Bestuur je huis met de Raspberry Pi

Door: koen-vervloesem | 17 juni 2015 07:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

De Raspberry Pi is een klein en veelzijdig computertje dat je kunt inzetten voor tal van taken. Wij laten je stap voor stap zien hoe je via je pc, smartphone of tablet je verlichting aanstuurt, je huis op contact- en bewegingssensoren laat reageren en slimme scenario's voor je huis ontwikkelt.

01 Welke Raspberry Pi?

De meeste domotica-controllers die in de handel verkrijgbaar zijn, kosten honderden euro's. En uiteindelijk is zo'n controller niet meer dan een minicomputer. Dat kan toch goedkoper? Zeker, een Raspberry Pi is voldoende uitgerust om dezelfde taken uit te voeren. In veel gevallen volstaat Model B of B+ met 512 MB RAM. Alleen als je heel veel apparaten in huis wilt aansturen, komt de krachtiger Raspberry Pi 2 Model B met 1 GB RAM, een quadcore-processor en vier usb2.0-poorten van pas.

02 Domoticz

De in de handel verkrijgbare domotica-controllers komen met software om je huis aan te sturen. Op de Raspberry Pi moet je die zelf nog installeren. Gelukkig bestaat er heel wat opensource domotica-software. Een gebruiksvriendelijk pakket van Nederlandse bodem is Domoticz. Download het image voor de Raspberry Pi, pak het uit en schrijf het met het meegeleverde programma Win32 Disk Imager naar een (micro)SD-kaart. Plaats die vervolgens in je Pi en start de minicomputer op. Volg daarna de instructies in het bestand Readme.txt, dat bij het image wordt meegeleverd.

03 Webinterface

Zoek in de lijst met DHCP-leases van je router welk IP-adres je Raspberry Pi in je netwerk heeft gekregen. Surf nu naar https://[IP-adres], met het juiste IP-adres op de plek van de vierkante haken. Negeer de waarschuwing over het beveiligingscertificaat. Dit is de webinterface waarmee je Domoticz aanstuurt. In Dashboard komen alle apparaten waarbij je op het sterretje klikt op de andere pagina's. In Switches komen alle schakelaars, bij Temperature alle temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren, in Weather neerslag-, luchtdruk- en andere weersensoren en in Utility energiemeters. De webinterface past zich automatisch aan je scherm aan; op mobiele apparaten krijg je een compactere weergave.

04 Lokalisatie-instellingen

Klik rechtsboven op Setup en dan op Settings. Hier stel je in verschillende tabbladen het gedrag van Domoticz in. Verander je de taal naar Dutch, dan krijg je de interface in het Nederlands te zien. Geef je je locatie in, dan berekent Domoticz de tijdstippen van zonsopgang en -ondergang. Handig om het gedrag van je schakelaars te configureren; denk aan een licht dat alleen 's nachts op een bewegingssensor reageert. Klik daarna rechtsboven op Apply Settings.

3 Reactie(s) op: Bestuur je huis met de Raspberry Pi

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 juni 2015 12:46 Anoniem
  heel mooi,
  kan ik dit downloaden als pdf oid. om een overzichterlijk geheel te krijgen?
  Groet Harrie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2015 14:07 Anoniem
  waarom opent hij nooit geen ene film hij ken ze nooit vinden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2016 11:58 cobra045
  Een leuk globaal artikel maar na een tijdje werken verschillende linken niet meer. Ook zou het aan te bevelen zijn om het complete artikel als PDF te kunnen downloaden wil je het later nog een na kunnen lezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.