Bestuur je huis op afstand met je tablet

Door: richard-veenstra | 26 augustus 2014 12:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Het wordt tijd dat je je smartphone of tablet niet alleen maar inzet om films te kijken en email te checken. Met een paar handige tips bestuur je je tv, je lampen en computer in een handomdraai!

Tip 01: Tv bedienen

Als je een digitaal televisieabonnement hebt, staat er naast je tv een settopbox of decoder van de aanbieder. Je kunt het apparaat natuurlijk bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, maar sommige settopboxen zijn eveneens met je smartphone of tablet te bedienen. Heb je een mediabox van UPC, dan kun je met een speciale app voor iOS of Android bijvoorbeeld opnames programmeren. De Horizon TV App download je in de App Store of Google Play Store en na installatie log je in met je UPC-accountgegevens.

Heb je een iPad of iPhone, dan kun je zelfs de gehele mediabox bedienen. Hiervoor heb je de aparte app Horizon TV Remote nodig. Zowel de mediabox als de iPhone of iPad moeten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Naast dat je de mediabox kunt bedienen, kun je ook meteen op je iPad een tv-zender bekijken. Of jouw aanbieder een app aanbiedt om je settopbox of decoder te bedienen, lees je op de site van je televisie-aanbieder.

Tip 01 Met de Horizon TV Remote bedien je de mediabox van UPC.

Tip 02: Bedienen met IR

Een normaal huishouden heeft naast een settopbox natuurlijk ook een televisie, een versterker en een dvd- of bluray-speler in de kast staan. Om al deze apparaten te besturen, kun je een universele afstandsbediening kopen, maar die is vaak onoverzichtelijk en bevat een hoop knopjes die je zelden gebruikt. Om je smartphone of tablet in te zetten als universele afstandsbediening, heb je in sommige gevallen wel extra hardware nodig.

De meeste apparaten worden namelijk bediend via infrarood (IR) en veel mobiele apparaten hebben deze technologie jaren geleden verruild voor het modernere bluetooth. Android-gebruikers kunnen geluk hebben, er zijn smartphones en tablets die een zogenoemde IR-blaster aan boord hebben om infrarood-apparatuur mee te bedienen. De Samsung Galaxy S5, de HTC One en de LG G2 hebben bijvoorbeeld zo'n IR-blaster. Apple-gebruikers hebben pech en zullen moeten investeren in een hardware-kastje dat een wifi-signaal converteert naar een IR- of RF-signaal. De Tablet remote van One For All kost 69 euro, voor die prijs krijg je een klein zwart kastje en kun je de gratis Nevo-app van het bedrijf downloaden. Configureer al je apparaten vanuit de app en bestuur in de toekomst je apparaten met het grote scherm van je Android-tablet of iPad.

Tip 02 De Samsung Galaxy S5 heeft een IR-blaster aan boord zodat je infrarood-apparatuur kunt bedienen.

IR of RF

De begrippen IR en RF worden vaak doorelkaar gehaald, beide protocollen vind je vaak in universele afstandsbedieningen. IF staat voor infrarood en kun je vergelijken met het licht van een zaklamp, je moet de afstandsbediening op het te besturen apparaat richten om het te bedienen.

RF staat voor radiofrequentie en werkt zoals een walkie talkie. Ook al staat het ontvangende apparaat in een andere ruimte, je kunt het met een RF-afstandsbediening nog steeds besturen. Let dus goed op wat voor kastje je koopt als je met je smartphone of tablet je entertainmentapparatuur wilt besturen.

De One For All Tablet remote zet een wifi-signaal om naar een IR-signaal.

Tip 03: Muziek streamen

De volgende stap in huis is je audioapparatuur. Strikt genomen bedien je in dit geval niet je audioapparatuur, maar stuur je muziek van je smartphone of tablet naar je hifi-set of luidsprekers. Het systeem van Sonos is prijzig maar biedt je de mogelijkheid om via de Sonos Controller App (ook voor Android) verschillende muzieknummers naar luidsprekers in verschillende ruimtes te streamen. Je kunt desgewenst luidsprekers met elkaar combineren en vanuit de app de muziek naar meerdere luidsprekers streamen. Zo kun je in de woon- en eetkamer Adele luisteren, terwijl je in de keuken Armin van Buuren opzet.

Heb je een iPhone of iPad, dan kun je ook kiezen voor een goedkopere AirPlay-optie. Een AirPort Express-station kost je 99 euro en wordt op je wifi-netwerk aangemeld. Op je iPad of iPhone veeg je naar boven om het bedieningspaneel te openen. Tik op AirPlay en selecteer de naam van je AirPort Express. Je moet nu alleen nog even een kabel tussen de AirPort Express en je versterker of luidspreker aansluiten om de muziek van bijvoorbeeld de muziek-app of Spotify naar de luidsprekers te streamen. Losse luidsprekers die het AirPlay-protocol ondersteunen zijn ook verkrijgbaar.

Tip 03 Stream je muziek van je iPhone naar AirPlay-luidsprekers of een AirPort Express.

Tip 04: Domotica

Vrijwel alle zaken in je huis kun je bedienen met afstandsbedieningen of met een smartphone of tablet, het sleutelwoord is domotica. Uiteraard kun je een lamp, gordijn of garagedeur niet zonder tussenkomst van speciale hardware bedienen met je mobiele apparaat. Hiervoor zijn talloze systemen beschikbaar. Een bekend concept is KlikAanKlikUit, een systeem dat je wellicht al eens in de bouwmarkt hebt gezien. De producten, zoals lampfittingen, stekkerdozen en bewegingsmelders, zijn schappelijk geprijsd en te bedienen met een afstandsbediening van KlikAanKlikUit.

Wil je je smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening, dan heb je het basisstation ICS-1000 nodig. Dit apparaat sluit je aan op je thuisnetwerk en kun je benaderen met je smartphone of tablet met behulp van de app van KlikAanKlikUit (ook voor Android). Gek genoeg is de app alleen voor smartphones verkrijgbaar, er is geen aparte tablet-versie. Android-gebruikers moeten even opletten, er zijn namelijk twee versies van de app in de Play Store te vinden, je moet de app Klik Aan van het bedrijf COCO International BV hebben.

Tip 04 Het systeem van KlikAanKlikUit vind je in de bouwmarkt. Voor de besturing met een mobiel apparaat heb je het basisstation ICS-1000 nodig.

5 Reactie(s) op: Bestuur je huis op afstand met je tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 augustus 2014 16:37 Anoniem
  Het zou leuker zijn om met je huis, je tablet te bedienen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 10:42 Anoniem
  besturen van je huis gebeurd pas echt met Domotica icm Z-wave protocol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2015 19:23 Anoniem
  Ja h
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2015 11:39 Anoniem
  Suck me house
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 september 2015 08:45 Anoniem
  Als ik vanuit Duitsland de televisie van mijn moeder wil bedienen, kan dat ook? Zo niet, bestaat er een mogelijkheid om dit te doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.