Bestuur en beveilig je huis op afstand

Door: Redactie Computer!Totaal | 16 juni 2017 10:25

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 04: Welkomstverlichting

Het is natuurlijk fijn als je je huis binnenkomt (via de hal, schuur of garage) en de verlichting automatisch aanspringt. Een eenvoudige bewegingssensor (pir-sensor, passieve infrarood) – te koop bij de bouwmarkten – volstaat om dit kunstje te klaren. Bij beweging en/of duisternis, zal deze een lamp kunnen inschakelen. Met een ingebouwde timer schakelt de lamp na een bepaalde periode ook weer uit. Eenvoudig, makkelijk en fool-proof dus. Let bij de aanschaf wel op of hij in staat is om spaar- en ledlampen te schakelen, en of er volstaan kan worden met een tweedraad-aansluiting of dat er drie draden benodigd zijn!

Wil je een stapje verder gaan, dan kan een slimme bewegingssensor gebruikt worden. Deze kan ook commando’s naar andere apparatuur sturen. Philips heeft voor zijn Hue-systeem bijvoorbeeld de Hue Motion Sensor. Die detecteert beweging, houdt rekening met dag en nacht voor de lichtintensiteit en kleur van de lampen, schakelt alleen in het donker de verlichting in en werkt draadloos. Met name dat laatste maakt installatie een peulenschilletje!

Tip 04 Philips heeft voor zijn Hue-systeem de Motion Sensor.

Tip 05: Ip-camera

Die welkomstverlichting registreert beweging en geeft vervolgens een signaal af. Een moderne ip-camera doet feitelijk hetzelfde, maar kan vervolgens die bewegingen ook vastleggen. Vaak kan er ook een notificatie worden verstuurd als er beweging wordt geregistreerd, in de vorm van een pushbericht op je smartphone, een e-mail of een sms’je. Eventueel wordt er direct een snapshot meegestuurd en een opname gestart. Met een ip-camera kun je je huis veiliger maken, omdat je op afstand kunt zien wat er gebeurt. Je hoeft het apparaat niet te verbinden met een centrale unit, maar doe je dat wel, dan zijn er slimme scenes te bedenken, zeker in combinatie met andere slimme apparaten in je huis. Zie het kader ‘Voorbeeldsituatie’.

Let bij de aanschaf van je ip-camera op of de clouddienst een maandelijks abonnement vereist. Als je een nas in huis hebt, is dat niet nodig, zie onze cursus. Kijk ook naar extra geboden functionaliteit, zo hebben sommige ip-camera’s zelfs een ingebouwde sirene en kunnen ze van stroom worden voorzien via een lan-kabel, waardoor een separate voedingskabel niet meer nodig is. Echt draadloos kan ook, er zijn tegenwoordig ip-camera’s met accu.

Tip 05 Ip-camera’s hebben vaak een alarmfunctie waarmee een notificatie wordt verstuurd.

Voorbeeldsituatie

We verzinnen een leuke voorbeeldsituatie als je meerdere slimme apparaten in huis aan elkaar wilt koppelen via een centraal systeem, om je huis beter en slimmer te beveiligen. Bijvoorbeeld een bewegingsmelder, ip-camera, slot en verlichting.

Op de poortdeur van de tuin zit een slim slot en er staat een camera op de tuin gericht. Op het moment dat een van de gezinsleden met z’n telefoon of met een ‘druppel’ bij de tuindeur in de buurt komt, gaat het slot open en wordt door de ip-camera een foto gemaakt die naar de huiseigenaar wordt gemaild. In de hal van de woning hangen een bewegingsmelder en een tweede ip-camera, waarmee de huiseigenaar van afstand kan zien of er post op de mat ligt, of er iemand binnenkomt/het huis verlaat en of de buitendeur openstaat. Het domoticasysteem weet, aan de hand van een gekoppelde smartphone, of een van de bewoners thuis is. Is dat het geval, dan wordt het licht in de gang en woonkamer aan gezet zodra iemand de hal binnenkomt. Is er geen bewoner thuis en wordt er wel een beweging waargenomen, dan start de ip-camera met opnemen (naar de nas), en wordt een alarmmelding verzonden naar de huiseigenaar. Ook gaan alle gekoppelde lampen in huis rood knipperen.

