Bestanden beveiligen met Persoonlijke kluis van OneDrive

Door: dennis-gandasoebrata | 03 februari 2020 17:00

Kluis
Nieuws

Kortgeleden introduceerde OneDrive een nieuwe functie: Persoonlijke kluis. Met dit onderdeel kun je bestanden beveiligen en heb je de beschikking over extra functies om te voorkomen dat de gegevens in verkeerde handen komen. Wij gingen er al direct mee aan de slag.

De Persoonlijke kluis van OneDrive kun je zien als een extra beveiligd afgeschermd stuk binnen je OneDrive-account. Je kunt de bestanden die zich in de kluis bevinden alleen benaderen nadat je je hebt aangemeld via tweestapsverificatie, bijvoorbeeld via een sms-bericht of code per e-mail. De kluis biedt bovendien een paar andere functies waarmee je je bestanden nog veiliger kunt bewaren.

Hoeveel opslag je in de kluis tot je beschikking hebt, is afhankelijk van het abonnement van OneDrive. Maak je gebruik van een gratis OneDrive-account of het abonnement met 100 GB opslagruimte, dan kun je maximaal drie bestanden in de kluis opslaan. Maak je gebruik van OneDrive in combinatie met Office 365, dan kun je een onbeperkte hoeveelheid bestanden in de kluis opslaan.

Je kunt de kluis benaderen via de webomgeving van OneDrive, maar ook via de mobiele app (Android en iOS) en via de Windows 10-app. De Persoonlijke kluis werkt op alle apparaten waarop je nu OneDrive gebruikt. Het nieuwe onderdeel is bijvoorbeeld geschikt voor je identiteitsbewijs, rijbewijs en financiële gegevens. Volgens de makers zijn deze bestanden nog steeds relatief veilig nadat iemand onverhoopt toegang heeft gekregen tot je apparaat.

OneDrive Persoonlijke kluis instellen

Tijd om met de kluis aan de slag te gaan. Klik op het pictogram van OneDrive in het Systeemvak (naast de klok). In het welkomstbericht van OneDrive klik je op de knop Aan de slag. Is het welkomstbericht bij je niet zichtbaar? Dan kun je de kluis benaderen door de Verkenner te openen (Windows-toets+E) en te kiezen voor Persoonlijke kluis. Een nieuw venster wordt geopend, waarin je klikt op Volgende. Hierna vraagt OneDrive om je expliciete toestemming om de kluis in te schakelen. Kies hier voor Toestaan. De kluis wordt ingesteld.

Zodra je de kluis wilt openen, verschijnt een venster waarin je wordt gevraagd om je wachtwoord. Je hebt daarnaast de keuze om je aan te melden met een ander Microsoft-account. Hierna wordt de kluis ontgrendeld. Vervolgens kun je de kluis op dezelfde manier gebruiken als de rest van je OneDrive-account. Sleep de bestanden naar het OneDrive-venster en laat ze hierboven los om ze toe te voegen. Vul je kluis nu met de bestanden die je extra veilig wilt houden.

Persoonlijke kluis
Instellen

De Persoonlijke kluis kent een paar extra beveiligingsmaatregelen tijdens het werken met je bestanden. Allereerst is verificatie in twee stappen altijd ingeschakeld om de bestanden te kunnen openen. Bovendien worden de bestanden automatisch vergrendeld als je twintig minuten inactief bent geweest. Maak je gebruik van de app voor de smartphone, dan vindt de vergrendeling al na drie minuten plaats. Tot slot wordt het delen van bestanden voor alles wat in de kluis is bewaard, automatisch uitgeschakeld.

Handiger is de mogelijkheid om bij het aanmelden gebruik te maken van de Authenticator-app. Kies in het aanmeldvenster voor Mijn Microsoft Authenticator-app gebruiken. Prettig is dat je voor de app geen internetverbinding nodig hebt.

Uitschakelen

Wil je de Persoonlijke kluis niet meer gebruiken? Je kunt deze op elk moment uitschakelen. Zorg er eerst voor dat de kluis geen bestanden meer bevat: nadat je de kluis hebt uitgeschakeld, zijn alle bestanden uit de kluis verwijderd. Open de webomgeving van OneDrive en kies Persoonlijke kluis. Verplaats de bestanden uit de kluis. Kies vervolgens voor Instellingen (je vindt de knop rechtsboven in het venster, herkenbaar aan het tandwieltje) en kies Opties. Links in het venster kies je voor Persoonlijke kluis. Kies voor Uitschakelen bij de optie Persoonlijke kluis uitschakelen. Klik bevestigend op de extra vraag of je daadwerkelijk de Persoonlijke kluis wilt uitschakelen.

Je kunt de kluis ook uitschakelen via de – verderop in dit artikel besproken – mobiele app. Tik in de app op Persoonlijke kluis en kies Instellingen voor Persoonlijke kluis. Tik op Persoonlijke kluis uitschakelen. Bevestig dat je de kluis daadwerkelijk wilt uitzetten.

OneDrive op smartphones

De Persoonlijke kluis werkt eigenlijk het prettigst op de smartphone: hier heb je extra mogelijkheden. Zorg dat je de nieuwste versie van de OneDrive-app hebt gedownload via Google Play of de Apple App Store. Zodra je de kluis hebt geopend in de app, doet de app suggesties om direct een aantal belangrijke documenten te scannen en op te slaan in de kluis. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om paspoort, rijbewijs, belastinggegevens en geboortecertificaat.

Klik op Alle suggesties weergeven om de complete lijst op te vragen. Klik op de knop Scannen naast het item dat je wilt digitaliseren. Belangrijk is dat de app de foto direct opslaat in de kluis, zelfs als je telefoon normaal gesproken foto’s ook automatisch opslaat in de cloud. Hiermee wordt voorkomen dat de gegevens ook buiten de strikter beveiligde kluis terechtkomen. Je kunt de lijst met aanbevolen bestanden om te scannen op elk moment terughalen. Tik in de app bovenin op Persoonlijke kluis en kies voor Aanbevolen bestanden. Zo kun je de te scannen documenten over meerdere momenten uitspreiden.

Bestanden
Opties

Via de app kun je verschillende opties aanpassen. Tik bovenin op Persoonlijke kluis en kies voor Instellingen voor Persoonlijke kluis. In het onderdeel Verificatie bepaal je hoe de gebruikerscontrole plaatsvindt. Hier kun je bijvoorbeeld de pincode voor de kluis wijzigen, maar ook de tweeledige verificatie (tweestapsverificatie) beheren. Om de bescherming van je gegevens verder te verbeteren, schakel je de optie in Vergrendelen bij afsluiten. Je vindt deze optie in de sectie Beveiliging.

Via de optie Automatisch vergrendelen kun je bovendien aanpassen na hoeveel minuten van inactiviteit de app automatisch moet worden vergrendeld (bijvoorbeeld al na een minuut). Bij Meldingen van Persoonlijke kluis bepaal je welke meldingen mogen worden getoond, bijvoorbeeld een melding in de app van OneDrive zodra de kluis wordt vergrendeld.

Duik dieper in Windows 10 en zet het besturingssysteem helemaal naar je hand met behulp van onze Tech Academy. Check de Windows 10 Beheer online cursus of ga voor de Windows 10 Beheer-bundel inclusief techniek- en praktijkboek.

0 Reactie(s) op: Bestanden beveiligen met Persoonlijke kluis van OneDrive

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.