Bestuur je huis met de Raspberry Pi

Door: koen-vervloesem | 17 juni 2015 07:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

13 Notificatie

Als je in de instellingen van Domoticz een systeem voor notificaties op je smartphone of je e-mailaccountgegevens hebt geconfigureerd, kun je bij elke sensor notificaties instellen. Heb je een draadloze temperatuursensor in je koelkast staan en wil je een waarschuwing krijgen als de temperatuur te veel oploopt (je hebt bijvoorbeeld de koelkastdeur laten openstaan), klik dan bij die sensor op Notificaties. Kies bij Type Temperatuur, bij Wanneer Groter, vul bij Waarde de drempelwaarde in en kies een Prioriteit, zoals Noodgeval. Klik tot slot op Toevoegen.

14 Gebeurtenissen

Als je nu een aantal sensoren en schakelaars hebt geconfigureerd, toont Domoticz allerlei gegevens over je huis en ben je in staat om apparaten in je huis te besturen. Maar een echt domoticasysteem kan allerlei zaken automatisch besturen. Daarvoor moeten we in Domoticz 'gebeurtenissen' configureren. Ga in het menu Instellingen naar Meer opties en klik dan op Gebeurtenissen. Hier maak je in een interface met blokjes grafische koppelingen tussen sensoren en schakelaars, om apparaten automatisch in of uit te schakelen of je notificaties te sturen.

15 Alleen in het donker

Met het gebeurtenissensysteem van Domoticz configureer je eenvoudig allerlei complexe scenario's zonder dat je één letter programmeercode hoeft in te tikken. Stel dat we een lamp in de gang automatisch willen laten aangaan als de voordeur opengaat, maar alleen als het donker is. Sleep dan links onder Control een if-blokje naar het midden en onder Logic een and-blokje en een =-blokje. Onder Devices vind je je apparaten. Voeg alle benodigde blokjes toe en klik de blokjes aan elkaar. Geef de gebeurtenis rechtsboven een naam en sla ze op.

16 Groepen

Wil je diverse apparaten tegelijk in- of uitschakelen met een timer, gebeurtenis of handmatig in de webinterface van Domoticz, maak dan een groep. Ga daarvoor naar het tabblad Groepen, klik rechtsboven op Groep toevoegen, geef de groep een naam, kies als type Groep en klik op Groep toevoegen. Klik daarna op Aanpassen en voeg onderaan apparaten toe. Met een groep bedien je dus diverse schakelaars tegelijk als één schakelaar.

17 Scènes

Wil je met één druk op de knop bepaalde apparaten inschakelen en andere uitschakelen, dan heb je een ander type groep nodig, namelijk een scène. Voeg een groep toe, maar kies dan als type Scène. Klik je daarna op Aanpassen, dan kun je niet alleen apparaten toevoegen, maar ook het commando (aan, uit en het niveau van een dimmer) kiezen. Een verschil met een groep is wel dat een scène niet kan worden in- of uitgeschakeld, je kunt ze alleen activeren.

3 Reactie(s) op: Bestuur je huis met de Raspberry Pi

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 juni 2015 12:46 Anoniem
  heel mooi,
  kan ik dit downloaden als pdf oid. om een overzichterlijk geheel te krijgen?
  Groet Harrie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2015 14:07 Anoniem
  waarom opent hij nooit geen ene film hij ken ze nooit vinden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2016 11:58 cobra045
  Een leuk globaal artikel maar na een tijdje werken verschillende linken niet meer. Ook zou het aan te bevelen zijn om het complete artikel als PDF te kunnen downloaden wil je het later nog een na kunnen lezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.