Tip 06: Thermostaat

De klassieke huiskamerthermostaat is op zichzelf een handig stukje automatisering. Indien de temperatuur onder een ingestelde waarde daalt, krijgt de cv een signaal om in te schakelen. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan stopt dat signaal en gaat de cv-ketel weer uit. Simpel en effectief. Modernere varianten kregen al dag- en weekprogramma’s en inmiddels zijn we beland bij de volgende fase: slimme thermostaten. Deze schakelen nog steeds de temperatuur volgens een te programmeren planning. Extra is dat ze rekening houden met de opwarm- en afkoeltijd, zodat de gewenste temperatuur is bereikt op het ingestelde moment. Ook zijn ze in staat om op aanwezigheid van bewoners te anticiperen: indien de eerste bewoner bijna thuis is, wordt de verwarming alvast ingeschakeld. De afwezigheid van bewoners (gemeten door een bewegingssensor) betekent dan ook dat de thermostaat omlaag kan. Een leeg huis warm stoken is natuurlijk onzinnig, en wordt door zo’n slimme thermostaat voorkomen. Gekoppeld aan een domoticacontroller ontstaan nog meer mogelijkheden. Radiatoren kunnen worden voorzien van op afstand bedienbare kranen: in de ochtend wordt de badkamer wel verwarmd, maar overdag en in de avond niet (of minder).

Tip 06 Bespaar energie en verhoog het comfort door de temperatuur in huis in zones te regelen.

Tip 07: Gordijnen

Het volgende huis-onderdeel dat vrij eenvoudig te automatiseren is, zijn de gordijnen. Lui vanaf de bank de gordijnen openen of sluiten is natuurlijk grappig, maar echt nuttig of veiliger is dat niet. Dit wordt een ander verhaal op het moment dat je van huis bent. Dan is het niet alleen leuk, maar zorgt het ook voor meer veiligheid, omdat je jouw aanwezigheid kunt simuleren door ze – niet op vaste tijden! – te openen en sluiten. Je kunt zowel gordijnen als jaloezieën, rolluiken en rolgordijnen automatiseren. Hiervoor zijn diverse systemen op de markt (Somfy, Kallox, Velux) en er worden ook allerlei kleinere projecten gelanceerd, waaronder Slide. Dat is een Nederlands Kickstarter-initiatief waarmee maak je je bestaande gordijnen op afstand bedienbaar maakt, zodat je niet hele nieuwe gordijnen nodig hebt.

Het aansturen van je raamverduistering kan op meerdere manieren: handmatig, via een timer, via een lichtsensor of middels koppeling aan een domoticasysteem. In het laatste geval kun je bijvoorbeeld vlak voordat de duisternis invalt eerst de verlichting aanzetten en vervolgens de gordijnen laten sluiten.

Huizenhackers?

Recent kwam in het nieuws dat een slimme koelkast van Samsung kon worden gehackt en dat hierdoor de inloggegevens van de gebruiker konden worden buitgemaakt. Om deze hack wat te nuanceren: de hacker moet wel eerst toegang tot het wifi-netwerk hebben verkregen. De kop van dat nieuwsbericht was dus wat suggestief … Dat neemt niet weg dat het erg belangrijk is om stil te staan bij de beveiliging van je lokale netwerk en de verbindingen die tussen je huis en het web worden opgezet. Het gebruik van slimme apparaten (ook slimme meters voor gas, elektra en water) kan je privacy raken. Met online real-time inzicht in je verbruik, is ook te zien wanneer je niet thuis bent. Gelukkig is met gezond verstand aardig wat leed te voorkomen: stel goede wachtwoorden in die je regelmatig wijzigt, en beveilig je wifi-verbinding goed.

Beveilig je slimme apparatuur goed. De meeste IoT-hacks komen vanuit China en de US. (bron: Symantec)

0 Reactie(s) op: Bestuur en beveilig je huis op afstand

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.