Beste alternatieven voor Instagram

Door: Justin Doornekamp | 31 augustus 2022 09:33

Instagram feed opschonen
How To

Instagram is al jaren een gevestigde naam als het gaat om het bewerken en delen van je foto’s. Maar het is zeker niet de enige plek op internet waar je je mooiste foto's met de wereld kunt delen. We nemen enkele alternatieven voor Instagram onder de loep. En waarom zou je daarvoor kiezen?

Instagram staat vooral ook bekend om de vele filters die je over je foto’s kunt plaatsen, maar die functie kennen we nu wel. Er zijn tegenwoordig foto-apps waarmee je veel meer bewerkingen kunt doen dan in Instagram en die bovendien wat beter met je privacy omgaan. 

De volgende drie Instagram-alternatieven komen het dichtst in de buurt bij wat je van zo'n dienst verwacht en geven er ook hun eigen draai aan.

1. EyeEm

Een groot pluspunt van Instagram is dat het platform door veel fotoliefhebbers gebruikt wordt. Je kunt je foto’s direct onder de aandacht van miljoenen gebruikers brengen. Je wilt dus dat een Instagram-alternatief ook een flink gebruikersbestand heeft. 

Hoewel het aantal gebruikers van EyeEm met circa 22 miljoen lang niet in de buurt komt van de circa 1,9 miljard gebruikers van Instagram, kun je je foto’s wel degelijk onder een groot publiek verspreiden. EyeEm is zowel een social media-platform als een marktplaats waar je je foto’s kunt verkopen. Vallen je foto’s in de smaak, dan kan het dus zijn dat je er geld mee kunt verdienen. 

Heb je wat inspiratie nodig, dan kun je ook meedoen aan zogenoemde missies. Dit zijn opdrachten van bedrijven die op zoek zijn naar bepaalde foto’s of creatieve afbeeldingen. Dien jouw creatie in en er is een kans dat deze wordt gebruikt in een reclame of tentoonstelling. EyeEm heeft ook een app.

De mooiste foto's maken met je telefoon? Bestel de cursus smartphonefotografie!

2. 500px

500px legt de nadruk op het sociale aspect van fotografie en biedt veel verschillende manieren om door foto’s op het platform te scrollen. Je kunt direct de laatste uploads zien of de populairste foto’s van dit moment. Ook op dit platform kun je de licentie van je foto’s verkopen, waardoor 500px veel professionele fotografen trekt. 

Als je het belangrijk vindt dat de auteursrechten van je foto altijd van jou blijven, dan is 500px eveneens een goede keuze. Als je een foto plaatst op Instagram, dan krijgt het social media-platform namelijk een wereldwijde, gratis licentie op de afbeelding. Bij 500px behoud je zelf een deel van de auteursrechten. 

Wil je meer mogelijkheden, dan zijn er ook diverse abonnementen die je kunt afsluiten. Hiermee krijg je onder meer inzicht in statistieken en kun je als professioneel fotograaf een zakelijk profiel aanmaken.

3. VSCO   

VSCO lijkt in veel opzichten op Instagram: je kunt foto’s maken en bewerken, terwijl de app een reeks filters biedt. Er zijn echter een paar verschillen die VSCO een perfect alternatief maken voor Instagram. Zo kun je veel makkelijker foto’s van anderen delen en kun je je volgers afschermen. Alleen jij weet dan hoeveel volgers je hebt. 

Hierdoor ligt de focus veel meer op creativiteit en unieke content in plaats van op populaire trends of hypes. Met 30 miljoen actieve gebruikers hoef je bovendien niet bang te zijn dat je foto’s niet voldoende aandacht krijgen.  

Heb je een geschikt alternatief gevonden, dan denk je er wellicht aan om je Instagram-account stop te zetten. In ons artikel over hoe je je Instagram-account verwijderen kunt, lees je meer.

1 Reactie(s) op: Beste alternatieven voor Instagram

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 september 2022 09:34 adamjames
    It is impossible to become the next Instagram throughout the night. This is true that Instagram alternatives are available, but no one can be equivalent to what Instagram has achieved in the past. At my seo agency in Ireland I have worked with some clients on similar projects but in the end, they were not getting what they were wishing for Instagram is a giant in the tech industry.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.