun je de gegevensverzameling enigszins indammen. Het is ook aan te raden om hier eerst even doorheen te bladeren voordat je met tools aan de slag gaat. Maar zelfs als je alle schuifjes uit hebt gezet, worden door de ‘Telemetry services’ in Windows 10 nog ontzettend veel gegevens naar Microsoft doorgestuurd. Met deze tools maak je het voor Microsoft lastiger om data te verzamelen. Overigens is het niet nodig al deze tools te gebruiken. Kies welke je zelf het prettigst vindt. Lees ook: Zo schakel je de keylogger in Windows 10 uit

Spybot Anti-Beacon

Niet alleen Windows 10 heeft last van de extreme gegevensverzameling. Microsoft heeft dit ook naar Windows 7 en 8.1 gebracht. Met het tooltje blokkeer je al het gegevensverkeer naar Microsoft en werkt met al deze Windowsversies. Spybot Anti-Beacon is gratis en portable, je hoeft het dus niet te installeren.

Destroy Windows Spying

Net als Spybot Anti-Beacon hoef je Destroy Windows Spying niet te installeren, niets te betalen en kun je het Telemetry-gegevensverkeer blokkeren. Dit gaat via de Hosts-file in Windows. Maar Destroy Windows Spying kan meer. Je kunt deze namelijk ook inzetten om Windows 10-apps te verwijderen die Microsoft je eigenlijk niet laat verwijderen, zoals OneDrive, Builder 3D, OneNote, Xbox, Mail, enzovoort.

Ultimate Windows Tweaker

Niet alleen is Ultimate Windows Tweaker in staat om Telemetry in Windows uit te schakelen. Ook biedt het een grote verzameling van handige aanpassingen die je kunt doen in Windows. Om Windows er uit te laten zien zoals je wilt, maar ook om Windows sneller te laten draaien. Ultimate Windows Tweaker is een aanrader, zelfs als je geen interesse hebt om de Telemetry uit te schakelen. Bovendien is het gratis.

ShutUp10

Ook ShutUp10 kun je gebruiken om veel nare dataverzameling een halt toe te roepen. Maar je kunt ook Windows Defender ermee tweaken. Geen zin om diagnostische gegevens en malware-samples via Defender naar Microsoft te sturen? Dan schakel je het met ShutUp10 uit. Ben je helemaal niet gediend van de matige virusbeveiliging die Defender biedt? Dan schakel je Defender met dit gratis tooltje helemaal uit.

4 Reactie(s) op: Bescherm Windows tegen Microsoft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2016 00:31 henkzelf
  LET OP: Spybot Anti-Beacon bevat Malware!

  Dan nog liever je gegevens delen met Microsoft i.p.v. deze boeven :-P
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2016 00:34 TechHulp
  spybot antibeacon bevat inderdaad malware, mijn virusscanner blokte 'm ook direct!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2016 08:05 ardsur
  Dat is niet netjes van ComputerTotaal!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2016 14:39 Joris Peterse
  Ik ben blij dat jullie er zo scherp op zijn. Gelukkig is er niks zorgelijks. Voordat ik een tooltje bespreek, test ik deze eerst met Virustotal, die 55 verschillende virusscanners erop loslaat. Voor zowel de installer, als de portable versie gaf virustotal geen alarm: https://virustotal.com/nl/file/04ce8f9b49e8ff5c9b8e14d86ddb3feef694d40d0267b20092991be2f85c02df/analysis/1480944913/ en https://virustotal.com/nl/file/6fd2790363b576a19858b2e67483bb4a578c6b00bda8a9c5ea6e93e789cd71e4/analysis/1480944957/. Ik denk dus dat de virusscanners vals alarm hebben geslagen. Dat is niet vreemd ook. De freeware is tamelijk ingrijpend op het Windowssysteem, dus dat het preventief geblokkeerd wordt, is niet heel gek.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.